Close
Köveskálon egész hétvégés program lett a furmintból – Jön a Köveskáli Furmint Napok 2.0

Köveskálon egész hétvégés program lett a furmintból – Jön a Köveskáli Furmint Napok 2.0

A gasztrofaluként is sokat emlegetett Köveskálon február utolsó hétvégéjén bebizonyítják, hogy a Balaton környéke télen is izgalmas, a furmint pedig nem csak Tokaj és Somló privilégiuma.

Merthogy a tavaly útjára indított Furmint Napok idén még több programmal folytatódnak, a helyi vendéglátósok pedig a szakmának és a laikus borszeretőknek is kedveznek a háromnapos rendezvénnyel.

Az esemény, persze, nemcsak az egyik legnépszerűbb hazai fehérszőlő fajtáról, a furmintról szól – amit egyébként régen a környéken szigetinek hívtak –, hanem azt az egyértelmű üzenetet erősíti, hogy a téli időszakban is érdemes felkeresni a régió stabil gasztronómiai és turisztikai bázisait.

A pénteki nap egy része, ahogy az a többnapos rendezvényeknél lenni szokott, a szakmának szól – a meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás furmintjait. De ez nem kizáró ok, hogy már pénteken kivegyünk egy csinos apartmant a környéken, és megkezdjük a kóstolást a település legismertebb és legelismertebb éttermeiben, a Káli Art Innben, a Kővirágban vagy épp a Mi a Kőben, és a borok mellett belekóstoljunk a furmintra hangolt menüsorokba is.

Ha pedig már elég a borokból, irány a Lakásszínház Hamvas Béla-felolvasóestje, ami után komolyabb filozófiai és spirituális magasságokba jutunk, mint egy többnapos jógatáborban.

Szombattól aztán úgy zúdulnak ránk a programok, hogy ember legyen a talpán, aki déltől egészen estig képes lesz követni: a Pálffy Pincénél, a Káli Köveknél és a Káli Art Innben egész nap szakmabeliek beszélgetnek a fajtáról, tucatnyi megközelítéssel, ráadásul más furmintos borvidékek is komoly szereplőkkel képviseltetik magukat.

Az előadások jegyeire a szálláshelyekhez hasonlóan érdemes még időben lecsapni, mert erősen limitáltak!

Akik a borról való beszélgetést felesleges sallangnak tartják, szombaton egész nap kötetlenül kóstolhatnak a Káli Kövekél, a Pálffy Pincénél és a már említett éttermekben is.

A hétvégét már csak azért is érdemes elnyújtani, mert a szervezők vasárnapra tartogatták az igazi, hedonista programokat. A Pálffy Pincénél és a Kővirágban ugyanis pazar pezsgős reggelivel indíthatjuk a napot, a Káli Art Innben környékbeli termelőktól kóstolhatunk, a Mi a Kőben pedig “Huncut Malacságok” brunchcsal készülnek.

A megfelelő energia-utánpótlást követően a Káli Kövek csapatával még nekivághatunk egy lazább dűlőtúrának, hogy közelebbről is megtapasztaljuk a csodát, amit szőlőtermesztésnek hívunk.

Minden részletet mi sem tudunk, a Facebook-eseményt viszont érdemes követni, és gyorsan kivenni egy-két szabadnapot, hogy a regenerálódásra is hagyjunk időt egy ilyen hétvége után.

(Fotók: Köveskáli Furmint Napok)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom