Close
Köveskálon egész hétvégés program lett a furmintból – Jön a Köveskáli Furmint Napok 2.0

Köveskálon egész hétvégés program lett a furmintból – Jön a Köveskáli Furmint Napok 2.0

A gasztrofaluként is sokat emlegetett Köveskálon február utolsó hétvégéjén bebizonyítják, hogy a Balaton környéke télen is izgalmas, a furmint pedig nem csak Tokaj és Somló privilégiuma.

Merthogy a tavaly útjára indított Furmint Napok idén még több programmal folytatódnak, a helyi vendéglátósok pedig a szakmának és a laikus borszeretőknek is kedveznek a háromnapos rendezvénnyel.

Az esemény, persze, nemcsak az egyik legnépszerűbb hazai fehérszőlő fajtáról, a furmintról szól – amit egyébként régen a környéken szigetinek hívtak –, hanem azt az egyértelmű üzenetet erősíti, hogy a téli időszakban is érdemes felkeresni a régió stabil gasztronómiai és turisztikai bázisait.

A pénteki nap egy része, ahogy az a többnapos rendezvényeknél lenni szokott, a szakmának szól – a meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás furmintjait. De ez nem kizáró ok, hogy már pénteken kivegyünk egy csinos apartmant a környéken, és megkezdjük a kóstolást a település legismertebb és legelismertebb éttermeiben, a Káli Art Innben, a Kővirágban vagy épp a Mi a Kőben, és a borok mellett belekóstoljunk a furmintra hangolt menüsorokba is.

Ha pedig már elég a borokból, irány a Lakásszínház Hamvas Béla-felolvasóestje, ami után komolyabb filozófiai és spirituális magasságokba jutunk, mint egy többnapos jógatáborban.

Szombattól aztán úgy zúdulnak ránk a programok, hogy ember legyen a talpán, aki déltől egészen estig képes lesz követni: a Pálffy Pincénél, a Káli Köveknél és a Káli Art Innben egész nap szakmabeliek beszélgetnek a fajtáról, tucatnyi megközelítéssel, ráadásul más furmintos borvidékek is komoly szereplőkkel képviseltetik magukat.

Az előadások jegyeire a szálláshelyekhez hasonlóan érdemes még időben lecsapni, mert erősen limitáltak!

Akik a borról való beszélgetést felesleges sallangnak tartják, szombaton egész nap kötetlenül kóstolhatnak a Káli Kövekél, a Pálffy Pincénél és a már említett éttermekben is.

A hétvégét már csak azért is érdemes elnyújtani, mert a szervezők vasárnapra tartogatták az igazi, hedonista programokat. A Pálffy Pincénél és a Kővirágban ugyanis pazar pezsgős reggelivel indíthatjuk a napot, a Káli Art Innben környékbeli termelőktól kóstolhatunk, a Mi a Kőben pedig “Huncut Malacságok” brunchcsal készülnek.

A megfelelő energia-utánpótlást követően a Káli Kövek csapatával még nekivághatunk egy lazább dűlőtúrának, hogy közelebbről is megtapasztaljuk a csodát, amit szőlőtermesztésnek hívunk.

Minden részletet mi sem tudunk, a Facebook-eseményt viszont érdemes követni, és gyorsan kivenni egy-két szabadnapot, hogy a regenerálódásra is hagyjunk időt egy ilyen hétvége után.

(Fotók: Köveskáli Furmint Napok)

szőlőtermesztés | Kővirág | étterem | bisztró | köveskáli furmint napok

FOLYTASD EZZEL

Üvegpadló és északi fény is jár Európa legjobb rooftop bárjaihoz

Leállítják Franciaország egyik legrégebbi sajtjának gyártását a szárazság miatt

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom