Close
Gasztromúzeumok, ahol nemcsak nézelődni, de kóstolni is lehet

Gasztromúzeumok, ahol nemcsak nézelődni, de kóstolni is lehet

A gasztronómia az emberiséggel egyidős. Nem csoda, hogy az elmúlt évszázadok során számos különleges történelmi emlékkel is büszkélkedhet – ezeket gyűjtik össze és mutatják be a tematikus gasztromúzeumok, melyek a valóságban azonban ennél jóval többet is nyújtanak: hagyományokat, értékeket, információkat és ízekben gazdag kóstolási élményeket.

Mustármúzeum, Middleton, Wisconsin, USA

Ma már mindennek lehet múzeuma, így a világ egyik legismertebb szószának, a mustárnak is.

A Middletonban található Nemzeti Mustármúzeum összesen 6090 mustárt mutat be, melyek között találhatunk szószokat az Egyesült Államok ötven tagállamából is, de az igazi kuriózumot a nemzetközi mustárgyűjteményük jelenti, melyben több mint hetven ország terméke található meg.

A gyönyörű Gibbons mustáredényektől kezdve az antik konzervdobozokig, az 1930-as évek reklámjáig minden megtalálható a múzeumban, ami a mustárhoz kapcsolódik, ráadásul számos szószt meg is kóstolhatnak a betérők.

Pezsgőmúzeum – Ay, Franciaország

Az Ay-ban, a történelmi szőlőültetvények szomszédságában található Cité du Champagne Collet-Cogevit, amely állandó és időszakos kiállításoknak is otthont ad, de nyitva állnak a látogatók előtt 19. századi pincéi és több mint harmincezer palackból álló borkönyvtára is.

A múzeum Raoul Collet egykori otthona. Az egyik tematikus tárlat az ő különleges életstílusát, az 1920-as évek polgári világát mutatja be, miközben megidézi az art deco korszakot is.

A múzeum részletesen, mintegy ezerötszáz borászati eszköz és dokumentum segítségével mutatja be a pezsgőgyártás sok évszázadot felölelő hagyományát. A beltéri idegenvezetés pedig a domboldalakon folytatódik, ahol egy kijelölt ösvényen haladva ismerkedhetnek meg az érdeklődők a szőlőfajtákkal és termesztési sajátosságaikkal, a túra végén pedig meg is ízlelhetik a Collet pezsgő semmihez sem hasonlítható aromáját.

Csokoládémúzeum – Barcelona, Spanyolország

A csokoládé a 15. század óta fontos szerepet játszik a város gazdasági és társadalmi életében,

ott alapították az első műhelyt is, ahol a csokoládé szilárd változata megszülethetett.

A Csokoládé Múzeum az egykori Sant Agustí kolostorban található, és részletesen mutatja be a csokoládékészítés történetét egészen az Európába érkezésétől kezdve napjaink fine dining megoldásáig.

A múzeum egyfajta inkubációs központ is, a szakma neves képviselőinek bevonásával tartanak workshopokat, konferenciákat és képzéseket, így kívánják ösztönözni a minőségi cukrászatot, és elősegíteni a hagyományos, kézműves csokoládégyártás ismételt térnyerését.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom