Close
Kaviárkóstolótól a nyolcfogásos lengyel menüig – a Gourmet Fesztivál legjobb programjai

Kaviárkóstolótól a nyolcfogásos lengyel menüig – a Gourmet Fesztivál legjobb programjai

Már csak pár nap és indul az ország legkomolyabb gasztronómiai eseménye, melyen a szokásos kóstolóutcán kívül jó néhány remek program várja az éhes látogatót. Ezekből válogattunk. 

A pünkösdi hétvégén a hazai élvonal mellett nagyobb falatokat kaphatunk a világ legjobb éttermeiből is a május 17-20. közötti OTP Bank Gourmet Fesztiválon. A Millenárisra érkező nemzetközi sztárséfek és az itthoni nagy nevek exkluzív ebédeket és vacsorákat is adnak, melyekre a korlátolt férőhely miatt érdemes hamar helyet váltani.

Csak a mi kedvünkért főznek együtt a legjobb lengyel séfek

Tavaly debütáltak a fesztiválon a legjobb hazai konyhák és a vendég sztárséfek által adott exkluzív ebédek és vacsorák, melyekre előzetes regisztrációval lehetett jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik hasonlóra: vacsorára hívja például a vendégeket Varsó négy, Bib Gourmand minősítésű étterme, az Ale Wino, a Brasserie Warszawska, a Butchery & Wine és a Kieliszki na Próznej. A program különlegessége, hogy az éttermek séfjei ebben a felállásban most főznek közösen először, és a nyolcfogásos menühöz maguk a szakácsok és sommelier-i ajánlanak magyar borokat.

Vidék beveszi Budapestet

Tavaly teltházzal indult útjára a Gourmet “vidéki ebéd” sorozata, amelyben a legizgalmasabb vidéki éttermeket mutatják be.

Idén is sok száz kilométernyi utazást és rengeteg időt spórolhatunk meg, ha jegyet váltunk erre a programra.

Ott lesz a ma már szinte zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a nagy tiszteletnek örvendő Pesti István-vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator séfjei is nagyon készülnek. Az ételeket a séfek által kiválasztott kiváló magyar borok kísérik.

A világ másik végéről érkezik Latin-Amerika női bajnoka

Ritka alkalomnak számít, ha egy másik kontinens csúcsgasztronómiájával ismerkedhetünk meg itthon, főleg, ha egy olyan egzotikus földrészről van szó, mint Dél-Amerika.

Ezúttal nem kisebb név ad exkluzív vacsorát a Gourmet Fesztiválon, mint Kamilla Seidler, Latin-Amerika legjobb női séfje.

Menüjéhez a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választ természethű borokat.

Az se marad le, aki kimaradt

Azokat az éttermeket is bevonják a programba, amelyek nem tudnak megjelenni a fesztiválon. A legjobb fővárosiakat összegyűjtve a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St Andrea Wine & Gourmet Bar séfjeit kérték  fel, hogy egy közös vasárnapi ebéd kedvéért látogassanak ki a Millenárisra és alkossanak együtt egy ötfogásos menüt. Az ebéd különlegessége, hogy borok helyett zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel minden fogáshoz, amelyeket szintén a séfek készítenek el, gondosan figyelve az ételek és a dzsúzok harmóniájára.

Újra felfedezett török ízek jönnek

Az elmúlt évtizedben Törökország hatalmas gasztronómiai fejlődésen ment keresztül, melynek fontos része saját értékeik, alapanyagaik újrafelfedezése és azok kortárs feldolgozása, tálalása.

Ebben abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, aki az anatóliai konyha modern úttörőjeként szerepel az enciklopédiákban.

Gyönyörű tányérjaival és kompromisszummentes szakmai hozzáállásával nemzetközi figyelmet vívott ki az országnak és a Neolokalnak egyaránt, melyet tavaly a The Diner’s Club World’s 50 Best Restaurant listája “A régió felfedezettje” címmel díjazott. Az ország legjobb séfje díjat is elnyerő Askar menüje elsősorban a belső anatóliai régióra koncentrál, az ételek mellé pedig autentikus török borok kerülnek a résztvevők poharaiba.

Kaviárworkshop és -kóstoló természetesen pezsgővel

Két különleges programot kínál még a fesztivál Szalay Edina, az Arany Kaviár szakértőjének vezetésével. Mindent megtudhatunk a kaviárról, miközben egy izgalmas sort is végigkóstolhatunk belőlük. A fogadóital egy pohár Moët & Chandon Brut Imperial Champagne lesz, majd sorban Keta lazacikra, szibériai tokhal kaviár, Osetra kaviár, Imperial Gold kaviár és Beluga kaviár következik.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Hartyányi Norbert, Dancsecs Ferenc, Baraka étterem)

Close