Close
Grillek, amiket akár magaddal is vihetsz

Grillek, amiket akár magaddal is vihetsz

A grillezett ételeket mindenki szereti. A nyár sokak számára egyenlő a grillszezonnal, mások a közelgő őszt tartják a legideálisabb időszaknak, hogy ilyen finomságokat készítsenek. Az alábbi összeállításban azokat a grilltípusokat mutatjuk be, amelyeket akár a családi kirándulásokra is magunkkal vihetünk.

A sort nem lehet mással kezdeni, mint a legegyszerűbb kialakítású faszenes grillekkel. Akik előszeretettel választanak hagyományos megoldásokat, imádni fogják az ilyen eszközöket. Az egyszerűségük a legfőbb előnyük; mivel gyakorlatilag csak tűztérből, rácsból és lábakból épülnek fel, a szállításuk egyszerű, hiszen kis helyen is elférnek. A használatuk is egyszerű, a faszén pótlása nem jelenthet gondot. Persze a megfelelő mennyiségű parázs elkészítése igényelhet némi rutint, de általánosságban elmondható, hogy az ilyen grill használata a legegyszerűbb. Akármennyire is szeretjük az egyszerűséget, az állítható láb és a hamutálca olyan „tartozék”, ami megkönnyíti a grillezést, illetve a takarítást. Ezekkel az „extrákkal” is a fedél nélküli faszenes grillek mondhatók a legolcsóbbnak.

Egy fokkal fejlettebb változatként szoktuk említeni az úgynevezett gömbgrilleket. Ezek fedéllel rendelkező egyszerű grillek, amelyek akár barbeque ételek készítésére is alkalmasak. Noha a gömbölyded kialakításuk miatt kissé nagyobb helyigénnyel rendelkeznek szállítás közben, egy átlagos csomagtartóban elhelyezhetők. Hátrányként el kell mondani velük kapcsolatban, hogy esetükben kissé nehézkesebb a hőszabályozás, illetve a faszén utódlagos pótlása is körülményes dolog. Ettől függetlenül bátran ajánlhatók mindenkinek, aki pici rutinnal rendelkezik, vagy hajlandó szert tenni rá. Fontos megjegyezni azonban, hogy egyes változataik rendkívül vékony lemezzel rendelkeznek; érdemes elkerülni az ilyen termékeket, mivel épp a hőtartásuk csökken, így a fedél nem képes ellátni a feladatát.

Nem mehetünk el szó nélkül az úgynevezett kamado grillek mellett, amelyeket Magyarországon legtöbbször tojásként emlegetünk. Az elnevezés nem véletlen, valóban egy óriási tojásra emlékeztetnek bennünket. Ezek ma még kevésbé ismert termékek, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Valódi prémiumkategóriát képviselnek, ami elsősorban az elérhető magas hőmérsékletnek tudható be. A magas belső hőfokról elsősorban a kerámiabetét gondoskodik. Az ilyen grillek tökéletesen alkalmasak BBQ ételek készítésére, sőt, kemencés aromavilágot kaphatunk tőlük. Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kerámiabetét miatt kifejezetten nehezek, így a szállításuk elég körülményes, ráadásul nem tartoznak az olcsó termékek közé. Jellemzően két fő részére elegendő ételt készíthetünk egyidejűleg.

Noha nem tartoznak a tipikus grilleszközök közé, meg kell említenünk az elektromos változatokat. Ha olyan helyre utazunk, ahol szabadon használható elektromos hálózat áll rendelkezésre, ezek a készülékek megfelelő alternatívát jelenthetnek. Érdemes tudni, hogy ma már akár fedéllel rendelkező változatokkal is találkozhatunk, amelyek beltéri használatot is lehetővé tesznek. Az egyszerű használat mindenképpen említésre méltóvá teszi őket.

Számos okot fel tudunk sorolni, miért érdemes grillt vinni magunkkal, ha nyaralunk. A saját kezünkkel készített ételek mindig a legfinomabbak, ráadásul biztosak lehetünk az alapanyagok minőségében. Nem utolsósorban pedig spórolhatunk is, ha magunk gondoskodunk az ételeinkről.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

5+1 szuper játék, amivel visszarepülhetsz a gyerekkorodba!

Egészségbiztosítás tippek – segítség a választásban

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram