A grillezett ételeket mindenki szereti. A nyár sokak számára egyenlő a grillszezonnal, mások a közelgő őszt tartják a legideálisabb időszaknak, hogy ilyen finomságokat készítsenek. Az alábbi összeállításban azokat a grilltípusokat mutatjuk be, amelyeket akár a családi kirándulásokra is magunkkal vihetünk.
A sort nem lehet mással kezdeni, mint a legegyszerűbb kialakítású faszenes grillekkel. Akik előszeretettel választanak hagyományos megoldásokat, imádni fogják az ilyen eszközöket. Az egyszerűségük a legfőbb előnyük; mivel gyakorlatilag csak tűztérből, rácsból és lábakból épülnek fel, a szállításuk egyszerű, hiszen kis helyen is elférnek. A használatuk is egyszerű, a faszén pótlása nem jelenthet gondot. Persze a megfelelő mennyiségű parázs elkészítése igényelhet némi rutint, de általánosságban elmondható, hogy az ilyen grill használata a legegyszerűbb. Akármennyire is szeretjük az egyszerűséget, az állítható láb és a hamutálca olyan „tartozék”, ami megkönnyíti a grillezést, illetve a takarítást. Ezekkel az „extrákkal” is a fedél nélküli faszenes grillek mondhatók a legolcsóbbnak.
Egy fokkal fejlettebb változatként szoktuk említeni az úgynevezett gömbgrilleket. Ezek fedéllel rendelkező egyszerű grillek, amelyek akár barbeque ételek készítésére is alkalmasak. Noha a gömbölyded kialakításuk miatt kissé nagyobb helyigénnyel rendelkeznek szállítás közben, egy átlagos csomagtartóban elhelyezhetők. Hátrányként el kell mondani velük kapcsolatban, hogy esetükben kissé nehézkesebb a hőszabályozás, illetve a faszén utódlagos pótlása is körülményes dolog. Ettől függetlenül bátran ajánlhatók mindenkinek, aki pici rutinnal rendelkezik, vagy hajlandó szert tenni rá. Fontos megjegyezni azonban, hogy egyes változataik rendkívül vékony lemezzel rendelkeznek; érdemes elkerülni az ilyen termékeket, mivel épp a hőtartásuk csökken, így a fedél nem képes ellátni a feladatát.
Nem mehetünk el szó nélkül az úgynevezett kamado grillek mellett, amelyeket Magyarországon legtöbbször tojásként emlegetünk. Az elnevezés nem véletlen, valóban egy óriási tojásra emlékeztetnek bennünket. Ezek ma még kevésbé ismert termékek, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Valódi prémiumkategóriát képviselnek, ami elsősorban az elérhető magas hőmérsékletnek tudható be. A magas belső hőfokról elsősorban a kerámiabetét gondoskodik. Az ilyen grillek tökéletesen alkalmasak BBQ ételek készítésére, sőt, kemencés aromavilágot kaphatunk tőlük. Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kerámiabetét miatt kifejezetten nehezek, így a szállításuk elég körülményes, ráadásul nem tartoznak az olcsó termékek közé. Jellemzően két fő részére elegendő ételt készíthetünk egyidejűleg.
Noha nem tartoznak a tipikus grilleszközök közé, meg kell említenünk az elektromos változatokat. Ha olyan helyre utazunk, ahol szabadon használható elektromos hálózat áll rendelkezésre, ezek a készülékek megfelelő alternatívát jelenthetnek. Érdemes tudni, hogy ma már akár fedéllel rendelkező változatokkal is találkozhatunk, amelyek beltéri használatot is lehetővé tesznek. Az egyszerű használat mindenképpen említésre méltóvá teszi őket.
Számos okot fel tudunk sorolni, miért érdemes grillt vinni magunkkal, ha nyaralunk. A saját kezünkkel készített ételek mindig a legfinomabbak, ráadásul biztosak lehetünk az alapanyagok minőségében. Nem utolsósorban pedig spórolhatunk is, ha magunk gondoskodunk az ételeinkről.
(Szponzorált tartalom)
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!