Close
Sózzunk vagy ne sózzunk grillezés előtt? Itt a válasz!

Sózzunk vagy ne sózzunk grillezés előtt? Itt a válasz!

A grillezett ételeket füstös ízviláguk teszik különlegessé, ráadásul ezek az ételek olyan változatosak, hogy mindenki megtalálja köztük a kedvencét. Sőt, a legtöbb diétába is remekül beilleszthető a grillezés, hiszen a steak tökéletes választás a ketogén diétához, a lazac a mediterrán csavarhoz, a vegánok pedig a zöldségek legjavát tudják felvonultatni a rácson.

A grillzöldségek elkészítése azonban nem olyan egyszerű, mindegyiknek megvan a maga jól bevált technikája. A kulcs a zöldségek esetében az, hogy szabad vagy nem szabad megsózni sütés előtt. A só ugyanis kiszívhatja a nedvességet a zöldségekből, ami ugyanakkor puhább textúrát is eredményez.

A szakértők éppen ezért azt javasolják, hogy a legtöbb zöldséget közvetlenül azelőtt fűszerezzük, mielőtt fogyasztanánk.

Jól válogassuk meg azt is, hogy milyen zöldség kerül a rácsra. Minél magasabb ugyanis a víztartalma, annál jobban megváltozik az állaga a sütés következtében.

A grillezéshez az alacsonyabb víztartalmú zöldségek használatát javasolják, ami lehet például kukorica vagy sárgarépa. A kaliforniai paprika esetében semmiképpen sem szabad sütés előtt sózni, a cukkini esetében pedig ez ízlés dolga.

Ha roppanós állagú grillezett cukkinit ennénk, ne sózzuk meg sütés előtt, ha azonban a puhább állagot preferáljuk, alaposan sózzuk le, legalább tíz percig hagyjuk állni, majd papírtörlővel távolítsuk el róla a nedvességet. Csak ezt követően tegyük a rácsra és süssük tökéletesre.

A grillezés művészetének megvannak a maga fortélyai. Ebben a cikkünkben bebizonyítjuk, hogy a grillezett zöldség több, mint egy egyszerű köret. A sült kukorica pedig három módon is elkészíthető, ha rácsra tesszük.

(Fotók: Getty)

tipp | grill | konyhai trükk | praktika | zöldség

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram