Close
Ezt a három furcsa európai települést látni kell egyszer

Ezt a három furcsa európai települést látni kell egyszer

Napjainkban eléggé bizonytalannak tűnnek az utazási opciók, ezért ebben a veszélyeztetett időszakban teljesen érthető, ha nem vállalunk be külföldi túrát. Mindenesetre most egy kicsit előretervezünk, és ajánlunk három, meseszerűnek tűnő kisvárost arra az időre, amikor már gondtalanul nekivághatunk a kontinensnek.

Setenil de las Bodegas, Spanyolország

A 12. században alapított, sziklából faragott város valahol Andalúzia északkeleti részén, olajfaligetek között rejtőzik.

Az utóbbi években gazdasági problémák és a fiatalok előretörési lehetőségeinek hiánya miatt kis híján becsődölt, ám befektetőknek köszönhetően újraéledt.

A gyönyörű Setenil de las Bodegas felújított barlanglakásai Airbnb-ként és butikhotelként várják a vendégeket, akik a folyó menti sziklába vájt vagy föld alatti éttermekben, bárokban és élelmiszerboltokban is eltölthetik az időt.

Alberobello, Olaszország

A Puglia tartományban található városkának sem mindennapi a látképe: több mint ezerötszáz, hófehérre meszelt, kúpos tetejű házikóból és labirintusszerű utcákból áll.

A trullóknak nevezett szokatlan épületek eredete máig nem tisztázott. Történetük a 14. századra datálódik, és azért voltak akkoriban népszerűek, mert a könnyedén el lehetett bontani és aztán újra összerakni, ezáltal a lakosok kibújhattak az adófizetés kötelezettségei alól.

Napjainkban továbbra is elsősorban lakásként funkcionálnak a habarcs és fa tartószerkezet nélkül felhúzott, kőtetejű aprócska házak, míg néhány épület panzióként, ajándékboltként vagy étteremként működik.

Velika Planina, Szlovénia

Európa egyik utolsó hagyományos pásztortelepe itt van a szomszédunkban, a Kamnik-Savinja-Alpokban.

A hófödte hegyekkel átölelt Velika Planinát hobbitházakra emlékeztető kunyhók alkotják,

egy olyan fantáziavilágot megelevenítve, ami valahol félúton lehet Narnia és Középfölde között.

A falu sífelvonóval vagy egy látványos túraösvényen keresztül gyalogosan közelíthető meg. Odaérve mindenképp érdemes kipróbálni a helyiek által készített finom sajtokat, és természetesen az éjszakát is el lehet tölteni valamelyik kis házikóban. 

Ez is érdekelhet:

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Unsplash)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom