Close
Ezt a három furcsa európai települést látni kell egyszer

Ezt a három furcsa európai települést látni kell egyszer

Napjainkban eléggé bizonytalannak tűnnek az utazási opciók, ezért ebben a veszélyeztetett időszakban teljesen érthető, ha nem vállalunk be külföldi túrát. Mindenesetre most egy kicsit előretervezünk, és ajánlunk három, meseszerűnek tűnő kisvárost arra az időre, amikor már gondtalanul nekivághatunk a kontinensnek.

Setenil de las Bodegas, Spanyolország

A 12. században alapított, sziklából faragott város valahol Andalúzia északkeleti részén, olajfaligetek között rejtőzik.

Az utóbbi években gazdasági problémák és a fiatalok előretörési lehetőségeinek hiánya miatt kis híján becsődölt, ám befektetőknek köszönhetően újraéledt.

A gyönyörű Setenil de las Bodegas felújított barlanglakásai Airbnb-ként és butikhotelként várják a vendégeket, akik a folyó menti sziklába vájt vagy föld alatti éttermekben, bárokban és élelmiszerboltokban is eltölthetik az időt.

Alberobello, Olaszország

A Puglia tartományban található városkának sem mindennapi a látképe: több mint ezerötszáz, hófehérre meszelt, kúpos tetejű házikóból és labirintusszerű utcákból áll.

A trullóknak nevezett szokatlan épületek eredete máig nem tisztázott. Történetük a 14. századra datálódik, és azért voltak akkoriban népszerűek, mert a könnyedén el lehetett bontani és aztán újra összerakni, ezáltal a lakosok kibújhattak az adófizetés kötelezettségei alól.

Napjainkban továbbra is elsősorban lakásként funkcionálnak a habarcs és fa tartószerkezet nélkül felhúzott, kőtetejű aprócska házak, míg néhány épület panzióként, ajándékboltként vagy étteremként működik.

Velika Planina, Szlovénia

Európa egyik utolsó hagyományos pásztortelepe itt van a szomszédunkban, a Kamnik-Savinja-Alpokban.

A hófödte hegyekkel átölelt Velika Planinát hobbitházakra emlékeztető kunyhók alkotják,

egy olyan fantáziavilágot megelevenítve, ami valahol félúton lehet Narnia és Középfölde között.

A falu sífelvonóval vagy egy látványos túraösvényen keresztül gyalogosan közelíthető meg. Odaérve mindenképp érdemes kipróbálni a helyiek által készített finom sajtokat, és természetesen az éjszakát is el lehet tölteni valamelyik kis házikóban. 

Ez is érdekelhet:

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Unsplash)

spanyolország | kevésbé ismert | Setenil de las Bodegas | Velika Planina | utazás

FOLYTASD EZZEL

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram