Close
Három nemes ital, amivel koronát tehetünk a karácsonyra

Három nemes ital, amivel koronát tehetünk a karácsonyra

Gyakran vásárolunk vagy kapunk olyan italokat, amelyeket elrakunk a hűtőbe, a pincébe vagy csak a szekrény tetejére, és megfogadjuk, majd a megfelelő alkalomkor felbontjuk. A karácsony talán a legjobb időszak erre, hiszen, ha kincset találunk, a számunkra legfontosabbakkal oszthatjuk meg. Mutatunk három italt, ami nálunk behűtve várja az ünnepeket.

Pezsgő

Szerencsére túl vagyunk már a “pezsgőt csak szülinapon és szilveszterkor” ökölszabályon – az elmúlt években több termelő gondoskodott róla, hogy bárhol, bármikor szívesen igyunk buborékosokat. A világ egyik legnemesebb itala évszázadokon keresztül uralkodók, divattervezők és filsztárok kedvence volt, köztük olyan megszállottaké, akik már a reggelt is képesek voltak egy pohár francia pezsgővel, azaz champagne-nyal indítani.

Karácsonykor nyugodtan tegyünk egy próbát vele, milyen, ha a reggeli előtt iszunk mi is egy pohárral, lehetőleg tradicionális, száraz pezsgőt. Ilyenkor érdemes a “méthode traditionnelle”  és az “extra dry”, “brut” vagy “brut nature” szavakat keresni a címkén.

Ha a reggelihez, vagy reggeli helyett mégsem szeretnénk pezsgőt kóstolni, a fő étkezések előtt igyunk egy pohárral, mert aperitifként bármilyen röviditalnál jobban meghozza az étvágyat.

Kreinbacher Rosé Brut

A Kreinbacher Birtokról már többször írtunk: korábban eltöltöttünk egy éjszakát a somlói pince egyik dizájnszobájában, és többször emeltünk kalapot a pezsgős sikereik előtt is. Kreinbacherék az elmúlt években ugyanis a világ legnívósabb pezsgőversenyein remekeltek, és nekik köszönhetjük azt is, hogy a champagne-okhoz képest fél- vagy harmadáron tudunk itthon közel azonos minőségű pezsgőt kóstolni.

A rosé a birtok pezsgőválasztékának legfrissebb tagja, a többi pezsgőhöz hasonlóan tradicionálisan, palackban másoderjesztve és minimum tizenöt hónapig érlelve készült. Ez a pezsgő leginkább a gyümölcsösségről szól, illatában és ízében is intenzív erdei gyümölcsös, málnás, ribizlis jegyek köszönnek vissza. Akár az egész karácsonyi menüt végig tudja kísérni, de egy sült lazac vagy pirosgyümöcsös desszert mellé egész biztos telitalálat.

Gin

Az eredetileg orvosságnak készített, borókabogyóval ízesített alkoholpárlat az 1700-as évek óta nem volt ilyen népszerű. Akkoriban annyira féktelennek látszott a ginfogyasztás, hogy az angol parlament durva különadókkal sújtotta a szeszfőzdéket. A borókabogyóval ízesített ital „részeges, kormányozhatatlan népséget” csinált a tisztességes állampolgárokból – nekünk viszont most minden lehetőségünk adott, hogy a ginfogyasztás eggyel szofisztikáltabb módját válasszuk.

Ráadásul mára egészen különleges, fűszerekkel, gyümölcsökkel fúzionált párlatokat is palackba töltenek, egészen új karaktert adva az italnak.

Bobby’s Dry Gin

Az egyik nagy kedvencünk palackján egyből kiszúrni pár érdekességet. Például az indonéz mintákat, amelyek az indonéz fűszerekkel történt ízesítésre utalnak. Az indok is egyszerű: Jacobus Alfons – vagy ahogy családja és barátai hívták: Bobby – Indonéziában született, a második világháborúban viszont már a holland hadsereg soraiban harcolt, 1950-ben pedig Hollandiába is költözött.

Bobby két dologért rajongott igazán: a ginért és Indonéziáért, ezért amikor visszatért Hollandiába, hosszú évek alatt kedvenc italát indonéz fűszerezéssel, fahéjjal, szegfűszeggel, édesköménnyel készítette el. Így született meg a citrusos, friss, fűszeres, és mára ikonikus Bobby’s Dry Gin.

Ha tonikkal szeretnénk inni, a legjobb, ha egy hagyományos, édeskés indiai tonikot, a J. Gascót választjuk.

Whisky

Hiába volt az alkohollepárlás már az ókorban is ismert, a whisky csak a 15. század végén jelent meg. Ekkor állítólag Friar John Cor szerzetes nyolc hordó malátát kapott IV. Jakab skót királytól, hogy abból készítse el az „aqua vitae”-t, azaz az élet vizét. Ez a mennyiség kb. ezerötszáz palack whisky készítésére volt elegendő – persze ez az ital még jócskán különbözött a mai whiskyktől.

Azóta volt, hogy a ginhez hasonlóan receptre írhatták fel az orvosok, és a második világháború alatt arra is volt precedens, hogy Anglia skót whiskyvel fizetett az amerikai hadianyagokért.

A gabonapárlatnak legalább annyi megszállott rajongója volt és van, mint a pezsgőknek és a gineknek, érdemes hát nekünk is egy kicsit kísérletezni, hogy több arcát is megismerjük. Egy tokaji hordóban érlelt Glen Ord például elég jó első lépés lehet.

Glen Ord 2007 BB&R Tokaji Finish

Az alig háromezer fős skót falu, Muir of Ord legnagyobb látványossága kétségkívül az 1838 óta működő Glen Ord lepárlóüzem. A földrajzi elhelyezkedés persze senkit ne tévesszen meg: a nemrég kibővített főzde 11 millió liter tiszta szeszt képes előállítani.

Ez a tétel viszont egy limitált kiadás, amit kimondottan a magyar közönség számára palackozott a híres londoni kereskedő, a Berry Bros. A mindössze egyetlen hordóval készített whisky különlegessége, hogy az érleléshez használt hordót a neves tokaji borász, Szepsy István biztosította – innen a Tokaji Finish elnevezés. Hogy miként érezhető ez az italban? Az édes tokaji bor lágyabbá teszi a whiskyt, és kajszibarackos, rebarbarás ízekkel is gazdagítja.

 

ünnep | bobby’s | pezsgő | nagy sztori | gin

FOLYTASD EZZEL

Ez a világ leggyakrabban készített karácsonyi desszertje

Innen és így még soha sem láthattad a Vörösmarty téri vásárt

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram