Így készülhet hatmillió használt mobiltelefonból ötezer olimpiai érem

Számos példamutató kezdeményezés teheti az egy év múlva rajtoló olimpiát valóban fenntarthatóvá. Tokió városvezetése elkötelezett a zöld megoldások mellett, így az olimpiát is egy lehetőségnek tekintik, hogy közelebb kerüljenek a 2030-ra vállalt, fenntarthatósági célok eléréséhez.

Ezek között a célok között szerepel például a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése, és a város károsanyag-kibocsátásnak, illetve energiafelhasználásának csökkentése. Szerencsére ezeket a szempontokat a játékok lebonyolítása alatt sem kívánják háttérbe szorítani, sőt! Ahogyan korábban már hallani lehetett róla, a medálok a japán lakosság által biztosított elektronikai hulladékokból készültek. Példás kezdeményezés.

Az ötezer medál mintegy 79 ezer tonna újrahasznosított anyag felhasználásával készült el. Az akció során több mint hatmillió használt mobiltelefont gyűjtöttek össze.

Mivel egy átlagos okostelefon 0,034 gramm aranyat, 0,34 gramm ezüstöt és 15 gramm vörösrezet tartalmaz, valóban jelentős forrásai lehetnek az értékes nyersanyagoknak, amelyeket vétek lenne a szemétlerakókban hagyni. A japán lakosság által leadott telefonokból és egyéb eszközökből több mint 30 kg aranyat és több ezer kilogrammnyi ezüstöt és bronzot nyertek ki.

A nyertes dizájnt több mint négyszáz pályázat közül választották ki. A medálok a versenyzők és szurkolók energiáját szimbolizálják, valamint a nap mint nap győzelemre törő sportolókat és a barátságot. Természetesen a díjak doboza is különleges, mindegyik kézzel készült, ezzel is tisztelegve a japán kézművesség tradíciói előtt.

Érdemes megemlékezni arról, hogy nem pusztán az érmek, hanem részben a fáklyafutás egyenruhái is újrahasznosított anyagból, konkrétan műanyag palackokból készülnek majd, ahogyan a pódiumok is. Összesen száz pódiumot építenek fel, amelyekhez összesen 45 tonnányi begyűjtött műanyag hulladékra volt szükség.

Ez is érdekelhet:

A világ egyik legfenntarthatóbb épülete lesz az Olimpia Háza

Előkelő szomszédságban, a 18. századi Château de Vidy kastély mellett, egy hatalmas parkban kapott helyet a székház.

(Képek: Dezeen, Getty Images)

műanyag | használt | fenntarthatóság | érem | zöld

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom