Close
Így készülhet hatmillió használt mobiltelefonból ötezer olimpiai érem

Így készülhet hatmillió használt mobiltelefonból ötezer olimpiai érem

Számos példamutató kezdeményezés teheti az egy év múlva rajtoló olimpiát valóban fenntarthatóvá. Tokió városvezetése elkötelezett a zöld megoldások mellett, így az olimpiát is egy lehetőségnek tekintik, hogy közelebb kerüljenek a 2030-ra vállalt, fenntarthatósági célok eléréséhez.

Ezek között a célok között szerepel például a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése, és a város károsanyag-kibocsátásnak, illetve energiafelhasználásának csökkentése. Szerencsére ezeket a szempontokat a játékok lebonyolítása alatt sem kívánják háttérbe szorítani, sőt! Ahogyan korábban már hallani lehetett róla, a medálok a japán lakosság által biztosított elektronikai hulladékokból készültek. Példás kezdeményezés.

Az ötezer medál mintegy 79 ezer tonna újrahasznosított anyag felhasználásával készült el. Az akció során több mint hatmillió használt mobiltelefont gyűjtöttek össze.

Mivel egy átlagos okostelefon 0,034 gramm aranyat, 0,34 gramm ezüstöt és 15 gramm vörösrezet tartalmaz, valóban jelentős forrásai lehetnek az értékes nyersanyagoknak, amelyeket vétek lenne a szemétlerakókban hagyni. A japán lakosság által leadott telefonokból és egyéb eszközökből több mint 30 kg aranyat és több ezer kilogrammnyi ezüstöt és bronzot nyertek ki.

A nyertes dizájnt több mint négyszáz pályázat közül választották ki. A medálok a versenyzők és szurkolók energiáját szimbolizálják, valamint a nap mint nap győzelemre törő sportolókat és a barátságot. Természetesen a díjak doboza is különleges, mindegyik kézzel készült, ezzel is tisztelegve a japán kézművesség tradíciói előtt.

Érdemes megemlékezni arról, hogy nem pusztán az érmek, hanem részben a fáklyafutás egyenruhái is újrahasznosított anyagból, konkrétan műanyag palackokból készülnek majd, ahogyan a pódiumok is. Összesen száz pódiumot építenek fel, amelyekhez összesen 45 tonnányi begyűjtött műanyag hulladékra volt szükség.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Dezeen, Getty Images)

medál | tokió | okostelefon | műanyag | zöld

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom