Close
Meghatározta a múltat és a jövőt is uralhatja – Így lett a Heuerből TAG Heuer

Meghatározta a múltat és a jövőt is uralhatja – Így lett a Heuerből TAG Heuer

Vannak márkák, amik önerőből vészelték át az elmúlt száz-százötven év válságait, vannak márkák, amik csoportokba szerveződtek a túlélésért, és vannak, amelyek megszűntek. A Heuer a nyolcvanas években a csoportosulást választotta, és jól döntött.

De kezdjük az elejéről. 1860-ban, a Saint-Imier nevű kisvárosban – akkor még inkább csak falucska – Edouard Heuer megalapítja a márkát, majd pár évvel később Bielbe költözteti. A kezdeti időkben a fejlesztésekre, újításokra helyezték a hangsúlyt, elsősorban a stopperes szerkezetek terén. 1911-ben már műszerfalba készítenek kronográfot, ’16-ban pedig megalkotják az egy századmásodperc mérésére is alkalmas stopperszerkezetet, a mikrográfot. A húszas években már a Heuer a hivatalos időmérője az olimpiai játékoknak és sok más sporteseménynek. ’33-ban készül el az első Autavia, ami versenyautókban szolgált műszerfali stopperként.

Korabeli műszerfali óra 

Láthatjuk tehát, hogy nem tétlenkedett a Heuer az ötvenes évek előtt sem, viszont 1958-ban átvette a cég vezetését az alapító dédunokája, Jack Heuer. Neki és az autók, az autóversenyzés iránti szerelmének köszönhető a márka megújuló kollekciója. A napjainkban is kapható, 1964-ben bemutatott Carrera, valamint a legendás Monaco is hozzá köthető.

Heuer Carrera az elsők közül. Innen számítjuk Jack Heuer hatását a dizájnra – Fotó: Hodinkee

A Heuer a Monacoval indult 1969-ben az első automata kronográf címért – erről bővebben itt –, ahol a Breitlinggel, Burennel, a Hamiltonnal és két szerkezetgyártóval, a Leonidas-szal és Dubois-Depraz-val egy csapatban fejlesztett, szemben a Zenith-tel, és a Seikoval.

Abban a korban elképesztő újításnak számított egy olyan stopperes karóra, ami az óra mozgására húzza fel magát – tehát automata.

A gyártók szinte mindent megtettek azért, hogy ők lehessenek az elsők, végül olyan, hogy tényleg első, sosem lett.

A hatvanas-hetvenes években a marketing egész mást jelentett, mint most. Van óra, amiről az a pletyka járja, hogy az első volt az Everesten – pedig nem – van, amelyik nagyon erős gyengélkedés után egy filmsztárnak – mai körülmények között influenszernek – köszönhette a napjainkig töretlen sikert, és részben a Heuer Monaco is így vált világhírűvé.

Steve McQueen és az általa elhíresült Monaco 

Amellett, hogy az első négyzet alakú, vízálló, automata kronográf volt, a színész Steve McQueen kifejezetten kedvelte, ilyet viselt a LeMans c. filmben is. Innentől kezdve töretlenül nőni kezdett a Monaco népszerűsége. A típus ’75 és ’97 között kényszerpihenőjét töltötte, az egyik legfőbb jellegzetessége is elveszett egy időben, érdekessége volt ugyanis, hogy a tok egyik oldalán a stopper gombjai vannak csupán, a másik oldalon pedig a korona, amivel az időt állíthatjuk. A kilencvenes években modernebb, vásárolt szerkezeteket használt a márka, így el kellett hagyják ezt a jellegzetességet. Egészen 2015-ig kellett várni, hogy újra eljöjjön a régi felállás, és a Monaco, immár TAG Heuer Monacoként visszakapja az 1969-es formáját.

De hogy került oda a TAG?

A Monaco modern kori újrakiadása – Fotó: TAG Heuer

A kvarcválság, mint szinte minden gyártót, úgy a Heuert is megrázta. A nyolcvanas évek elején Jack Heuer arra kényszerült, hogy eladja a vállalatot. Az első jelentkező a – mostanra Swatch Group alá tartozó – Piaget luxusmárka volt, majd 1985-ben átkerült a Techniques d’Avant Garde nevű céghez. A történelemnek maradnia kell, a jelen pedig elengedhetetlen, így lett TAG Heuer. 1999-ben bejelentkezett a luxustermékeket birtokló cégcsoport, az LVMH (Louis Vuitton – Moet Hennessy), a TAG Heuer pedig elkezdhette békés, modern, XXI. századi életét.

A TAG Heuerrel egy családba tartozik a Zenith, szintén rendhagyó anyagokkal kísérleteznek – Fotó: Zenith

A békés, modern élet pedig azt jelenti, hogy egy csoporton belülre került az egykori vetélytárs Zenith-tel – ’69-ben külön csoportban versengtek, kié lehet az első automata kronó –, majd pár évvel később az Hublot-val is. A közös fejlesztés pedig sokkal hatékonyabb lehet, mint az egyedi. A korábbi kollekció megmaradt, tehát láthatunk klasszikus Carrerákat, Autaviat, Monacot, F1 sorozatot, de egy sokkal merészebb irányba is elindultak.

TAG Heuer F1 Aston Martin kiadás az idei Baselworld-ről – Fotó: Kronometer

Egyre változatosabb az anyaghasználat, és egyre változatosabbak a formák. 2015 márciusában mutatták be az újraértelmezett Carrerát.

Egészen más, mint a korábbiak, hunyorogva talán hasonlít rá, viszont elengedte a hatvanas évek beli gyökereket és teljes mértékben felvállalja, hogy egy XXI. századi darab, ami nem a trendeket követi, hanem maga írja azokat.

Az újkori Carrerából is készült jellegzetes Aston Martin változat – Fotó: TAG Heuer

Az új szerkezet sokat segített a típus dizájnformálásában. Úgy tervezték, hogy könnyedén lehessen ún. szkelettált számlapot készíteni, tehát csontváz szerűt, olyat, ahol belelátunk a szerkezetbe. Az elmúlt három évben ezt reszelgették tovább, megjelent a frissebb H02-es szerkezet, mutatják be az újabb és újabb Carrerákat, egy szóval, érezni, hogy jó irányba halad a brand.

Rengeteg apró részlet a számlapon és alatta – Fotó: Kronometer

Azt mindenképpen meg kell említsük, hogy az elmúlt néhány évben a kevesek közül a TAG Heuer volt az egyik márka, ami csökkentett az árain, és ezzel újrapozicionálta magát a piacon. Árban bekerült a Breitling és az Omega alá, a Longines fölé, mindeközben minőségben és fejlesztés terén egy szinten áll az előbbi kettővel.

A korábban más márkákat megmentő/felemelő Jean-Claude Biver 2014 óta igazgatja a céget, egészen más szemlélettel, mint ami az óraiparban jellemző volt korábban, de ez a frissesség nem baj.

2017-ben mutatták be az Autavia újrakiadását: ’16-ban online szavazást szervezett a márka, hogy megtudja, melyik dizájnnal szeretnék viszontlátni az első Autaviat az igazi rajongók. Tegyük hozzá, ennek előzménye volt, hogy a kétezres évek elején nagyon mellélőttek egy újrakiadással, most viszont biztosra akartak menni, és sikerült is.

A közönségszavazás végeredménye, a 2017-es Autavia – Fotó: TAG Heuer

Ötezer euró alatt, modern, jó kidolgozású stopperes szerkezet, korabeli forma, de naparkész környezetben előállítva, nem sok pénz. Arról már volt szó, hogy egy óra árát mindig a környezetéhez, a konkurensekhez viszonyítjuk, így viszont kijelenthetjük, hogy nem drága. A Breitling kronók a B01 szerkezettel 6500 euró fölött indulnak, az Omega Planet Ocean Chronograph szintén.

Hunyorítva még éppen hogy hasonlít a régi Carrera-ra – Fotó: TAG Heuer

Az Aquaracer kollekció szintén egy hasonló űrt tölt be a piacon. A nyúzást is jól tűrő búváróráik ezerötszáz-kétezerötszáz euró között mozognak, ami több, mint elviselhető egy tényleg jó búváróráért. Ne feledjük, hogy a két fő konkurense közel másfélszer ennyiért kínálja hasonló kategóriájú időmérőit.

A Link típuscsalád az előző évezredből érkezett. A kilencvenes években volt egy jellegzetes, de rendkívül megkérdőjelezhető dizájn-vonal, amin elindultak, ennek a típusnak volt S/El a neve, tehát Sporty/Elegance. Valójában egyik sem volt eléggé, viszont a jellegzetes tok, és szíjforma talán örökre beleégett mindenki agyába, aki már látott ilyet. Ennek a családnak a finomított folytatása lett a Link. A szíj szemei letisztultabbak lettek, de követték a korábbi vonalakat, a tokon is csiszoltak, és kiderült, hogy ez működik, a Link ma is az egyik sportosan elegáns vonala a TAG Heuernek.

 

És ha már teljesnek éreznénk a kollekciót, jön a meglepetés. Az óragyártók közül a TAG Heuer emelkedik ki igazán az okosóráival. Ez a Connected típuscsalád, amit több méretben (41-45 mm) és számtalan szín-szíj kombinációban állíthatunk össze.

Az újabb, Modular modellek pedig tényleg könnyen személyre szabhatóak.

A szíj egy határozott gombnyomással eltávolítható, és bármelyikre cserélhető. Ami egy okosórától elvárt, de egy klasszikus óramániásnak új, hogy rengeteg TAG Heuer számlap közül választhatunk, tehát ha úgy van kedvünk egy stopperes Carrera, ha másképp, akkor egy Aquaracer jelenik meg a kijelzőn, és minden, ami a számlapon van, funkcionális.

Azt láthatjuk tehát, hogy a TAG Heuer szép múlttal rendelkezik, és az LVMH csoportnak köszönhetően fényes jövő áll előtte, jól pozicionált márka a felső kategória és a luxus közötti vékony határvonalon egy olyan árkategóriában, ami egy nagyon szűk rést tölt be.

Ez is érdekelhet:

A cikk szerzője a Kronometer.hu oldal főszerkesztője/szerzője. További remek órás cikkért nézzetek körül az órák világában!

Close