Close
Történet a falak között – Híres művészek villái

Történet a falak között – Híres művészek villái

Amikor egy több száz éves házat megveszünk vagy kibérelünk, sokkal többet kapunk a csupasz falaknál. Vannak régi házak, villák, kastélyok, ahol még a repedéseknek is megvan a maguk története, arról nem is beszélve, milyen izgalmakat találunk, ha egy kicsit utánajárunk múltjuknak.

Valószínűleg megszámolni is nehéz lenne az efféle villákat – Franciaországban talán könyvet is lehetne készíteni belőle –, de Capri szigete is egyike azoknak a földi paradicsomoknak, ahol számos 20. századi művész és író talált nyugalmat és inspirációt, majd épített saját villát. Persze, ennél jóval közelebb is találunk érdekes példát.

Villa Malaparte

A Villa Malaparte hosszan elnyúló terrakotta épülete a Punta Massullo feletti sziklák közt fekszik. A tetőteraszra vezető hosszú lépcsősor megmászása után a Salerno-öbölre nyíló elképesztő kilátás fogadja a vendégeket – azaz csak fogadná, mert a villa sajnos nem látogatható, csak messziről, a tengerről vagy a Pizzolungo ösvényen haladva csodálhatjuk meg a vöröslő, minimalista építményt.

Az 1942-ben épült, szokatlanul modern villa az olasz író, költő és újságíró Curzio Malaparte számára készült, és ugyan az eredeti terveket Adalberto Libera építész készítette, Malaparte végül egy helyi kézműves segítségével, a maga által megálmodott részleteket valósította meg.

Éppen ezért Malaparte számára a villa saját személyiségének fizikai kivetülése volt:

“Amikor elkezdtem építeni az otthonom, még nem sejtettem, hogy az önarcképem alkotom meg” – mondta.

Az író 1957-es halála után a villa elhagyatottan állt, és különleges atmoszférájával megihlette Jean-Luc Godard rendezőt is, aki A megvetés (Le Mépris) című filmjének egyik helyszínéül választotta a sziklára épített rezidenciát – többek között ott vették fel Brigitte Bardot híres meztelen, napozós jelenetét is.

Villa San Michele

Capri bája annyira magával ragadó, hogy még a híres svéd orvost és pszichológust, Axel Munthe-t is regényírásra inspirálta. A sokak által csak a sziget gyöngyszemeként emlegetett Villa San Michele-t korábban Munthe építtette, és később itt írta meg a The Story of San Michele című életrajzi regényét is.

A villa ma nyitva áll a látogatók előtt, a több mint ezer művészeti tárggyal és szoborral teli ház falai között – vagy épp a parkban, Munthe nyomdokaiba lépve – mi is elmerenghetünk az élet nagy kérdésein. A villában zajlik az élet, nyáron folyamatosan zártkörű események és zenei rendezvények váltják egymást.

Villa Ceselle

A Capri szigetének nyugati részén fekvő Anacapriban a 20. században komoly társasági élet folyt: a Villa Ceselle olyan irodalmi találkozópont lett, ahová a világ minden tájáról érkeztek művészek, hogy Caprit magukba szívva vitathassák meg a világ aktuális dolgait kortársaikkal.

A villa az 1920-as években az akkori polgármester, Mazzarella tulajdonában volt, aki, miután antifasiszta nézetei miatt lemondásra kényszerítették, feleségével, Asta Sondergaard Nielsennel úgy döntött, a házat hotellé alakítva nyújt szálláshelyet a Caprira érkező turisták számára.

Az így megszülető Villa Ceselle szinte azonnal a totalitárius rendszer elől megnyugvást kereső korabeli művészek és értelmiségiek találkozóhelye lett.

Asta férje halála után is tovább üzemeltette a villahotelt, egészen 1984-es haláláig. A kétezres években a villát a Maresca család vette meg, akik mind a mai napig hotelként üzemeltetik a korábban Graham Green, Axel Munthe, Curzio Malaparte, Mario Soldati, Alberto Moravia és Norman Douglas kedvelt pihenő- és találkozóhelyét.

+1 itthoni példa: The Writer’s Villa

Igazi történelmet rejtő villára itthon is rábukkanhatunk, ráadásul nem is kell olyan messzire menni érte. A Svábhegyen található The Writer’s Villa falai Szterényi Józseftől egészen a 21. századig számos történetet rejtenek – ebbe a történetekben és művészetben is gazdag villába pedig szerencsére mi is beléphetünk.

A házat ma a többek között a Brody House-t is megálmodó csapat üzemelteti, és az esküvőktől a különböző rendezvényeken át akár egy tizennégy fős csoportnak szállásként is kibérelhetjük.

A mesebeli villa a kertben található Zsolnay medence mellett belül is rengeteg kincset rejt, akár a különleges hangulatú télikertre, az olvasószobára, a csodaszép csigalépcsőre vagy a hálószobák és fürdőszobák bármelyikére gondolunk.

De honnan is indult a Svábhegy egyik legrégebbi épületének története?

A villát 1881-ben báró Szterényi József kereskedelemügyi miniszter építtette – a pletykák szerint szeretőjének, egy akkori balerinának. Hogy a pletyka igaz-e vagy sem, máig sem tudjuk, de az biztos, hogy Szterényi nagy művészetpártoló volt, így került a kertbe a Zsolnay szökőkút, majd 1913-ban a Róth Miksa üvegmunkáival díszített télikert is. Szterényi után a villában a neves Strelisky fényképész család lakott, majd a kommunizmus alatt megrongálták és évtizedekre feledésbe merült.

A sokat látott villát végül tíz évvel a vasfüggöny lehullása után egy holland író, Jaap Scholten vette meg és újíttatta fel, aki családjával 2004 és 2016 között élt benne.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: a villák saját fotói)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom