Close
Hogy élik túl kis kedvenceink a nyári hőséget? Hasznos tippek, mivel tehetjük elviselhetőbbé számukra

Hogy élik túl kis kedvenceink a nyári hőséget? Hasznos tippek, mivel tehetjük elviselhetőbbé számukra

Ismerjük a mondást miszerint, ha neked meleged van, akkor nekik is, ha te fázol, akkor ők is. Háziállatainkkal, legyen az kutya, macska, teknős, aranyhal, mindegyikkel jól kell bánnunk. Mert megérdemlik, ugye?

Ők is olyan érző lények, a legtöbbjük ugyan úgy tud kötődni és szeretni, ha nem jobban, mint mi emberek. Ha jól bánunk egy állattal, akkor ő azt hűséggel és szeretettel fogja viszonozni. Persze erre vannak vicces kivételek, például a macskák, akik minket tekintenek hű szolgáknak. Ettől még ők is tudnak hálásak lenni. Ezt azzal tudják kimutatni, hogy vadásznak nekünk egy egeret, amit aztán a lábunk elé hoznak. A kutyáknak is megvan a saját módszerük, ilyen az, ha követnek mindenhova, velünk akarnak egy ágyban aludni és a mi kajánk után ácsingóznak.

Több szempontból tekinthetjük fontosnak az állatvédelmet. Állataink nem tudnak beszélgetni velünk szavakkal, nem tudják megmondani mi a bajuk, pontosan mi kell nekik, ezért nekünk kell a viselkedésükből, a tekintetükből kiolvasni, hogy mire van szükségük. Ők feltétel nélkül bíznak bennünk, így vigyáznunk kell erre a bizalomra. Mi képviseljük a jogaikat, mert ők nem tudnak kiállni magukért. Itt persze nem csak a kutyákról és macskákról beszélünk, hanem bármely élőlényről. Legyen az egzotikus, veszélyeztetett, állatkertben vagy vadonélő.

 

Abban is egyet tudunk érteni, hogy a tartásuk sose a legolcsóbb. Persze az internet tele van tippekkel, hogyan vásároljunk olcsóbban, de attól még ott vannak az állatorvosi költségek, az etetésük, a legjobb és legkényelmesebb fekhelyek a legjobb életkörülmény érdekében. Előfordulhat, hogy kedvencünknek allergiája is van, így nagyobb körültekintéssel kell kiválasztanunk, hogy milyen tápot, milyen konzervet egyen. Ezek ritkán olcsók, de az interneten böngészve bukkanhatunk akciókra, például az Intersparnál.

Visszatérve a jó életkörülményekhez, minden évszakban fontos odafigyelni. Nem csak télen, hogy jó melegben legyenek és legyen száraz fekhelyük, valamint egy zárt hely, ahova a tűzijáték elől bújhatnak. Nyáron is fontos. Rengeteg mindenre kell figyelni, hogy jó legyen nekik és ne kapjanak hőgutát.

(https://pixabay.com/photosdog-drink-water-thirst-6063832/)

Mindenekelőtt a hőguta megelőzése fontos. Keressük az árnyékot, ne a legnagyobb melegben és UV sugárzásban menjünk sétálni állatainkkal. Mert séta közben nem csak a hőguta veszélye fenyeget, hanem az is, hogy a forró aszfalt kárt tehet a kisállat mancsaiban.

Emellett elhanyagolhatatlan a mindig friss ivóvíz, és hogy sose legyen üres az itató.

Ha az állatot nem a házban tartjuk, akkor az itatója vize sose legyen meleg. Továbbá figyelnünk kell arra is, hogy mindig legyen nekik árnyék biztosítva. Esetleg, ha nagyon kedveskedni akarunk azon háziállatainknak, akik nem csak inni szeretik a vizet, egy kisebb, akár gyerekmedencét is kihelyezhetünk nekik. Valamint, ha kutyánk bundája engedi és igényli, akkor a meleg időjáráshoz igazodva kozmetikába is vihetjük őket. Viszont ami szigorúan tilos – legyen az kinti vagy benti állat: zárt autóban hagyni őket. Ezt semmilyen élőlénnyel nem szabad megcsinálni.

A hőgutának egyértelmű jelei, tünetei vannak. Ha ezeket időben észrevesszük, akkor a nagy bajt megelőzhetjük.

  • A megszokottnál gyorsabban liheg
  • Hány, szédeleg, dülöngél
  • Vörös a nyelve
  • Tág a pupilla
  • Habos az orra
  • Hasmenése van
  • Intenzívebben nyáladzik
  • Szaporább a szívverése
  • és a legvégső: elájul.

Mégis megtörtént a baj? Észrevettük a hőguta jeleit kedvencünkön?

A legfontosabb, amit tehetünk és tennünk is kell, az az, hogy ne pánikoljunk. Semmiképp nem szabad jeges vízzel locsolni vagy jeges fürdőbe helyezni az állatot, a túl hirtelen hűtés akár a halálához is vezethet.

Ha nem érezzük magunkat a helyzet magaslatán, az állatorvoshoz is fordulhatunk.

Amennyiben mi is gondoskodunk és vigyázunk rájuk, ők is vigyáznak ránk. Csak követnünk kell a „valamit valamiért elvet”, és ha családtagként tekintünk a kedvenceinkre, akkor ez nem lesz nehéz.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram