Close
Hogy kerül a Hold egy angol templomba?

Hogy kerül a Hold egy angol templomba?

Museum of the Moon – ezen a néven fut Luke Jerram egyedülálló installációja, mely mindig máshol bukkan fel, de akárhol megjelenik, csodájára járnak, és élményszámba megy már csak a puszta valója is. Egy hét méter átmérőjű, belülről megvilágított felfújható gömbről beszélünk, amit különböző kontextusokba helyez a művész. Ez a gömb pedig nem más, mint a Hold. 

Mi emberek, nem hiába gondoljuk misztikusnak és varázserejűnek a Holdat. Időmérő eszköz, naptár, isten, égitest, fényforrás, éjjeli lámpás szerepeit tölti be, rettenetesen távol van, és mégis néha olyan, mintha itt lenne a szomszédban. Fázisai nem csak a Föld vizeinek aktivitását, a civilizáció egészét, sőt, még a nők szervezetét is befolyásolják. Számos mítosz, vers, dal, film született róla, tényleg kifogyhatatlan inspirációs forrás.

Jerram bristoli tanulmányai alatt ismerkedett meg közelebbről a Holddal, miközben mindennap figyelte az Avon folyó változásait. Két projektje is épít az ottani tapasztalatokra: a Tide illetve a Museum of the Moon. A Holdat ábrázoló hét méter átmérőjű felfújható gömbre egy 120 dpi nyomtatott holdfelszínkép fekszik, mely a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű űrszonda felvételei segítségével készült el.

Fotón is úgy tűnik, hogy minden kráterével és völgyével együtt ez egy texturált felület, de valójában teljesen sima, a fényhatás és a szuper minőségű felbontás teszi élethűvé.

Az utazó installációhoz Hold tematikájú előadások, programok, zenék is társulnak. A zenékért az a BAFTA-díjas Dan Jones felelős, akinek számos filmzenét is köszönhetünk, de David Attenborough: Az emlősök élete című ismeretterjesztő filmje is Jones munkája. Kültéren és beltéren egyaránt felbukkanhat az élethű miniatürizált Hold.

Legutóbb Bournemouth-ban, a Szent Péter templomban tűnt fel, de installálták már angol és kínai uszodákba, litván parkba, hongkongi sugárútra, további katedrálisokba, francia pályaudvarra, és a Glastonbury Fesztiválon is feljött Luke Jerram Holdja.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, MyMoon.org)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom