Close
Hogy kerül a Hold egy angol templomba?

Hogy kerül a Hold egy angol templomba?

Museum of the Moon – ezen a néven fut Luke Jerram egyedülálló installációja, mely mindig máshol bukkan fel, de akárhol megjelenik, csodájára járnak, és élményszámba megy már csak a puszta valója is. Egy hét méter átmérőjű, belülről megvilágított felfújható gömbről beszélünk, amit különböző kontextusokba helyez a művész. Ez a gömb pedig nem más, mint a Hold. 

Mi emberek, nem hiába gondoljuk misztikusnak és varázserejűnek a Holdat. Időmérő eszköz, naptár, isten, égitest, fényforrás, éjjeli lámpás szerepeit tölti be, rettenetesen távol van, és mégis néha olyan, mintha itt lenne a szomszédban. Fázisai nem csak a Föld vizeinek aktivitását, a civilizáció egészét, sőt, még a nők szervezetét is befolyásolják. Számos mítosz, vers, dal, film született róla, tényleg kifogyhatatlan inspirációs forrás.

Jerram bristoli tanulmányai alatt ismerkedett meg közelebbről a Holddal, miközben mindennap figyelte az Avon folyó változásait. Két projektje is épít az ottani tapasztalatokra: a Tide illetve a Museum of the Moon. A Holdat ábrázoló hét méter átmérőjű felfújható gömbre egy 120 dpi nyomtatott holdfelszínkép fekszik, mely a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű űrszonda felvételei segítségével készült el.

Fotón is úgy tűnik, hogy minden kráterével és völgyével együtt ez egy texturált felület, de valójában teljesen sima, a fényhatás és a szuper minőségű felbontás teszi élethűvé.

Az utazó installációhoz Hold tematikájú előadások, programok, zenék is társulnak. A zenékért az a BAFTA-díjas Dan Jones felelős, akinek számos filmzenét is köszönhetünk, de David Attenborough: Az emlősök élete című ismeretterjesztő filmje is Jones munkája. Kültéren és beltéren egyaránt felbukkanhat az élethű miniatürizált Hold.

Legutóbb Bournemouth-ban, a Szent Péter templomban tűnt fel, de installálták már angol és kínai uszodákba, litván parkba, hongkongi sugárútra, további katedrálisokba, francia pályaudvarra, és a Glastonbury Fesztiválon is feljött Luke Jerram Holdja.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, MyMoon.org)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom