Close
Hogy kerül a Hold egy angol templomba?

Hogy kerül a Hold egy angol templomba?

Museum of the Moon – ezen a néven fut Luke Jerram egyedülálló installációja, mely mindig máshol bukkan fel, de akárhol megjelenik, csodájára járnak, és élményszámba megy már csak a puszta valója is. Egy hét méter átmérőjű, belülről megvilágított felfújható gömbről beszélünk, amit különböző kontextusokba helyez a művész. Ez a gömb pedig nem más, mint a Hold. 

Mi emberek, nem hiába gondoljuk misztikusnak és varázserejűnek a Holdat. Időmérő eszköz, naptár, isten, égitest, fényforrás, éjjeli lámpás szerepeit tölti be, rettenetesen távol van, és mégis néha olyan, mintha itt lenne a szomszédban. Fázisai nem csak a Föld vizeinek aktivitását, a civilizáció egészét, sőt, még a nők szervezetét is befolyásolják. Számos mítosz, vers, dal, film született róla, tényleg kifogyhatatlan inspirációs forrás.

Jerram bristoli tanulmányai alatt ismerkedett meg közelebbről a Holddal, miközben mindennap figyelte az Avon folyó változásait. Két projektje is épít az ottani tapasztalatokra: a Tide illetve a Museum of the Moon. A Holdat ábrázoló hét méter átmérőjű felfújható gömbre egy 120 dpi nyomtatott holdfelszínkép fekszik, mely a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű űrszonda felvételei segítségével készült el.

Fotón is úgy tűnik, hogy minden kráterével és völgyével együtt ez egy texturált felület, de valójában teljesen sima, a fényhatás és a szuper minőségű felbontás teszi élethűvé.

Az utazó installációhoz Hold tematikájú előadások, programok, zenék is társulnak. A zenékért az a BAFTA-díjas Dan Jones felelős, akinek számos filmzenét is köszönhetünk, de David Attenborough: Az emlősök élete című ismeretterjesztő filmje is Jones munkája. Kültéren és beltéren egyaránt felbukkanhat az élethű miniatürizált Hold.

Legutóbb Bournemouth-ban, a Szent Péter templomban tűnt fel, de installálták már angol és kínai uszodákba, litván parkba, hongkongi sugárútra, további katedrálisokba, francia pályaudvarra, és a Glastonbury Fesztiválon is feljött Luke Jerram Holdja.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, MyMoon.org)

művészet | hold | installáció | kiállítás | moon

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram