Close
Hogyan használhatók a vakolaterősítő hálók?

Hogyan használhatók a vakolaterősítő hálók?

A vakolás technikája elsődlegesen a fal típusától függ. Más a felhordási technológia vályogfal és más téglafal esetén. Fontos, hogy száraz és teherbíró legyen az aljzat. Vályogfalnál feltétlenül javasolt a vakolaterősítő háló használata. Régen a mesteremberek a hálót maguk készítették, manapság azonban már készen megvehetők.

A vakolaterősítés témakörét járjuk körbe ebben a cikkben.

A vakolaterősítés fajtái

A vakolaterősítés fő funkciója, hogy a vakolatot összetartsa, tehát a vakolatfelület zárt és repedésektől mentes legyen. Felveszi és eloszlatja a felületi feszültséget. Ehhez általában különböző anyagokból készült hálókat és szöveteket használnak:

  • impregnált üvegszövet
  • üvegszál erősítésű háló
  • drótháló
  • jutaháló

A hálókat és szö­veteket a repedések megelőzésére és javítására használják, illetve akkor, ha vegyes a falazat, tehát különböző építőanyagokat alkalmaznak, vagy a vakolat mozgására lehet számítani. A különböző ­anyagok tágulása, duzzadása nem egyforma, ezért keletkezik a felületi feszültség. A hálók feladata, hogy elvezesse ezeket a feszültségeket.

Az egyes vakolaterősítések jellemzői

Az üvegszálas renderelő háló szilárdságot és rugalmasságot biztosít. Ezt a hálótípust széles körben használják a fal megerősítéséhez, a külső fal szigeteléséhez és a tető vízszigeteléséhez történő vakoláshoz. A hálót még nedves állapotban be kell ágyazni az alaprétegbe, nem túl közel a felszínhez a vakolat külső harmadában.

Rovátkás simítóval fel lehet hordani az alapréteget a falra a kívánt vastagságban, majd a hálót bele lehet nyomni az alaprétegbe.

Az üvegszálas háló remekül alkalmazható mészvakolatok, vályogvakolatok, agyagvakolatok esetén. A hálónak minden esetben úgy kell elhelyezkednie, hogy teljesen el legyen fedve.

A BIOKAY vályogvakolatokat forgalmazó Biobaushop által forgalmazott STEICO típusú vakolathordó tábláknál is ezt célszerű alkalmazni.

Az üvegszálas erősítés előnyei:

  • könnyű telepítés
  • magas fokú stabilitás
  • tűz- és lúgállóság
  • rozsdamentesség
  • rugalmasság
  • nagy szakítószilárdság

A dróthálós erősítések lúg- és korrózióállóak. Nem szabad szorosan az alapfelülethez rögzíteni, hanem mozgásteret kell hagyni, hogy fel tudja venni a feszültségeket. A vakolatot minimum 10 mm vastagságban kell felhordani, hogy fedje a hálót.

A jutaszövet háló kiváló természetes helyettesítője a műanyaghálóknak. Vályogvakolatokhoz többnyire ezt használják. Nagyon rugalmas, akár még vakolatdíszek is készülhetnek belőle. Műemléki épületeknél csak ezt engedik. A jutaszövet általában ritka szövésű, stabilizált. Bonyolultabb vele dolgozni, mint a dróthálóval.

A háló minősége és helyes felhelyezése befolyásolja a többi elem működését is. Fontos, hogy a felület sima, egységes, ütésálló legyen.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Sporttal a tavaszi fáradtság ellen
Ékszer kisokos: valódi vagy hamis?
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom