Close
Hogyan segíthet a követelés elévülésével kapcsolatban a digitális faktoring?

Hogyan segíthet a követelés elévülésével kapcsolatban a digitális faktoring?

A digitális faktoring ideális megoldás lehet a likviditási nehézségek áthidalására azon vállalkozások számára, amelyek üzleti partnerei jellemzően hosszú fizetési határidőre fizetnek.

A halasztott fizetésekből eredő cash flow problémák komoly nehézségek elé állíthatják a cégeket, főként, ha egyéb nehezítő gazdasági tényezők is közrejátszanak. Nehézségek adódhatnak a napi működésben, de a jövőbeni fejlesztésekre, növekedésre is negatív hatással lehetnek.

Megoldás likviditási problémákra

Főként az induló, tőkeszegény vállalkozások számára jelenhet gondot, ha partnerei 30-120 napos határidőre fizetnek, ez ugyanis akadályozhatja a napi ügyvitelt, továbbá a növekedést. A bankhitel lehetőség számukra, ugyanis a pénzintézetek csak a lezárt pénzügyi évvel rendelkező, hitelképes vállalkozásoknak nyújtanak finanszírozást. Azonban a FlexiBill digitális faktoring megoldást jelenthet, ugyanis ez esetben a vevők fizetőképességének vizsgálatán alapszik az elbírálás.

A vevőkövetelések adásvételét, azonnali készpénzre váltását jelentő faktoring napjainkban ismét népszerű vállalatfinanszírozási megoldás, amely segítséget jelent a hosszú fizetési határidők miatt átmenetileg vagy tartósan fizetőképességi gondokkal küzdő cégeknek.

Nemfizetési kockázat

A hosszú fizetési határidő, a fizetési fegyelmezetlenség, a nemfizetés a likviditás gyengítésével képes akár ellehetetleníteni cégek működését, amennyiben nincs elegendő azonnal felhasználható pénzállománya a vállalkozásnak, hiszen így nem tud bért, bérleti díjat, üzemanyagot, szállítókat fizetni.

Amennyiben a halasztott fizetés határideje is lejár, és a partner nem fizet, követelésbehajtással lehet érvényt szerezni a jogunknak, azonban ez nemcsak pénzbe kerül, de az adminisztrálás révén időt is von el a vállalkozástól, és sikere sem biztosított, illetve a követelés idővel érvényesíthetetlenné válik.

Követelésbehajtás 

A követelés biztosítása jó megoldás lehet a követelés érvényesítése érdekében, amely a halasztott pénzügyi konstrukcióban működő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás. Ennek keretében a vállalkozás szerződik a faktoring céggel, amely pedig a számlák finanszírozását vállalva köt megállapodást a hitelbiztosítóval, így nemfizetés esetén az adósságrendezés alól mentesíti a céget.

Egy vállalkozásnak jogerős bírósági végzés megléte esetén van joga érvényesíteni a követelését, de idővel mind a követelés, mind a végrehajtási jog – általában 5 év alatt – elévül.

Megoldás a nemfizetés kockázatának csökkentésére

Az, hogy egy vállalkozás számára mi a legelőnyösebb megoldás nemfizetés esetén, az adott szituáció függvénye. Amennyiben van remény legalább az adósság egy részének rendezésére, úgy akár a követelés elengedése is opció lehet.

A legideálisabb megoldás azonban az, ha eleve csökkenti a nemfizetésből származó rizikót. Erre lehet jó megoldás a digitális faktoring, illetve a faktor által nyújtott követelésmenedzsment szolgáltatás.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Különleges kapcsolók és dugaljak nyomában

Hogyan alakulnak a glettelés árak?

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram