Close
Ilyen eredeti, amikor egy szálloda egyszerre hotel és színház

Ilyen eredeti, amikor egy szálloda egyszerre hotel és színház

Koppenhága nemcsak az a város, ahol több a bicikli, mint az autó, hanem az is, ahol nagyobb eséllyel fogunk ki egy stílus és dizájn szempontjából tízből tízpontos szállást, mint egy biztonsági játékot űző, unalmas helyet. A tízpontosok közül most Koppenhága legújabb No.1. hotszpotját mutatjuk meg.

A Hotel Sanderst nem könnyű kategorizálni. Habár az magát luxus butikhotelként aposztrofálja, a “luxus” megjelölés ez esetben félrevezető: a jelző szerintem meglehetősen erős negatív konnotációjához – a felszínességhez, a ízléstelenséghez vagy a hivalkodáshoz – a Hotel Sandersnek szerencsére köze sincs, ráadásul nem is egy klasszikus értelemben vett hotelről beszélünk, hanem

sokkal inkább a kultúrára fogékony, műértő közönség egyfajta kötetlen találkozóhelyéről, aminek a belső udvara a város egyik titkos oázisa, bárja pedig a legjobb színház utáni bázis.

A nem mindennapi koncepció a hotel tulajdonosa, Alexander Kølpin fejéből pattant ki, aki tizenhét, a Dán Királyi Balettben vezető balettáncosként eltöltött év után úgy döntött, megvalósítja álmát, és a színház világának intimitását, utazásai élményeit és az apjától örökölt építészeti affinitását a Hotel Sanders képében fuzionálja. Kølpin a színházi élmény és a szállásszolgáltatás között párhuzamot vonva

a nézőt-vendéget egy képzeletbeli utazásra invitálja, ahol a vendég a főszereplő és a hotel a színpad, kvázi a forma, a mögöttes tartalmat pedig maga az élmény jelenti.

A koncepciónak megfelelő eklektikus stílus megteremtésével Kølpin a londoni Lind + Almond studiót bízta meg, akiknek a keleties hatású koloniális és a század közepi, klasszikus dán dizájnt úgy sikerült ötvözniük, hogy azzal még az olasz márvány, a párizsi egyenruha, és kortárs, feltörekvő művészek képei is harmonizálnak.

Valódi fából készült parketta, kandalló, bőr és bársony felületű bútorok, könyvek, növények, hangulatvilágítás és egy Carlo Scarpa által tervezett, háromszáz darab muránói üvegből készült csillár – ha nem lenne a recepciós pult, valószínűleg azt hinnénk, elvétettük a házszámot, és a hotel helyett valakinek a nappalijában kötöttünk ki. De a lobbiból áradó klasszikus elegancia és az otthonosság érzése hatja át a letűnt korok luxus vonatkabinjai által inspirált szobákat is, melyekben a pontot az i-re a londoni Dais Contemporary által kurátori igényességgel összeválogatott képek teszik fel.

A szemközti Royal Danish Theatre vörös bársonyfüggönyei után Tata névre keresztelt koktélbár Kølpin balettos múljára reflektál:

a bársony díszpárnák, a hangsúlyos függönyelkötők, a sárgaréz foglalatok és a sejtelmes világítás egytől egyig a színház világát idézi.

Az igazi feelgood-faktort azonban a Tata ellenpontjaként is felfogható, kötetlenebb jellegű tetőteraszi bár, a Rooftop Conservatory hozza. A borostyánnal futtatott falaknak, a bambusszal fedett tetőnek, az egzotikus növényeknek és Arne Jakobsen a dán koloniális stílus által inspirált bútorainak köszönhetően hirtelen mintha a legkúlabb távol-keleti buliba teleportálódtunk volna, ahonnan csak azért vagyunk hajlandóak kicsekkolni, mert még a végén túl magasra kúszna a mércénk.

Függöny.

(Fotók: Hotel Sanders)

Close