Close
Ezt az öt helyet inkább felejtsük el idén

Ezt az öt helyet inkább felejtsük el idén

Érdemes körültekintően megtervezni 2020-ban (is) a külföldi utazásainkat, hiszen számos olyan pont található a nagyvilágban, ahová nagyrészt biztonsági okokból és túlterheltség miatt nem ajánlatos betenni a lábunkat. Az alábbi helyek tehát inkább kerülendőek. 

Barcelona

A szépséges város túlzsúfoltsága már nem hír, és a jelek szerint a közeljövőben sem nagyon számíthatunk pozitív változásra. Szemléletes példát közölt nemrég a New Yorker magazin: Barcelonában évente másfél millió Airbnb-szállást vesznek igénybe a turisták, többek között ezért csökkent az elmúlt bő tíz évben negyvenöt százalékkal a gótikus negyed lakosainak száma.

Ráadásul a legnépszerűbb látnivalók a La Ramblától kezdve a Sagrada Familián át a Güell Parkig már nem bírnak el több látogatót. Szakértői elemzések szerint a városnak időt és levegőt kell adni, hogy megoldja a problémákat.

Bali

A népszerűség átkaként emlegetett overturism Indonézia kedvencét is elérte. Lelki szemeink előtt érintetlen tengerpartok és azúrkék víztükrök lebegnek, ha Balira gondolunk, a kegyetlen valóságban viszont a sziget bizonyos részei a túlturistásodás következményeként tele vannak szeméttel.

A kormány korábban már kihirdette a szemétvészhelyzetet és betiltotta az egyszer használatos műanyagokat, illetve az idegenforgalmi adó bevezetését is tervezi, továbbá iránymutatást adna a turistáknak, mert nem ritka, hogy néhány kulturálisan érzéketlen vendég fürdőruhában látogatott meg vallási emlékhelyeket.

Hanoi

A város híres vonatutcáján egymást lökik félre a posztolók a tökéletes Instagram-fotóért.

Gyakran előfordul, hogy a szűk utcán naponta kétszer áthaladó szerelvény a tolakodó fényképezkedők miatt kénytelen megállni.

Ennek az lett az eredménye, hogy Hanoi vezetése bezáratta az utcában működő kávézókat, és felvételek készítését tiltó táblákat helyezett ki.

Matterhorn

A klímaváltozás okozta megváltozott körülmények miatt egyre veszélyesebb megközelíteni az ikonikus hegycsúcsot. 2019-ben heten, egy évvel korábban tizenegyen vesztették életüket Svájc egyik legismertebb magaslati pontján.

Szakértők fokozott lavinaveszélyre figyelmeztetnek 2020-ban, ennek ellenére Matterhorn továbbra is látogatható.

Fokváros

Lélegzetelállítóan szép hely és bizonságos is – legalábbis a belvárosa. A központban nem kell különösebben tartanunk a bűncselekményektől, Fokváros külterületeit ellenben ajánlatos elkerülni.

Bandaháborúk következtében ugyanis 2019 első felében közel ezer gyilkosság történt a meglehetősen kétarcú városban.

Ez is érdekelhet:

elkerülendő | tömeg | bali | matterhorn | overturism

FOLYTASD EZZEL

Öt világvégi táj, amiről nehéz elhinni, hogy a valóságban is létezik

Hamarosan újra az eredeti, egzotikus útvonalán suhan az Orient Expressz

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom