Close
Ezt az öt helyet inkább felejtsük el idén

Ezt az öt helyet inkább felejtsük el idén

Érdemes körültekintően megtervezni 2020-ban (is) a külföldi utazásainkat, hiszen számos olyan pont található a nagyvilágban, ahová nagyrészt biztonsági okokból és túlterheltség miatt nem ajánlatos betenni a lábunkat. Az alábbi helyek tehát inkább kerülendőek. 

Barcelona

A szépséges város túlzsúfoltsága már nem hír, és a jelek szerint a közeljövőben sem nagyon számíthatunk pozitív változásra. Szemléletes példát közölt nemrég a New Yorker magazin: Barcelonában évente másfél millió Airbnb-szállást vesznek igénybe a turisták, többek között ezért csökkent az elmúlt bő tíz évben negyvenöt százalékkal a gótikus negyed lakosainak száma.

Ráadásul a legnépszerűbb látnivalók a La Ramblától kezdve a Sagrada Familián át a Güell Parkig már nem bírnak el több látogatót. Szakértői elemzések szerint a városnak időt és levegőt kell adni, hogy megoldja a problémákat.

Bali

A népszerűség átkaként emlegetett overturism Indonézia kedvencét is elérte. Lelki szemeink előtt érintetlen tengerpartok és azúrkék víztükrök lebegnek, ha Balira gondolunk, a kegyetlen valóságban viszont a sziget bizonyos részei a túlturistásodás következményeként tele vannak szeméttel.

A kormány korábban már kihirdette a szemétvészhelyzetet és betiltotta az egyszer használatos műanyagokat, illetve az idegenforgalmi adó bevezetését is tervezi, továbbá iránymutatást adna a turistáknak, mert nem ritka, hogy néhány kulturálisan érzéketlen vendég fürdőruhában látogatott meg vallási emlékhelyeket.

Hanoi

A város híres vonatutcáján egymást lökik félre a posztolók a tökéletes Instagram-fotóért.

Gyakran előfordul, hogy a szűk utcán naponta kétszer áthaladó szerelvény a tolakodó fényképezkedők miatt kénytelen megállni.

Ennek az lett az eredménye, hogy Hanoi vezetése bezáratta az utcában működő kávézókat, és felvételek készítését tiltó táblákat helyezett ki.

Matterhorn

A klímaváltozás okozta megváltozott körülmények miatt egyre veszélyesebb megközelíteni az ikonikus hegycsúcsot. 2019-ben heten, egy évvel korábban tizenegyen vesztették életüket Svájc egyik legismertebb magaslati pontján.

Szakértők fokozott lavinaveszélyre figyelmeztetnek 2020-ban, ennek ellenére Matterhorn továbbra is látogatható.

Fokváros

Lélegzetelállítóan szép hely és bizonságos is – legalábbis a belvárosa. A központban nem kell különösebben tartanunk a bűncselekményektől, Fokváros külterületeit ellenben ajánlatos elkerülni.

Bandaháborúk következtében ugyanis 2019 első felében közel ezer gyilkosság történt a meglehetősen kétarcú városban.

Ez is érdekelhet:

bali | turista | hanoi | elkerülendő | Fokváros

FOLYTASD EZZEL

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram