A húsgolyó igazi jolly joker fogás arra az esetre, ha ennénk valami finomat, de nincs sok időnk a konyhában főzöcskézni. A klasszikus változat helyett most két olyan receptet mutatunk, melyek teljesen új megközelítésbe hozzák kedvenc fogásunkat.
Indiai húsgolyó
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- ½ csésze őrölt mandula
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 evőkanálnyi friss korianderlevél apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál őrölt kömény
- ¾ teáskanál őrölt fekete bors
- só
A chutney-hoz:
- 1 csészényi friss korianderlevél durvára vágva
- ¾ csésze friss mentalevél apróra vágva
- 1 közepes paradicsom felkockázva
- fél vöröshagyma apróra vágva
- 60 ml víz
- 60 ml frissen facsart lime-lé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál csilipaszta
- só
Elkészítése:
- A chutney-hoz az összes hozzávalót a turmixgépbe tesszük, és pesztó állagúra pürésítjük, majd félrerakjuk.
- A sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, összekeverjük, majd a masszából kis húsgombócokat formázunk. Rásorakoztatjuk a tepsire, és 15 perc alatt készre sütjük. A chutney-val kínáljuk.
Forró krémlevesbe bújt húsgolyó
Hozzávalók a húsgolyóhoz:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 60 ml tej
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 1 fokhagymagerezd, apróra vágva
- só, bors
Hozzávalók a krémleveshez:
- 4 nagyobb burgonya
- 1 zacskó bébi sárgarépa
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- alaplé
- 1 teáskanálnyi majoránna
- 1 teáskanálnyi bazsalikom
- só, bors
- felkarikázott újhagyma a tálaláshoz
- 1 doboz főzőtejszín
Elkészítése:
- A húsgolyókhoz minden alapanyagot egy tálba teszünk, összekeverjük, majd formázzuk.
- Egy lábasban kevés olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a bébirépát. Felöntjük alaplével, majd sózzuk, borsozzuk, ízlésünk szerint fűszerezzük.
- Óvatosan beletesszük a húsgolyókat, és addig főzzük, amíg a burgonya és a húsgolyó tökéletes nem lesz. Ekkor kiemeljük a levesből a húsgolyót, a levest pürésítjük, majd behabarjuk a főzőtejszínnel. A gombócokat visszatesszük, újra felforraljuk, majd újhagymával megszórva kínáljuk.
(Fotók: Getty Images)
főétel | húsgolyó | egyszerű recept | gyors recept | levesbetét | krémleves
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!