Close
Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

Akkor iszonyat sokkoló volt a trükk, sokan azt hitték, gyilkosságot néznek végig. 

Idén százéves a világ egyik leghíresebb bűvésztrükkje, amelyben az illuzionista kettéfűrészel egy embert: a centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére.

A kettéfűrészeléses bűvésztrükköt a brit Percy Thomas Tibbles, művésznevén P.T. Selbit találta ki, és 1921. január 17-én sokkolta vele először a közönséget az észak-londoni Finsbury Park Empire színházában – olvasható a The Guardian-en.

P. T. Selbit 1924-ben, Londonban mutatja be legújabb trükkjét: egy három részre darabolt katonát

A mutatvány igazi szenzáció volt, és azóta a világ egyik legismertebb illúziójává vált, amelyet számtalan bűvész számtalan formában feldolgozott. Selbit eredeti trükkjében a kettéfűrészelt nőnek nem lógott ki a feje és a lába a dobozból, ami azóta hagyománnyá vált ennél a mutatványnál.

Maga a fűrészelés is olyan lassú volt, hogy ma már valószínűleg untatná a közönséget.

A Sawing a Lady in Half című film lerántja a titkot az 1921-es trükkről 1922-ben

Ha érdekel a téma, akkor ne hagyd ki a Magic Circle vasárnapi online rendezvényét a Facebookon (Magic Circle Unlocked), ami végigkalauzol a bűvésztrükk történetén, felidézve egyebek között, hogy a BBC miként sokkolta 1956-ban a brit közönséget a bűvésztrükk élő közvetítésének hirtelen – a műsoridő lejárta miatti – befejezésével,

amely miatt a nézők azt hitték, hogy szemtanúi voltak valaki meggyilkolásának.

A vasárnapi programban feltűnik mások mellett David Copperfield is, aki körbevezeti a nézőket Las Vegas-i bűvészmúzeumában, és bemutatja saját kettéfűrészeléses trükkjét.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom