Close
Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvésztrükk

Akkor iszonyat sokkoló volt a trükk, sokan azt hitték, gyilkosságot néznek végig. 

Idén százéves a világ egyik leghíresebb bűvésztrükkje, amelyben az illuzionista kettéfűrészel egy embert: a centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére.

A kettéfűrészeléses bűvésztrükköt a brit Percy Thomas Tibbles, művésznevén P.T. Selbit találta ki, és 1921. január 17-én sokkolta vele először a közönséget az észak-londoni Finsbury Park Empire színházában – olvasható a The Guardian-en.

P. T. Selbit 1924-ben, Londonban mutatja be legújabb trükkjét: egy három részre darabolt katonát

A mutatvány igazi szenzáció volt, és azóta a világ egyik legismertebb illúziójává vált, amelyet számtalan bűvész számtalan formában feldolgozott. Selbit eredeti trükkjében a kettéfűrészelt nőnek nem lógott ki a feje és a lába a dobozból, ami azóta hagyománnyá vált ennél a mutatványnál.

Maga a fűrészelés is olyan lassú volt, hogy ma már valószínűleg untatná a közönséget.

A Sawing a Lady in Half című film lerántja a titkot az 1921-es trükkről 1922-ben

Ha érdekel a téma, akkor ne hagyd ki a Magic Circle vasárnapi online rendezvényét a Facebookon (Magic Circle Unlocked), ami végigkalauzol a bűvésztrükk történetén, felidézve egyebek között, hogy a BBC miként sokkolta 1956-ban a brit közönséget a bűvésztrükk élő közvetítésének hirtelen – a műsoridő lejárta miatti – befejezésével,

amely miatt a nézők azt hitték, hogy szemtanúi voltak valaki meggyilkolásának.

A vasárnapi programban feltűnik mások mellett David Copperfield is, aki körbevezeti a nézőket Las Vegas-i bűvészmúzeumában, és bemutatja saját kettéfűrészeléses trükkjét.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

trükk | száz éves | copperfield | fűrész

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram