Close
Így kerüld el a hisztit vásárláskor

Így kerüld el a hisztit vásárláskor

Kis- és nagygyermekes szülők is ismerik azt a hisztimenetet, amelyet a bevásárlás során tud a gyermek kerekíteni. Nincs könnyű helyzetben az anyuka vagy apuka, aki húsvét közeledtével gyerekkel téved be a boltba. A polcok telis-tele vannak színes játékokkal, hívogató édességekkel, és nem csoda, hogy az egész vásárlás egy nagy csatába torkollik. Hogy lehet megelőzni az ilyen eseteket? Egyáltalán lehetséges?

A hiszti eredete a szabad akarat, illetve annak hiánya

Az első lépés, hogy felismerjük ilyenkor: a gyerek ilyenkor szembesül a korlátokkal, és ha nem tud ellene tenni, ha nem érvényesülhet az akarata, a feszültség kitör. A dühkitörés – más néven hiszti – egy természetes folyamat, a fejlődés velejárója. Megelőzni ugyan nem lehet 100%-ban, de sok esetben, ha elérjük, hogy a gyerek úgy érezze mégis, hogy ő irányít, már csökkentettük a dühkitörések számát.

A vásárlásokat nyilván nem irányíthatja egy 3 éves, ezért egy trükkhöz kell folyamodni. Teremtsük meg számára az irányítás illúzióját.

Az illúzió megteremtése

Ha a boltba már úgy érkezünk, hogy a gyerek kiválaszthatta, hogy milyen ruhában fog menni – persze az általunk felajánlott lehetőségek közül – ha a saját bevásárlókosarába pakolhat, vagy segíthet kiválasztani, hogy két termék közül melyiket vásároljuk meg otthonra, már sokat tettünk a feszültség ellen. Bevonhatjuk a menütervezésbe is. Válasszon ő köretet a következő napi ebédhez!

Amikor készülődünk, avassuk be a programba. Ha elmondjuk neki részletesen, hogy mit tervezünk, mit fogunk vásárolni, és abban nem említjük a neki való játékot vagy az édességet, könnyebb dolgunk lesz később. Ha mégis szeretne megvenni valamit, amit nem kaphat meg, beszélgessünk vele, adjunk kompromisszumos megoldást a számára.

A gyerekek kiváló szenzorokkal vannak ellátva. Egy apró megingásunkat is észreveszik, tehát fontos, hogy végig kitartsunk az álláspontunk mellett. Ha egyszer engedünk, a következő alkalmakkor is próbálkozni fognak.

Hisztikezelés, gyakorlati tippek

Ha mindezek ellenére nem sikerül a hiszti kivédése, és lehetetlen helyzetben állunk a bolt közepén, még mindig tehetünk valamit: maradjunk higgadtak. Ez az egyik legnehezebb, hiszen a hiszti bekövetkeztéig valószínű, hogy a türelem az, aminek a híján vagyunk. De ha maradt még egy morzsányi is, azt elő kell venni, mert a hisztire dühvel reagálni olyan, mint benzinnel tüzet oltani. A higgadtság egy idő után átragad a gyerekre – ha szerencsénk van pár perc alatt. Ha már esélytelennek tűnik, hogy a hiszti véget érjen, ragadjuk ki a környezetből, vigyük át egy másik sorba, vagy ha kell, a boltból is. A környezetváltozás jót tesz ilyenkor, itt már tényleg csak pár perc a nyugalom.

Persze vannak olyan helyzetek, amikor nem is érdemes próbálkozni. Az éhséget és a fáradtságot a gyerekek nehezebben kezelik, mint mi. Ilyenkor a legjobb el sem indulni, de ha mégis szükséges, a lehető leggyorsabban befejezni a vásárlást.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Ismerje meg a biztonsági kamera rendszerek jellemzőit!
Férfi alsóneműk - akkor és most
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom