Így kezelhető a munkahelyi stressz

Stresszmentes hétköznapok? Sokan álmodozunk róla, de a legtöbbünk életében olyan képtelen fantáziának tűnik, mint gyerekkorunk meséinek mágikus fordulatai. Ennek oka, hogy a stressz óhatatlanul életünk része – ahogy a magánéletben, úgy a munkahelyen is. Egy bizonyos szintig, megfelelő lelkiállapotban még inspiráló is tud lenni, ám ha túl sok adódik, és nem megfelelően kezeljük, negatív következmények egész sorával kell szembenéznünk. Szerencsére ez elkerülhető: mutatjuk, hogyan!

Tanuljunk meg bánni vele!

Konyhakés, nyílt láng, stressz – mi a közös ebben a három fogalomban? Nem más, mint hogy mindegyik veszélyes, mindegyik komoly sérüléseket okozhat, de ha megtanulsz bánni velük, hasznos társaiddá lesznek. Képtelenül hangzik? Elsőre talán igen, de gondolj bele: ahogy az éles tárgyak és a gyufa használatát is szüleid és más figyelmes felnőttek segítségével tanultad meg, a munkahelyi stressz kezelésének módjára sem kell egyedül rájönnöd. Erre való a stresszkezelés tréning, amely vezetők és beosztottak számára egyaránt hatékony segítséget nyújt. „Minden vállalat érdeke, hogy a munka harmonikus légkörben folyjon” – mutat rá Szabó Csaba, a Develor tréning és tanácsadó központ vezérigazgatója. „Célunk, hogy a stresszkezelő programunkon résztvevők hatékonyan kezeljék a feszültséget, ezzel optimalizálva a stressz szintjüket.”

Legyünk tisztában a veszélyekkel!

Természetesen ahhoz, hogy egy vállalati vezető segítséget kérjen a stresszkezeléshez, fel kell ismernie saját helyzete kritikusságát. Fel kell ismernünk, hogy a folyamatos, szorongásban állandósuló feszültség nem kellene, hogy a mindennapok részét képezze: nem normális velejárója egy munkakörnyezetnek sem. A túlzott, kontrollálatlan stressz folyamatos vészhelyzet-üzemmódban tartja a szervezetet. Ez rövid távon fáradékonysághoz, alvászavarhoz, ingerlékenységhez, a munkahelyi hatékonyság csökkenéséhez vezethet. Hosszú távú következményei azonban ennél is súlyosabbak: szív-és érrendszeri megbetegedéseket, gyomorfekélyt, magas vérnyomást is okozhat.

Építsünk a stressz előnyeire!

Érdemes tudni, hogy a „stressz” szó eredeti jelentése nem feltétlenül negatív. Selye János, a szót először orvosi kifejezésként használó kanadai-magyar tudós a szervezet bármilyen ingerre adott válaszát értette alatta. Ez pedig magában foglalja azokat a testi reakciókat is, amelyek inspirálóan hatnak ránk: amikor úgy érezzük, szinte fejbe vág egy jó ötlet, és minden olyan gördülékenyen megy. „Ha megtanuljuk megfelelően kezelni a munkahelyi stresszhelyzeteket, szorongást okozó feszültség helyett egyszerűen kiaknázhatjuk az előnyeit is” – összegez Szabó Csaba.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom