A sült csirke akkor igazán finom, ha bőr ropogós, a hús pedig szaftos. Mindenkinek megvan a maga praktikája az elkészítésére, de ha megfogadjuk egy Michelin-csillagos étteremben dolgozó séf tanácsát, a végeredmény minden eddigit felülmúlhat.
Lisa Goodwin-Allen, a Michelin-csillagos Northcote étterem séfje szerint a tökéletes sült csirke kulcsa a nagyon jó minőségű alapanyag. Azt javasolja, elkészítés előtt harminc perccel már vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ha pedig alacsonyabb hőmérsékleten sütjük, a hús egyenletesebben sül át, szaftos, zamatos marad.
A séf szerint a kelleténél mindig egy picivel nagyobb csirkét vegyünk, hogy a megmaradt húsból hatalmas szendvicset vagy éppen egy szép nagy adag Cézár-salátát tudjunk készíteni.
Lisa Goodwin-Allen receptje a tökéletes töltött sült csirkéhez:
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 100 gramm kockára vágott hagyma
- 140 gramm kolbászhús
- 100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 100 gramm vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál kakukkfű
- 2 csipet só
Elkészítése:
Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.
Második lépés: Óvatosan emeljük fel a bőrt a csirke melléről és combjáról, hogy a töltelék alá férjen majd.
Harmadik lépés: Egy serpenyőbe olajat teszünk, rádobjuk a kockára vágott hagymát és üvegesre pároljuk, majd félretesszük.
Negyedik lépés: Egy közepes tálba beletesszük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Belekeverjük az előző lépésben üvegesre párolt hagymát, sózzuk és jól elkeverjük.
Ötödik lépés: A masszát kettéosztjuk. Az első felét a csirke megtisztított üregébe töltjük, a másik felét pedig a bőr alá halmozzuk egyenletesen ügyelve arra, hogy a bőr ne szakadjon el.
Hatodik lépés: Ráhelyezzük egy tepsire, és 1 óra 20 percig sütjük. Az idő elteltével vegyük ki a sütőből, tegyük félre negyed órára, közben a sütőt melegítsük fel 200°C-ra. Tegyük vissza és további negyed óra alatt süssük a bőrét ropogósra! Frissen tálaljuk!
Érdemes kipróbálni mindemellett Gordon Ramsay pármai sonkába tekert csirkemellét és Jamie Oliver BBQ csirkeszárnyát is.
(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty Images)
sült csirke | recept | tökéletes | michelin-csillagRáleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára
Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!