Close
Így nevezheted el akár magadról is a sarki fényt

Így nevezheted el akár magadról is a sarki fényt

Ennél egyedibb karácsonyi ajándék aligha létezik. 

Sokan szeretnének legalább egyszer gyönyörködni a sarki fények megkapó látványában, ám ez az új kezdeményezés szintet lép az aurora borealis-élményben.

Az északi térség turizmusát népszerűsítő Arctic Europe nevű szervezet ugyanis lehetővé teszi, hogy átvitt értelemben nyomot hagyjunk magunk után odafent.

Mint ismeretes, a sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre.

Akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek.

Az Arctic Europe indítványa értelmében mostantól – a hurrikánokhoz hasonlóan – a legerősebb északi fény évente nevet kap, a keresztelőn pedig a nagyközönség is részt vehet. “Így saját identitásuk lesz, és könnyebb kommunikálni róluk” – nyilatkozta a névadással kapcsolatban Rauno Posio, a Visit Arctic Europe programigazgatója.

Az égen táncoló fények elnevezése nemcsak a tudósok munkáját könnyíti meg, hanem lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kitárgyalják egymással a jelenséggel kapcsolatos élményeiket. A lehetséges nevek listáján eddig az északi történelmi és kulturális örökséghez köthető kifejezések szerepeltek, de most bárki beszállhat a saját ötletével. Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy felkeresi a Naming Auroras oldalt, ahol elmagyarázza, miért kellene saját magáról, a szerelméről, a kutyájáról stb. elkeresztelni a legerősebb aurora borealist. Ha meggyőző az érvelése és a szerencse is mellé áll, akár újabb csoda történhet.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel and Leisure, Wikipedia, fotók: Pixabay)

sarki fény | aurora borealis | kezdeményezés | keresztelés | fény

FOLYTASD EZZEL

Ha Bécsbe utazol a télen, számíts erre!

Újabb részletek derültek ki a világ legnagyobb aktív vulkánjának kitöréséről, reagált a turisztikai hatóság is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram