Close
Így nevezheted el akár magadról is a sarki fényt

Így nevezheted el akár magadról is a sarki fényt

Ennél egyedibb karácsonyi ajándék aligha létezik. 

Sokan szeretnének legalább egyszer gyönyörködni a sarki fények megkapó látványában, ám ez az új kezdeményezés szintet lép az aurora borealis-élményben.

Az északi térség turizmusát népszerűsítő Arctic Europe nevű szervezet ugyanis lehetővé teszi, hogy átvitt értelemben nyomot hagyjunk magunk után odafent.

Mint ismeretes, a sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre.

Akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek.

Az Arctic Europe indítványa értelmében mostantól – a hurrikánokhoz hasonlóan – a legerősebb északi fény évente nevet kap, a keresztelőn pedig a nagyközönség is részt vehet. “Így saját identitásuk lesz, és könnyebb kommunikálni róluk” – nyilatkozta a névadással kapcsolatban Rauno Posio, a Visit Arctic Europe programigazgatója.

Az égen táncoló fények elnevezése nemcsak a tudósok munkáját könnyíti meg, hanem lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kitárgyalják egymással a jelenséggel kapcsolatos élményeiket. A lehetséges nevek listáján eddig az északi történelmi és kulturális örökséghez köthető kifejezések szerepeltek, de most bárki beszállhat a saját ötletével. Ehhez csupán annyit kell tennie, hogy felkeresi a Naming Auroras oldalt, ahol elmagyarázza, miért kellene saját magáról, a szerelméről, a kutyájáról stb. elkeresztelni a legerősebb aurora borealist. Ha meggyőző az érvelése és a szerencse is mellé áll, akár újabb csoda történhet.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Travel and Leisure, Wikipedia, fotók: Pixabay)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom