Close
Így született az egyik kedvenc nyári italunk – A gin tonic-sztori

Így született az egyik kedvenc nyári italunk – A gin tonic-sztori

A gazdag múlttal és fényes jelennel büszkélkedő gin története önmagában is izgalmas. De vajon hogy született és terjedt el longdrink változata, a gin tonic? Minek köszönheti népszerűségét ez az egyszerű ital? Utánajártunk!

A gin tonic születése

Ahogy a gin az angol katonáknak köszönheti népszerűségét, úgy a gin tonic születése is hozzájuk köthető.

A történet még az 1600-as években kezdődött, amikor egy spanyol méltóság elkapta a maláriát Peruban, ám az Andokban őshonos cinchona fa kérgével sikerült meggyógyítani. Akkoriban a fa kérgét kiszárították és finom porrá őrölték, hogy betegségek – mint láz, emésztési nehézségek, malária, rák – ellen vessék be gyógyszerként. Később francia tudósoknak sikerült kinyerni a kéregből a fő hatóanyagot, a kinint, így egyszerűbben elérhetővá vált a gyógyításban.

Az 1800-as években aztán az angol hadsereg Indiában állomásozó tagjainak is ezt adták malária ellen. Miven azonban a kinin önmagában túl keserű volt, elkezdték vízzel és cukorral ihatóbbá tenni, a további fájdalomcsillapítás reményében pedig kedvencükből, a ginből is adtak a keverékhez. Így született meg a gin tonic.

Mivel egyre többen fogyasztották, a perui fa kérge értékes árucikk lett, egyre több és több példányát vágták ki, ezzel egyenesen a kihalás szélére sodorva a fajt. Végül sikerült kicsempészni a magjait, amikből a hollandok hatalmas ültetvényeket telepítettek Jáva szigetén, Indonéziában.

A II. világháborúig ez volt a kinin egyetlen forrása, de a háborúban japán megszállás alá került a terület, ami ismét kininhiányhoz vezetett. Ezután találták fel a hatóanyag szintetikus formáját, ezzel biztosítva, hogy többé ne fogyhassanak ki a készletek.

A mai napig úgy tartják egyébként, hogy a kinin felfedezése az egyik oka annak, hogy az európai országoknak sikerült gyarmatosítaniuk a trópusokat.

Miben rejlik a gin tonic titka?

A gin tonic népszerűségét nagyrészt annak köszönheti, hogy egy csupán 4 összetevős, épített koktél, így nem kell rá sokat várni a bárpultnál, hozzávalói könnyedén beszerezhetők, és otthon is egyszerű elkészíteni.

Talán sokak számára önmagában a gin és a tonic is keserű lehet, de ha mixeljük őket, egy érzetre kevésbé fanyar, ízletes italt kapunk. Ennek oka a kémiában rejlik: a gin egyes molekulái ugyanis vonzzák a tonic hasonló elemeit, és ezek egyesülése olyan elegyet hoz létre, ami megváltoztatja az ízeket.

Érdemes egy kicsit kísérletezni az ízérzékelésünkkel: először magában kortyoljunk egy jó minőségű tonicból, majd adjunk hozzá egy kis sót, keverjük fel, és kóstoljuk újra. Kevésbé fogjuk keserűnek érezni a sózás után az italt.

Bár ma már sokféleképpen ihatjuk, a klasszikus gin tonicot az alábbiak szerint készíthetjük el:
  1. Vegyél egy poharat. Akárcsak a bor, a gin tonic is aromákban gazdag ital, ezért fontos, hogy megfelelő poharat válasszunk a szervírozásához. Hagyományosan highball, azaz long drinkes pohárban készül, de érdemes kipróbálni, hogy egy nagy borospohár milyen aromákat szabadít fel.
  2. Tölts a pohárba jeget! Ha otthon fagyasztod, sajnos a jég gyorsabban olvad majd, ám javíthatsz a minőségén, ha szűrt vízből készíted el.
  3. Egyharmadig töltsd ginnel! Az eredeti változathoz a legnépszerűbb, könnyed, száraz London Dry típust válaszd.
  4. Öntsd fel tonikkal! Ma már sokféle tonik van a piacon, érdemes minőségi márkákat választani, mint például a Fentimans vagy a Fever Tree, hiszen ezek tiszta, természetes kininnel készülnek, nem szintetikus alkotóelemekkel. A brit sereg italának megidézéséhez Indian Tonic típust válassz!
  5. Dobd fel citrusokkal, és egyszer keverd meg! Sok nagy márka a lime-ra esküszik, de citrommal sem tudod elrontani.

Tartsd szem előtt az első palackozott tonicot készítő Erasmus Bond tanácsát:

Élvezd, és ismételd addig, míg teljesen elégedett nem leszel!

Izgalmas ízekkel találkozhatunk, ha nem ragaszkodunk a klasszikus mixhez, hiszen ma már a ginek világa is egyre színesebb,  rengeteg fűszert kaphatunk, kifejezetten ginekhez, és a tonikokat is különböző aromákkal ízesítik.

A harmonikus ízekért elég csak a fűszerekre figyelni: a virágos ginekhez jól illik a citrushéj, az uborka és a rózsaszirom, a száraz ginekhez a lime, grapefruit és az olajbogyó, a sós ízvilágú ginekkel pedig jól párosítható a rozmaring vagy a kakukkfű. Jó kóstolást!

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close