Close
Mutatjuk a tökéletes célpontot, ha elfutnánk a júliusi kánikula elől

Mutatjuk a tökéletes célpontot, ha elfutnánk a júliusi kánikula elől

A világ egyik legkisebb fővárosa, amelynek kulturális élete, divatos éttermeinek és üzleteinek listája, valamint természeti adottságai közel sem arányosak a méreteivel. Elmeséljük, milyen az élet a kicsit mindig szeles és kicsit (vagy inkább nagyon…) hűvos Tórshavnban, a Feröer-szigeteken.

A múlt század elején mindössze alig százan éltek a városkában, napjainkban viszont húszezren tudhatnak magukénak tórshavni lakcímkártyát. Maga a Dán Királysághoz tartozó Feröertől délre Skócia, keletre Norvégia, észak-nyugatra pedig Izland fekszik.

Három jelentősebb szigete a Streamy, az Eysturoy és a Vágar, mindháromban közös a szeszélyes és kis túlzással ötpercenként változó időjárás a szélvihartól a ködön át az esőig; nem véletlenül mondják erre a helyiek, hogy ha nem tetszik az idő, várj nyugodtan pár percet.

A tizennyolc szigetből álló szigetcsoportról meglehetősen idilli képeket lehetne rajzolni:

meredek hegyek, szépséges völgyek, óceánhoz közel épített, élénk színűre (vagy éppen feketére) festett, egymáshoz nagyon közel felhúzott és több száz éves faházak, zöld fűben legelésző juhok ott alapbeállításnak tekinthetőek.

A 10. században alapított főváros Feröer közepén, Streymoy szigetének dél-keleti részén fekszik, skandináv mitológiából származó nevét a dörgés és a villámlás istenéről kapta (Tórshavn annyit tesz: Thor kikötője).

Annak idején forgalmas viking kereskedelmi központ volt és itt alapították 825 körül a világ egyik legrégebbi parlamentjét. Az épület grandiózusságában nem hasonlítható össze például a miénkkel: fából készült, óratornya is van, odabent hajók lógnak le a mennyezetéről és a helyi lakosok működtetik.

Nagyrészt halászattal vagy kereskedéssel foglalkozik egy igazi tórshavni, előbbiek életmódját a bátrabb és érdeklődőbb turisták is kipróbálhatják: halászhajókat bérelhetnek, hogy aztán tőkehalat vagy lepényhalat fogjanak.

Ebből következik, hogy a feröeri konyha többnyire szezonális halakra, tenger gyümölcseire és gyökérzöldségekre épül. Érdekesség, hogy Feröeren egyedülálló, sómentes módszert fejlesztettek ki a húsok és a halak konzerválására, ami nem más, mint a ræst. Ha esetleg mégsem flörtölnénk a helyi gasztronómiával, akkor a szigetek egyetlen japán éttermébe, az Etikába foglalhatunk asztalt.

A történelmi látványosságokat illetően a szűk utácival és gyeppel fedett régi házaival csábító Tinganes-félsziget a kötelezők közé sorolható, mint ahogy a világítótoronnyal díszített erődítmény, a Skansin, és persze a Vestaravág, a kikötő is hozza a klasszikus feröeri hangulatot.

Akadnak bőven arrafelé felkapott és trendi üzletek, hangulatos és divatos kávézók is, bár nyáron sem nagyon ajánlatos kiülős helyen kortyolgatni a dupla eszpresszónkat, merthogy akkor már az is örömteli hírnek számít, ha a hőmérséklet eléri a tíz fokot. Cserébe hosszúak a nappalok, úgyhogy bőven van időnk élvezni a természet tervezte remekműveket a környéken.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom