Close
Mutatjuk a tökéletes célpontot, ha elfutnánk a júliusi kánikula elől

Mutatjuk a tökéletes célpontot, ha elfutnánk a júliusi kánikula elől

A világ egyik legkisebb fővárosa, amelynek kulturális élete, divatos éttermeinek és üzleteinek listája, valamint természeti adottságai közel sem arányosak a méreteivel. Elmeséljük, milyen az élet a kicsit mindig szeles és kicsit (vagy inkább nagyon…) hűvos Tórshavnban, a Feröer-szigeteken.

A múlt század elején mindössze alig százan éltek a városkában, napjainkban viszont húszezren tudhatnak magukénak tórshavni lakcímkártyát. Maga a Dán Királysághoz tartozó Feröertől délre Skócia, keletre Norvégia, észak-nyugatra pedig Izland fekszik.

Három jelentősebb szigete a Streamy, az Eysturoy és a Vágar, mindháromban közös a szeszélyes és kis túlzással ötpercenként változó időjárás a szélvihartól a ködön át az esőig; nem véletlenül mondják erre a helyiek, hogy ha nem tetszik az idő, várj nyugodtan pár percet.

A tizennyolc szigetből álló szigetcsoportról meglehetősen idilli képeket lehetne rajzolni:

meredek hegyek, szépséges völgyek, óceánhoz közel épített, élénk színűre (vagy éppen feketére) festett, egymáshoz nagyon közel felhúzott és több száz éves faházak, zöld fűben legelésző juhok ott alapbeállításnak tekinthetőek.

A 10. században alapított főváros Feröer közepén, Streymoy szigetének dél-keleti részén fekszik, skandináv mitológiából származó nevét a dörgés és a villámlás istenéről kapta (Tórshavn annyit tesz: Thor kikötője).

Annak idején forgalmas viking kereskedelmi központ volt és itt alapították 825 körül a világ egyik legrégebbi parlamentjét. Az épület grandiózusságában nem hasonlítható össze például a miénkkel: fából készült, óratornya is van, odabent hajók lógnak le a mennyezetéről és a helyi lakosok működtetik.

Nagyrészt halászattal vagy kereskedéssel foglalkozik egy igazi tórshavni, előbbiek életmódját a bátrabb és érdeklődőbb turisták is kipróbálhatják: halászhajókat bérelhetnek, hogy aztán tőkehalat vagy lepényhalat fogjanak.

Ebből következik, hogy a feröeri konyha többnyire szezonális halakra, tenger gyümölcseire és gyökérzöldségekre épül. Érdekesség, hogy Feröeren egyedülálló, sómentes módszert fejlesztettek ki a húsok és a halak konzerválására, ami nem más, mint a ræst. Ha esetleg mégsem flörtölnénk a helyi gasztronómiával, akkor a szigetek egyetlen japán éttermébe, az Etikába foglalhatunk asztalt.

A történelmi látványosságokat illetően a szűk utácival és gyeppel fedett régi házaival csábító Tinganes-félsziget a kötelezők közé sorolható, mint ahogy a világítótoronnyal díszített erődítmény, a Skansin, és persze a Vestaravág, a kikötő is hozza a klasszikus feröeri hangulatot.

Akadnak bőven arrafelé felkapott és trendi üzletek, hangulatos és divatos kávézók is, bár nyáron sem nagyon ajánlatos kiülős helyen kortyolgatni a dupla eszpresszónkat, merthogy akkor már az is örömteli hírnek számít, ha a hőmérséklet eléri a tíz fokot. Cserébe hosszúak a nappalok, úgyhogy bőven van időnk élvezni a természet tervezte remekműveket a környéken.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Vestaravág | Tinganes | Streymoy | szigetek | látnivalók

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom