Close
Ilyenek voltak a magyarok, akik megalapították Hollywoodot

Ilyenek voltak a magyarok, akik megalapították Hollywoodot

Az amerikai filmgyártás magyar atyjainak története nem kicsit izgalmas.

Megjelent Hollywood magyar alapítói, Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként. A kötet hosszú évek munkája után jelenhet meg először magyarul, olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Zukor Adolf, a Paramount Pictures alapítójának, az amerikai filmgyártás atyjának önéletrajzi kötete, a The Public Is Never Wrong 1953-ban jelent meg, most A közönség sohasem téved címmel olvasható magyarul is. Fried Vilmosnak, ismertebb nevén William Foxnak, a 20th Century Fox alapítójának, a hangosfilm úttörőjének életrajzi regénye, az Upton Sinclair presents: William Fox 1933-ban jelent meg, most Upton Sinclar bemutatja: William Fox címmel kerül a magyar olvasók elé.

William Fox 1925-ben

Ők fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar-szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később, 1949-ben is kapott egy tiszteletbeli Oscar-díjat, a szobron ennyi állt: “az amerikai játékfilm atyja”.

A közleményben Takó Sándort, a kötetek kiadóját, szerkesztőjét is idézik, aki elmondta: a két kötet a Magyarok Hollywoodban címmel induló könyvsorozat részeként jelenik meg.

“A munka a két életmű hazahozatalával nem befejeződött, inkább elkezdődött, a sorozat keretében több további kiadványon is dolgozunk”

– mondta, kiemelve közülük a jövő évben megjelenő Hollywood és a magyarok című ismeretterjesztő kötetet.

Mint a közleményben áll, Kollarik Tamás, a kötetek szerkesztője, ötletgazdája szerint

“a két életút és életrajz messze túlmutat személyes sorsok bemutatásán, komoly tanulságokat hordoz, összekötnek kultúrákat és nemzeteket.”

Szerinte ami Liszt és Bartók a zenében, Kubala és Puskás a labdarúgásban, az Zukor és Fox az egyetemes filmkultúrában, valamint kiemelte, hogy a magyar földön születtek, kulcsfontosságú szerepet játszottak Hollywood feltalálásában, és életük végéig büszkén vallották magukat magyar amerikainak, nem elfeledkezve a gyökereikről.

(Forrás: MTI, fotók: Getty, a nyitóképen: Lee Shubert és Adolf Zukor a harmincas években)

önéletrajz | film | emmi | életrajz | hollywood

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom