Close
Tele Európa imádni való kistelepülésekkel – Ezek a kedvenceink

Tele Európa imádni való kistelepülésekkel – Ezek a kedvenceink

Akad köztük olyan, ahová kanyargós hegyi ösvényen kell felcaplatni, míg egy másik világhírű festők inspirációjaként szolgált. Szerintünk ezek a kontinens legszebb apró helyei.  

Folegandrosz, Görögország

Nyugodtan el lehet felejteni a kétségkívül csodás Santorinit, mert a legszebb görög sziget bizony nem más, mint Folegrandosz. Harminckét négyzetkilométer tömény Görögországot rejt, és a mai napig meg tudta őrizni érintetlenségét.

Három falu található itt, mindegyik hófehérre mázolt, kék ajtós házaival ontja magából a hellén romantikát.

A hatszázötven méteres fennsíkon fekvő Chorát nevezhetjük a “fővárosnak”, ahol a macskaköves utcákon bármikor belefuthatunk szamarakba.

Igazi nászutas, szerelmes sziget, kristálytiszta vizű strandokkal.

Gordes, Franciaország

Maradva a legeknél, Provence leggyönyörűbb falvának tartják az alig kétezer lakosú Gordes-ot.

Sok mindent elmond róla, hogy olyan híres-neves festők jöttek ide alkotni és inspirálódni, mint Chagall vagy Vasarely.

A falu tetején tornyosodik az 1031-ben épült Castrum Gordon vár, amely alapjaiban határozza meg a környék látképét.

A zöldségesekkel, kézművesekkel, kávézókkal teli óváros szűk utcái és a történelmi épületek tökéletesen hozzák a vidéki Franciaországot.

Ravello, Olaszország

Az Amalfi-part egyik legismertebb települése, holott nem is a tengerparton fekszik.

A sziklafal oldalában megbújó békés kis városkába egy öt kilométeres, kanyargós hegyi úton juthatunk fel, melynek végén aztán az egész Salernói-öbölt belátni.

Ravello jelképe a várost a tizenharmadik században felvirágoztató Rufolo család impozáns villája, a kicsiny, csendes település pedig 1997 óta az UNESCO Világörökség része.

Whitby, Anglia

Kétarcú városka Észak-Yorkshire partjainál egy mély völgyben: forgalmas tengeri kikötőjében és homokos strandján pezseg az élet, a városban pedig itt-ott mintha megállt volna az idő.

Utóbbit csak megerősítik a macskaköves utcák és a piros tetős házak, nem beszélve Whitby szimbólumáról, az East Cliff tetején található hetedik századi apátságról és annak romjairól.

Hallstatt, Ausztria

A sógorok talán legvarázslatosabb települése – és egyben a legnépszerűbb is. A tópartra épült, festői környezetben fekvő kisváros egyetlen főutcából áll, és egy alagúton keresztül lehet megközelíteni.

A tó és a sziklafalak közti szűkös hely miatt egymáshoz igen szorosan felhúzott házak sorakoznak itt.

Hallstattban található a világ legöregebb, hétezer éves sóbányája, úgyhogy nem árt felkészülni rá, hogy errefelé minden a só körül forog.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Close