Close
Ezen a vitorlásversenyen a hajók szépsége is számít, nem csak a végeredmény

Ezen a vitorlásversenyen a hajók szépsége is számít, nem csak a végeredmény

Néha úgy érezzük, a hagyománytisztelet mintha elveszne a mai felgyorsult világ forgatagában, pedig a tradíciók ápolása, és az értékek megőrzése nagyon fontos dolog. Szerencsére megmaradt nekünk a vitorlázás, ami mindig is komoly presztízsű sportágnak számított, másrészt soha sem engedte el teljesen a régi korok hangulatát.

Vitorlázni felemelő érzés. Nem feltétlenül a gyorsaságról szól, sokkal inkább a szabadságról, a nyugalomról és a meghittségről.

Persze nagyszerű élményt ad az is, ha baráti társasággal a naplemente felé hajózva hódítjuk meg a nyílt vizet, miközben érezzük az arcunkon a hűs menetszelet, és a fel-fel csapódó vízcseppek finom pofonjait, de egy vitorlásverseny nyújtotta életérzés már egészen más szintre emeli az impulzust.

Egyik kedvencünk a legnagyobb versenyek közé ugyan véletlenül sem sorolható Panerai Yacht Classic Challenge, amely főként a hagyományok ápolásáról szól – elvégre a résztvevők klasszikus, régimódi egytestűekkel szelik a habokat.

Ennek a versenysorozatnak a részeként idén szeptember elején rendezték meg az 1986-ban életre hívott Imperia Vintage Yacht Challenge 2018-as évadát. A régi vágású, vintázs hangulatú hajókkal való versenyzés ötlete jó harminc évvel ezelőtt pattant ki Pier Francesco Gavagnin, a San Remó-i Portosole igazgatójának a fejéből. A direktor az általa életre hívott első viadalon még harminc hajó elindulásának tapsolhatott, azóta viszont a verseny szépen kinőtte magát, és 2006-ban csatlakozott a Panerai Yacht Classic Challenge sorozathoz.

A mediterrán vizeken átívelő Imperia Vintage Yacht Challenge-et minden második évben rendezik meg. Rendre a legszebb évszak első napjaiban találkoznak az olykor több évtizedet megélt jachtokat kormányzó tulajdonosok, hogy néhány napon át gyönyörködjenek a riválisok hajóiban, és természetesen – amennyiben van rá lehetőség – előttük szakítsák át a képzeletbeli célszalagot.

Ebben az esztendőben összesen ötvennyolc jacht nevezett különféle osztályokban (akadtak maximum tizenöt méteres, de harminc métert is meghaladó csodák), tehát egy világméretű versenyhez képest amolyan családias jellegű rendezvényről volt szó. A legnagyobb érdeklődést a Big Boat kategória váltotta ki, melyet idén a Mariska nevű hajó és legénysége nyert meg.

Ez is érdekelhet:

vitorlázás | hajózás | Panerai Yacht Classic Challenge | klasszikus | jacht

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram