Close
Impozáns borterasszal kapcsol magasabb fokozatba a Szent Donát Csopakon

Impozáns borterasszal kapcsol magasabb fokozatba a Szent Donát Csopakon

A csopaki Márga bisztró néhány év alatt az északi part ikonhelyévé, a Szent Donát Birtok pedig megbízható, nemzetközi szinten is elismert borászattá vált: az étterem egész évben telt házzal üzemel – nem csoda, már a panorámával jóllakunk –, a borok pedig Michelin-csillagos éttermek borlapjáig jutnak. Most az étterem és a pince között félúton születik borterasz, amire Kovács Tamásék már régóta vágytak.

Az ötletet leginkább az adta, hogy sokszor hiányzott egy hely, ami talán kevésbé szakmai, mint egy pincelátogatás, viszont túlmutat az éttermi miliőn és közegen, ahol valljuk be, elég nehéz két kanál leves között a csopaki bor karakterét fejtegetni.

“Itt több idő jut a borokra. Fenn kevert a közönség, ott sokan csak enni szeretnének egy jót, nem a bor miatt jönnek” – mondja Tamás.

A terasz nem jelent fejesugrást grandiózus fejlesztésekbe, fokozatosan haladnak – főleg, hogy ősszel a pince bővítése is elkezdődik. Egyelőre árnyékolók, kényelmes kerti bútorok és napozószékek érkeznek, elkezdik belakni a bejárathoz közeli teraszt, a pultnál pedig penge La Marzocco kávét is kérhetünk a borozás után.

Hosszú távon az is cél, hogy a jelenlegi trezorrész átalakuljon, és rossz időben igazi borbár-feelinget nyújtson.

A borterasz csak tavasztól őszig működik, és ezentúl még fontosabb az edukáció: ha valaki kér egy pohár Szent Donát bort – vagy épp egy minikóstolót kettő-öt különböző borral –, nemcsak kedves mosolyt és egy decit kap a poharába, hanem a fajtáról, a klímáról, a talajról és a borkészítés technológiájáról, koncepciójáról is többet megtudhat.

Amikor eljön a pont, hogy a sztori és a borok mellé ennénk is valamit, rendelhetünk vászolyi sajttálat vékonyra szelt pármai sonkával, vagy parádésan finom kencéket – jelenleg tepertő-, kacsamáj- és padlizsánkrémet, utóbbiról csak szuperlativuszokban beszélnénk – egyenesen az étterem konyhájáról, saját sütésű házi kenyérrel.

Az új, nyári kóstolóhelyszín egyébként azt a friss, fiatalos, lendületes hangulatot akarja erősíteni, amit a birtok a tavaly debütált #talajsztori borokkal hívott életre.

A sorozatnak – amiről korábban már írtunk – néhány hete debütált a második évjárata, kiegészülve a régóta várt tihanyi rozéval.

“Akartunk egy olyan bort, ami a vulkanikus területeket is bemutatja. Tihany egy olyan vulkán, amiből nem lett tanúhegy, a szőlők lényegében a kalderákban vannak, ez jelenik meg a címkén is. Az alapanyag merlot, zweigelt és egy kis kékfrankos” – meséli Tamás.

A tavalyihoz képest a címkék letisztultak, idén #talajsztori rizling, blanc és rozé felirat került a borokra, a játékosság megmaradt, ahogy a komoly beltartalom is.

A fiatalokat megszólító boroktól már csak egy lépésre vannak a kódex borok, amiből az egész borvidéken összesen tíz-húsz ezer palack készül – itt a fajták, a területek és a borkészítési metódus is szigorúan szabályozott.

“Ez az új eredetvédelemmel függ össze: legyen hegybor, dűlőbor, egy közös termék, amit hosszú távon fel tudunk építeni, megmutatni, mi az a csopaki bor.”

Ha minden jól megy, a nyár folyamán tető alá hoznak néhány matinészerű rendezvényt is a teraszon, ahol más borászatokkal együtt mutatják majd be a borokat, de laza, zenével fűszerezett formában. Legközelebb pedig a Szent Iván-éj Ünnepen találkozhatunk a Szent Donát borokkal – vagy fenn a borteraszon, ami már most az egyik kedvenc, nyári boros szpotunk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gyana Dániel)

Csopak | vendéglátás | borászat | balatonfüred | étterem

FOLYTASD EZZEL

Öt különleges forraltbor-recept a nagyvilágból

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram