Close
Íratlan illemszabályok társasházban élőknek

Íratlan illemszabályok társasházban élőknek

Bár sok lakótelepen élő család vágyik egy kertes házra, azonban mégis van a társasházi létnek egy olyan hangulata, amit a vidéki élet nem ad vissza. A lépcsőházak lakói egy kis zárt közösséget alkotnak, ahol mindenki megtanul egymásra odafigyelni és alkalmazkodni. Legalábbis jobb esetben.

A házirendben ugyan minden szabály részletesen fel van tüntetve, de ezt a többség általában végig sem olvassa. Ezért most vegyük sorra az együttélés legfontosabb alappilléreit.

Nagytakarítás indul!

Az emberek többségének csak hétvégén van egy kis ideje arra, hogy rendbe szedje a lakást. Ezzel pedig nincs is semmi gond, ha ezt a szomszédok zavarása nélkül tesszük. Lehet, hogy mi reggeli pacsirtaként már napfelkeltekor kipattanunk az ágyból, viszont elképzelhető, hogy az alattunk lakó szomszédaink legalább hétvégén szeretnének egy kicsit tovább pihenni.

Persze ettől még neki lehet állni a házimunkának, de a reggeli órákra inkább a csendesebb tevékenységeket időzítsük: például portörlés, ablakpucolás, rendrakás, fürdőszoba kitakarítása… a késő délelőtti órákban pedig már bekapcsolhatjuk a porszívót és a mosógépet is.

A lakók biztonsága

Ma már a legtöbb lépcsőház ajtaja kulcs mellett kóddal is nyitható. Ez ugyan roppant kényelmes megoldás, de csak addig, amíg a kódot meg nem adjuk illetéktelen személyeknek! Igen, valóban nagyon kényelmes, amikor a pizzafutár a bejárati ajtóig felhozza a dobozt, de rendeléskor semmiképp se adjuk meg a kaputelefon kódját a diszpécsernek! Inkább csengessen a futár – vagy ha az nem működik, akkor hívjon a mobilunkon, amikor megérkezik a címre, és lent vegyük át az ételt.

Hisz a kód birtokában gyakorlatilag bárki szabadon bejuthat a lépcsőházba, és akár be is törhet némelyik lakásba. Ha a mi lakásunkat egy betörésbiztos Nívó bejárati ajtó védi, akkor a saját értékeink miatt ugyan nem kell aggódnunk, de közel sem biztos, hogy minden szomszédunknak biztonsági ajtaja van. Ne sodorjuk veszélybe mások értékeit egy kis plusz kényelem miatt.

Zajos tevékenységek

Időnként mindenki szereti maximális hangerővel bömböltetni a kedvenc zenéit, és ezzel kiereszteni egy kicsit a gőzt. Viszont a szomszédok valószínűleg nem díjazzák az “ingyen diszkót”. A zenehallgatás természetesen nem tiltott, de maradjunk az elviselhető hangerőnél; vagy ha mindenképp ragaszkodunk a dobhártyaszaggatáshoz, akkor használjunk fejhallgatót.

Ami pedig a legtöbbször vitatéma a társasházakban, az a házibuli. Évente 1-2 alkalommal ugyan belefér, hogy egy zajosabb összejövetelt tartsunk, de természetesen ekkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy mások is élnek ott rajtunk kívül.

A buli időpontját előre közöljük a lakókkal és a közös képviselővel is. Természetesen nem kell néma csendben ülni, de azért tartózkodjunk a folyamatos ordibálástól, és ne hagyjuk a vendégeknek, hogy a lépcsőházban dohányozzanak, vagy üres üvegeket dobáljanak le az erkélyről.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

5+1 szuper játék, amivel visszarepülhetsz a gyerekkorodba!

Egészségbiztosítás tippek – segítség a választásban

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram