Close
Kétszáz éves alkoholtörvényt módosít Írország

Kétszáz éves alkoholtörvényt módosít Írország

Az ír hatóságok bejelentették, hogy módosítják az ország alkoholengedélyezéssel kapcsolatos törvényeit, hogy fellendítsék a városi kultúrát és a szórakozóhelyeket.

Ahogy Leo Varadkar miniszterelnök-helyettes fogalmazott, Írország Európa többi részével egyenrangúan vonzó úti céllá szeretne válni. Mint mondta, sorra zárnak be a vidéki pubok, a helyiek pedig ezzel a kultúrájuk fontos elemeit veszítik el.

Az országban az alkoholra egy mintegy száz törvényből összeálló szabályozás vonatkozik, amelynek egy része egészen kétszáz évvel ezelőttre nyúlik vissza, és a kocsmáknak gyakran olyan bürokráciai útvesztőn kell átverekedniük magukat, amelyben sokan elakadnak.

Nem csoda, hogy Írországban az elmúlt húsz évben egyre csökkent az éjszakai klubok száma. Míg a kétezres évek elején körülbelül ötszáz szórakozóhely működött, mára már egyes becslések szerint mindössze körülbelül nyolcvan maradt ezekből.

A jelenlegi jogszabályok szerint például a pubokban hétfőtől csütörtökig éjjel fél 12-ig, pénteken és szombaton hajnali fél 1-ig, vasárnap pedig este 11-ig lehet alkoholt felszolgálni.

Olyan furcsa szabályok is vannak például, hogy azoknak, akik fél 11 után is szeretnének italt árulni, egy jelenlegi tulajdonostól kell engedélyt venniük, új kocsmaként erre nincs lehetőségük. Az engedélyek nagy részét ráadásul zárt aukciókon adják el, és gyakran olyan áruházláncok veszik át őket, amelyek az éjszakai alkoholárusítással akarják növelni a versenyképességüket.

Az éjszakai bárok ugyanakkor kérhetnek hosszabbítást az alkoholárusítási órákra, de ez egy hosszadalmas és költséges folyamat, amelyet minden egyes ilyen estére külön el kell végezniük. Az új javaslat szerint viszont éves engedélyt kapnának, heti hét napra.

Az éjszakai bárok így akár fél 3-ig is árusíthatnak majd alkoholt, az éjszakai klubok pedig reggel 5-ig is szolgálhatnának fel, miközben reggel 6-ig nyitva tarthatnak.

A sima pubokban a hét minden napján délelőtt fél 11 és hajnali fél 1 között lehet majd alkoholt inni a várhatóan 2023 elején hatályba lépő szabályozásnak köszönhetően.

Hogy az alkoholnak mekkora szerepe van a gazdaság gördülékeny működésében, arra Japán különös kezdeményezése is rávilágít. És hogy melyik európai országban fogyasztják a legtöbb alkoholt? A válasz meglepő lehet.

(Forrás: The Mayor, GCN, képek: Getty Images)

alkoholkereskedelem | alkohol | pub | írország | törvény

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram