Close
Ismerkedjünk meg közelebbről is a grappával

Ismerkedjünk meg közelebbről is a grappával

A grappa ízvilágával és élményével erősen javasolt közelebbről is megismerkedni abban az esetben, ha egyébként szívesen részesítjük előnyben a törkölypálinkát. A grappa ugyanis hasonló jellegű italkülönlegesség, egyenesen Olaszországból.

A cikkben kitérünk a grappa történetére, karakterére és jellegzetességeire is, emellett pedig a fogyasztása kapcsán is adunk pár praktikus tippet.

Dióhéjban a grappa történetéről

A sztori kapcsán mindenképp meg kell említeni az Észak-Olaszország területén található kisváros, “Bassano del Grappa” nevét. Az olaszok szerint ugyanis innét eredeztethető az egyébként szőlőből préselt italkülönlegesség.

Grappát készíteni kizárólag Itália határain belül lehetséges, méghozzá szigorúan előírt metódus alapján. Olyan procedúráról van szó egyébként, aminek a gyökerei egészen a tizenegyedik századig nyúlnak vissza.

Sok más szeszes italhoz hasonlóan kezdetben a grappa is gyógyszerként funkcionált, hogy aztán szép lassan átalakuljon fogyasztási cikké, majd pedig a közelmúltban egyre nagyobb népszerűségre tegyen szert a minőségi alkoholos italokat preferálók körében.

Amit a grappa legfontosabb jellegzetességei kapcsán tudni érdemes

A grappa készítésének a legfontosabb alapja a törköly, ami szigorúan Olaszországban termett szőlőből származhat. Szintén kulcsfontosságú az a tényező is, hogy a törköly mindenképp legyen kellően friss, lágy, illetve mindenképpen magasabb nedvességtartalmú.

Grappát készíteni egyaránt lehet szakaszos, illetve folyamatos lepárlás útján is. Amíg a volumen még viszonylag alacsonyabb tartományban mozgott, és a grappa iránti kereslet megmaradt a relatíve kisebb skálán, addig a szakaszos eljárás is tökéletesen megfelelt.

Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor meredeken megnőtt a grappa iránti kereslet, úgyhogy mindenképp szükségessé vált a folyamatos lepárlás széles körű alkalmazása. Ezzel ugyanis nagyobb hatékonyságot lehet elérni, mégpedig a minőség csökkenése nélkül.

A folyamatos lepárlás keretei között egyébként a lepárlószerkezetbe folyamatosan töltik a törkölyt, ezzel segítve elő a metódus kívánt eredményét.

Milyen élményre számítsunk, ha kedvet kaptunk a grappa ízleléséhez és fogyasztásához?

A grappa az étkezést megelőzően, illetve azt követően egyaránt kiváló választást jelenthet. Nem mindegy viszont az, hogy mennyi idős az általunk fogyasztott grappa. A fiatalabb változatokat ugyanis 8-9 fokos, a testesebb és korosabb változatokat pedig sokkal inkább 16-18 fokos pohárba javasolt tölteni és onnan fogyasztani.

Az olaszok persze ezen a téren is kimaxolják az élvezeteket. Nekik ugyanis a grappa önálló fogyasztása mellett az a merész ötletük is támadt, hogy a kávéba töltve vajon miként szuperálna maga az ital. Így született a “Caffe corretto”, vagyis a javított kávé, ami szintén rendkívül népszerű Itália területén.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
A LED mennyezeti világítással így teremthetők minőségi fényviszonyok
A domain és logó szerepe egy vállalat arculatának a kialakításakor
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom