Close
Ezekben a városokban lehet a legjobban aludni

Ezekben a városokban lehet a legjobban aludni

Talán furcsán hangzik, hogy a világjárvány utáni első utazást az alvás köré szervezzük, holott a jó minőségű, legalább hét órányi alvás bizonyítottan az egyik legjobb módja annak, hogy boldogabbak és egészségesebbek legyünk. Egy évnyi stressz és szorongás után pedig ki mondana nemet egy nyugodt pihenésre?

A VAAY által nemrégiben elvégzett felmérésben abból a szempontból tanulmányozták a világ nagyvárosait, hogy a lakosok átlagosan mennyi ideig alszanak, és milyen gyakran akadnak alvási problémáik. Az eredményeket aztán összevetették egyéb fontos faktorral, például a mentális egészséggel és az átlagos koffeinfogyasztással.

Finn Age Hänsel, a berlini székhelyű, kozmetikai és wellness termékekkel foglalkozó VAAY társalapítója elmondta, meg akarták vizsgálni, hogy mi tart minket ébren éjszaka, és hogy ez változik-e annak függvényében, hol élünk. A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy gyakran nemcsak egy, hanem számos – környezeti, társadalmi és politikai – tényező befolyásolja az egy-egy városban tapasztalható alvási körülményeket.

A lista élmezőnyébe került városok közös jellemzője volt, hogy mind a mentális, mind a fizikai jólét terén kiváló eredményeket értek el.

Amszterdam például az általános egészségi állapot tekintetében annak ellenére végzett előkelő helyen, hogy a városban komoly mértékű szorongást okozott a koronavírus-járvány.

További érdekességként meg lehet említeni a munka és a magánélet egyensúlyának pozitív hatását. Sokkal jobb alvásminőségről számoltak be azok, akik kevesebbet túlóráztak és kevesebb idejüket szántotta be az ingázás – ezt a két tényezőt figyelembe véve amúgy az össezesítésben hetedikként zárt Drezdában élők állnak a legjobban.

Melyik városban alszanak a legjobban az emberek?

A hetvenöt várost tartamazó szűkített lista első helyén a már említett Amszterdam zárt. Ennek magyarázata főként a kerékpározás közben beszippantott friss oxigénben, illetve esetleg a város híres coffee shopjaiból érkező egyéb jellegű levegőben keresendő…

Második helyen az egyik legszebb új-zélandi hely, Auckland végzett; a vulkanikus dombokon elterülő kikötőváros csodálatos környezetben fekszik és vélhetően ez is közrejátszik abban, hogy a helyiek olyan békésen tudnak aludni. A bronzérmes némi meglepetésre a skóciai Glasgow lett, amely elsősorban munkahelyi és pénzügyi biztonság terén ad nyugalmat és ezáltal nyugodt alvást a lakosainak.

Ami pedig a lista végét illeti, legrosszabbul a brazíliai Sao Paolóban alszanak, ami csöppet sem meglepő, mivel a világ egyik legszennyezettebb városáról van szó, ahol a lakosság mentális és fizikai egészsége is ramaty állapotban van. Tokióban sem sokkal jobb a helyzet: a metroplisz a világ egyik legidősebb lakosságával rendelkezik, a krónikus betegségek pedig súlyosan befolyásolják az alvásminőséget. Los Angelesben szintén nem alszanak túl jól, az angyalok városában elsősorban a hosszú ingázások és a túlhajszoltság okoz álmatlan éjszakákat.

Budapest a 32. helyen végzett.

Divatos szálloda a városközpontban. Erre az elcsépelt kifejezésre mostanában fel sem kapjuk a fejünket. Itt van viszont ez a kivételek közé sorolható amszterdami hotel, amely a szó szoros értelmében a divatról szól, és a szabadjára engedett fantázia szüleménye.

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Getty Images)

helyzet | legjobb | alvás | nyugodt | minőség

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez a 46 éjszakás, folyami szuperhajós álomutazás

Hamarosan akár a tiéd is lehet egy ingyen repjegy ebbe a kedvelt távoli metropoliszba

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram