Close
Ezekben a városokban lehet a legjobban aludni

Ezekben a városokban lehet a legjobban aludni

Talán furcsán hangzik, hogy a világjárvány utáni első utazást az alvás köré szervezzük, holott a jó minőségű, legalább hét órányi alvás bizonyítottan az egyik legjobb módja annak, hogy boldogabbak és egészségesebbek legyünk. Egy évnyi stressz és szorongás után pedig ki mondana nemet egy nyugodt pihenésre?

A VAAY által nemrégiben elvégzett felmérésben abból a szempontból tanulmányozták a világ nagyvárosait, hogy a lakosok átlagosan mennyi ideig alszanak, és milyen gyakran akadnak alvási problémáik. Az eredményeket aztán összevetették egyéb fontos faktorral, például a mentális egészséggel és az átlagos koffeinfogyasztással.

Finn Age Hänsel, a berlini székhelyű, kozmetikai és wellness termékekkel foglalkozó VAAY társalapítója elmondta, meg akarták vizsgálni, hogy mi tart minket ébren éjszaka, és hogy ez változik-e annak függvényében, hol élünk. A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy gyakran nemcsak egy, hanem számos – környezeti, társadalmi és politikai – tényező befolyásolja az egy-egy városban tapasztalható alvási körülményeket.

A lista élmezőnyébe került városok közös jellemzője volt, hogy mind a mentális, mind a fizikai jólét terén kiváló eredményeket értek el.

Amszterdam például az általános egészségi állapot tekintetében annak ellenére végzett előkelő helyen, hogy a városban komoly mértékű szorongást okozott a koronavírus-járvány.

További érdekességként meg lehet említeni a munka és a magánélet egyensúlyának pozitív hatását. Sokkal jobb alvásminőségről számoltak be azok, akik kevesebbet túlóráztak és kevesebb idejüket szántotta be az ingázás – ezt a két tényezőt figyelembe véve amúgy az össezesítésben hetedikként zárt Drezdában élők állnak a legjobban.

Melyik városban alszanak a legjobban az emberek?

A hetvenöt várost tartamazó szűkített lista első helyén a már említett Amszterdam zárt. Ennek magyarázata főként a kerékpározás közben beszippantott friss oxigénben, illetve esetleg a város híres coffee shopjaiból érkező egyéb jellegű levegőben keresendő…

Második helyen az egyik legszebb új-zélandi hely, Auckland végzett; a vulkanikus dombokon elterülő kikötőváros csodálatos környezetben fekszik és vélhetően ez is közrejátszik abban, hogy a helyiek olyan békésen tudnak aludni. A bronzérmes némi meglepetésre a skóciai Glasgow lett, amely elsősorban munkahelyi és pénzügyi biztonság terén ad nyugalmat és ezáltal nyugodt alvást a lakosainak.

Ami pedig a lista végét illeti, legrosszabbul a brazíliai Sao Paolóban alszanak, ami csöppet sem meglepő, mivel a világ egyik legszennyezettebb városáról van szó, ahol a lakosság mentális és fizikai egészsége is ramaty állapotban van. Tokióban sem sokkal jobb a helyzet: a metroplisz a világ egyik legidősebb lakosságával rendelkezik, a krónikus betegségek pedig súlyosan befolyásolják az alvásminőséget. Los Angelesben szintén nem alszanak túl jól, az angyalok városában elsősorban a hosszú ingázások és a túlhajszoltság okoz álmatlan éjszakákat.

Budapest a 32. helyen végzett.

Divatos szálloda a városközpontban. Erre az elcsépelt kifejezésre mostanában fel sem kapjuk a fejünket. Itt van viszont ez a kivételek közé sorolható amszterdami hotel, amely a szó szoros értelmében a divatról szól, és a szabadjára engedett fantázia szüleménye.

(Forrás: EuroNews, fotók: Pixabay, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
A korábban már feloldott járványügyi korlátozások visszaállítása mellett döntöttek Oroszországban
Csillagászati összegért kelt el a tizenöt perces űrútra szóló jegy
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom