Close
Mi már tudjuk, hová megyünk idén jó kiállításokat nézni

Mi már tudjuk, hová megyünk idén jó kiállításokat nézni

Az idei is izgalmas év lesz a Ludwig Múzeumban.

Ha kortárs művészetről beszélünk, már eleve sejthetünk némi izgalmat a levegőben, de elnézve a Lumú idei tárlatainak listáját, még a szokottnál is vérpezsdítőbb hónapokra számíthatunk a kiállítóterekben.

The Dead Web – The End

A médiaművészetek kedvelőinek jó hír, hogy már fut a kiállítás, aminek középpontjában az internet, vagyis annak közeli hanyatlása áll a középpontban. A The Dead Web című tárlat egy utópisztikus elképzelést vet fel, miszerint három év múlva, amikor az internet alig huszonötödik születésnapját ünnepli, egyszercsak összeomlik a világháló.

Eljátszhatunk a gondolattal, milyen gazdasági és társadalmi hatása lenne ennek a tragikus eseménynek és hogy egyáltalán milyen lenne az életet teljesen offline módban élni. Érdekesség, hogy a kiállítást online is felfedezhetjük, itt. Április 26-ig.

Waliczky Tamás: Képzelt kamerák

A Ludwig Múzeum idén is folytatja azt a jó szokását, hogy a Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar kiállítását a múzeum látogatóinak is bemutatja.

A tavalyi évben a nemzeti pavilonban Waliczky Tamás Képzelt kamerák című tárlata volt látható, ami egészen egyedi módon gondolkodtatott el a technikai fejlődésről és a művészi gondolkodás alternatíváiról. A február 14-től látható kiállítás két új művel kiegészülve látható majd március 29-ig.

Slow Life – Az élet lassú tempóban

Manapság, amikor mindannyian arra várunk, hogy egy kicsit lelassulhassunk a hétköznapokban, egyre nagyobb az igény arra, hogy például a múzeumokban elveszítsük az időérzékünket, és megszabaduljunk a rohanó világ terheitől. A Slow Life – Élet lassú tempóban című nemzetközi, csoportos kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. A slow szemléletmód egyre nagyobb térhódításba kezdett, ezzel együtt pedig az életünkbe lassan és észrevehetetlenül begyűrűzött a minimalizmus, a nem-növekedés és a tömegtermelésből való kivonódás vágya.

A tárlat célja, hogy rámutasson a környezetterhelő és kizsákmányoló tényezőkre, amelyek aztán globális környezeti problémákat okoztak és kísérletet tegyen arra, hogy milyen alternatív megoldásokat és életstratégiákat vethetünk be azért, hogy a helyzet jobbra forduljon. Április 9-től augusztus 23-ig látható a kiállítás.

Időgép

Április 30-tól újra megújul a múzeum gyűjteményi kiállítása, ami minden frissítéssel arra törekszik, hogy a Ludwig közel nyolcszáz darabos gyűjteményét mindig más és más kontextusban mutassa meg a nagyközönségnek.

A tárlaton mindig találunk olyan műtárgyakat, amelyekkel korábban már találkozhattunk a múzeum falai között, de mindig szembe találhatjuk magunkat egy rég nem látott darabbal is.

Fotó: www.vegeldaniel.com

A legújabb elrendezés a jelenből a múltba tekint vissza, és persze reflektál a múzeum tavaly betöltött harmincadik évére is. A kiállításon helyet kap majd egy kamaraterem is, ahol folyamatosan változó anyagot láthatunk.

Az egyensúly megtartása. Művel a Telekom Művészeti Gyűjteményéből

Az egyensúly megtartása – angolul Keeping the Balance – harmincöt művész több mint hatvan kortárs művészeti alkotását mutatja be a Deutsche Telekom gyűjteményéből. A válogatás betekintést nyújt a gyűjtemény koncepciójába, amelynek középpontjában a jelen és a jövő szempontjából aktuális párbeszédek állnak. A bemutatott művek többsége Közép-és Kelet-Európából származik, azokból az országokból, ahol jelenleg is állandó a politikai, gazdasági és társadalmi átrendeződés zajlik, ez pedig kiemelten hatott és hat ma is a térség kortárs művészeire. Június 12-től szeptember 13-ig tekinthető meg.

Konok Tamás 90

Idén ünnepli kilencvenedik születésnapját a geometrikus absztrakció egyik legkiemelkedőbb képviselője, Konok Tamás festőművész, a múzeum ebből az alkalomból összefoglalja és bemutatja az alkotó munkásságát. A közel hetven évet felölelő életmű segítségével megismerhetjük Konok kollázsait, építészettel kapcsolatos munkásságát és festményeit, letisztult vonalrendszerét és lírai oldottságát.

Nagyszabású tárlat, amit nem érdemes kihagyni.

Szeptember 24-től január 3-ig lehet megnézni.

BarabásiLab: Rejtett mintázatok

Aki olvasta Barabási-Albert László fizikus könyvét, ami nálunk A képlet címen jelent meg még 2018-ban, annak kihagyhatatlan lehetőség, hogy most szemtől szembe kerülhessen a kutató kísérleteivel. Barabási, aki a hálózatkutatás atyja, jelenleg Amerikában él (a komplex hálózatok elméletét is ott dolgozta ki) a kutatások mellett a Harvard Egyetem Orvosi karának vendégelőadója, a BarabásiLab nevű kollektíva vezetője.

A csapat egy tudósokból és tervezőkből álló kollektíva, akik az elmúlt húsz évben különböző tudományágakon átívelő jelenségek széles skáláját kutatta. Céljuk, hogy megjelenítsék a dolgok és jelenségek közötti gyakran láthatatlan összefüggéseket, felderítsék az ismétlődő mintázatokat, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát. A budapesti kiállításon az adatvizualizációkon és adatszobrokon kívül a globális művészeti háló is látható lesz, amely bemutatja a múzeumok és galériák közötti kapcsolatokat az egész világon, illetve a hálózatban részt vevő összes művész mozgását az elmúlt negyven évben. Október 9-től 2021. január 17-ig látható.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom