Close
Özönlenek a turisták, a válságban is szárnyal a turizmus ebben a varázslatos szigetországban

Özönlenek a turisták, a válságban is szárnyal a turizmus ebben a varázslatos szigetországban

Szárnyal Izlandon a turizmus, a statisztikák szerint az idei év első kilenc hónapjában több mint 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak az országban, ami új rekordot jelent.

Jóhannes Þór Skúlasyn, az izlandi turisztikai egyesület ügyvezető igazgatója szerint a szigetországban eltöltött éjszakák száma soha nem volt még olyan magas, mint idén szeptemberben. Azt látják, hogy egyre nő a turisztikai kereslet, ezzel párhuzamosan pedig nő az igény az új szálláshelyek iránt is. Úgy vélik,

legalább egy közepes vagy nagy szállodára lenne szükségük keleten, kettőre északon és egy-egy létesítmény felépítésére a Nyugati-Fjordoktól északra és délre.

Az idei évben ráadásul megnőtt a tartózkodási idő is a korábbiakhoz képest, elsősorban az amerikai és a német turistacsoportok voltak azok, akik több időt töltöttek Izlandon. Emellett megnőtt az autóbérlések időszaka is.

Ebben azonban változás lehet, az európai gazdasági helyzet miatt lerövidülhet a turisták tartózkodási ideje, ráadásul az energiaárak és a magas infláció miatt az emberek költése is csökkenni fog. A várakozások szerint azonban az amerikaiak továbbra is hűségesek maradnak Izlandhoz, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy

a háború és az energiaválság őket kevésbé érinti, mint az európai utazókat.

Az idegenforgalmi ráta várhatóan még tovább fog emelkedni: idén összesen 1,7 millió külföldi turista érkezik Izlandra, ez a szám pedig jövőre várhatóan hatszázezerrel nő majd.

(Forrás: Schengen Visa Info, fotók: Getty)

turizmus | háború | energiaárak | energiaválság | infláció

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram