Close
Jaguarral való találkozás nem volt még ennél inspirálóbb

Jaguarral való találkozás nem volt még ennél inspirálóbb

A természetközeliséget a korszerű megoldásokkal ötvöző alkotásairól ismert Bordás Péter, a Bord Építész Stúdió alapítója és vezető tervezője, illetve Tomas Opitz fotográfus, a TOBE Gallery társalapítója az új F-Pace Plug-in Hybrid volánja mögött erednek az inspiráció nyomába a Jaguarral közösen készült kisfilmben.  

A filmben Budapesten és környékén indul közös felfedezőútra az építész és a fotográfus, melynek első állomása a présházak világát minimalista köntösben megidéző Etyeki Kúria, amely 2013-ban elsők között hozta meg a szakmai elismerést Bordás Péter számára.

Az inspiráció általában pont ott van, ahová a házat szeretnénk rakni. Oda kell menni, és ott hever valahol a lábunk alatt” – mutat rá módszerére az építész, aki alig kilencévesen döntötte el, hogy maga tervezi meg a saját házát. Az azóta számos emblematikus épületet – többek között a Debreceni Nagyerdei stadiont, Aquaticum strandfürdőt vagy például több borászatot (Holdvölgy, Lajvér, Sauska) – megalkotó tervező munkája során arra törekszik, hogy a helyi jellegzetességeket figyelembe véve, lehetőleg a helyi építőanyagokat használva alakítsa az épített környezetet.

Az építészet szemlélete az eredetileg szintén építészként végzett Tomas Opitz alkotói folyamatában is jelen van, ugyanakkor a fényképészet az, amely gyerekkorától kezdve izgatja a Venezuelában született, de hosszú ideje Budapesten élő fotográfust.

“Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mit szeretek jobban, a fotográfiát vagy az építészetet. Erre azt szoktam felelni, hogy a dizájnt!” – jellemzi az alkotáshoz való hozzáállását a művész, aki szerint a fotózás során létrehozott kompozíció, az arányok kiemelése is egyfajta dizájn.

Az utazás következő állomásaként felkeresik Péter egy korábbi munkáját, a budai Várban lévő egykori Lónyay-Hatvany villát, ahol még jelenleg is kivitelezési munkálatok folynak. Betekintést nyerünk abba, hogyan képes a korszerű technológia és a klasszicizmus találkozása egyedülálló építészeti élmény kialakítására. Ahogyan Tomas fogalmaz, ez a formálódó épület is jó példa arra, hogy a modern technológia és a klasszikus értékek találkozása akkor lesz időtálló, ha kellő nyitottsággal állunk hozzájuk.

Mindkét alkotó számára fontos inspirációs forrást nyújt az utazás, hiszen a haladás, a dinamika, az elsuhanó tájak és a felsejlő struktúrák mind-mind ötleteket adnak és érzéseket közvetítenek számukra. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy – legyen szó az utazásról vagy a munkáról – a fenntarthatóság szempontjainak nemcsak a rendelkezésre álló technológia, hanem az egyéni döntések és viselkedés szintjén is meg kell felelni, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjunk magunk után.

Bordás Péter és Tomas Opitz inspiráló találkozását a plug-in hibrid technológiával működő új Jaguar F-Pace tette lehetővé, amely igazán környezetbarát útitársként akár ötvenhárom kilométer tisztán elektromos hatótáv megtételére is képes.

A Jaguar népszerűsége hosszú ideje töretlen, nem véletlen, hogy folytatják egyik klasszikus modelljük gyártását, az éppen hetven éve bemutatott C–Type versenyautót. Emellett pedig az  idén hatvanadik születésnapját ünneplő E-Type példányait is gyönyörűen restaurálták, hogy aztán párosával válhassanak megszerezhetővé.

film | jaguar | autó | hibrid

FOLYTASD EZZEL

Villámgyorsak – hat elektromos hajtású szupersportautó

Eredeti áruk töredékéért lehet szó szerint viharvert szuperjachtokhoz jutni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram