Close
Medencés képről vitatkoznak a fotósok versenye után

Medencés képről vitatkoznak a fotósok versenye után

Még azonos környezetben is nagyon másképp dolgozik egy-egy épületfotós. Jancsó Gergely és Palkó György versenyén keresztül bemutatjuk, hogyan.

Lezárult Jancsó Gergely és Palkó György versenye: a két fotós ugyanazt az épületet fotózta be ugyanazon a napon, a közönség pedig megszavazta a jobb sorozatot, illetve a legjobb egyedi képet, anélkül, hogy tudta volna, melyik képet ki készítette.

Persze a valódi tét nem annak eldöntése, hogy ki a jobb fotós, sokkal inkább felhívni a figyelmet a lehetséges koncepciók sokféleségére, ami egy tárgy, egy épület fotózásának is egyediséget adhat.

A közönségnek Jancsó sorozata tetszett jobban (76,6 százalék oda), és a legjobb képnek is az övét találták, az épületet naplementekor ábrázoló fotóra 43 százalék szavazott.

A legjobbnak választott egyedi fotó

Mivel a szavazók többsége jól ismerte a két fotóst, 83 százalékban el is találták, melyik sorozatot ki készítette. Ebből is látszik, milyen erősen érződik a stílus az épületfotózáskor. A két fotós az eredményhirdetéskor egy szűk félórás műsorban beszélgetett a képek születéséről, és a módszereikről.

„Sokat foglalkoztam fényfestéssel, ezért az én stílusom látványosabb, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb” – fejtegette Jancsó, míg Palkó a konyháról készült képét emelte ki, amelyen erős árnyékok vannak, amitől számára „élni kezd a kép”.

Jancsó Gergely sorozata

Az egyik képen Palkó éppen beugrik a medencébe, és ez jellemzően nem tetszett a közönségnek, de Jancsó védelmébe vette a kollégáját, mondván „az egész sorozatból nekem ez a kép tetszett a legjobban.

Amikor mondtad az építésznek, hogy hoztál fürdőnadrágot, és bele szeretnél ugrani a vízbe, azt gondoltam: miért nem nekem jutott ez az eszembe!

Palkó negyven percen át ugrált a medencébe, mígnem összejött a fotó, amit szeretett volna. Bár azt mondja, nem lett teljesen tökéletes a kép, de elégedett az eredménnyel, és be is teszi a képet a portfóliójába.

Palkó György sorozata

A videón még több szakmai érdekességet elárulnak a fotózásról, Jancsó és Palkó egymás munkáit is elemzi kicsit, a fotózás iránt érdeklődőknek érdemes tehát végignézniük a műsort.

Ez is érdekelhet:

épületfotó | Palkó György | építészet | fotózás | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Öt csodás gasztrokönyv karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram