Close
Lebilincselő drámák és dokumentumfilmek is jönnek az idei Észt Héten

Lebilincselő drámák és dokumentumfilmek is jönnek az idei Észt Héten

A drámák mellett az elmúlt év észt dokumentumfilmes terméséből, játékfilmekből és animációkból is válogat az idei Észt Hét, amelyet április 29. és május 4. között tartanak a Művész Távmoziban.

A szervezők közleménye szerint ebben az évben Veiko Öunpuu Az utolsók című lappföldi westernjével kezdődik a vetítéssorozat. A film főszereplőjének dilemmája, hogy a szülőföldet vagy az egyéni érdekeket részesítse-e előnyben. A kapitalizmuskritikus alkotást az Észt Kulturális Alap 2020-ban az év játékfilmjévé választotta, valamint ez a film volt Észtország hivatalos nevezése az idei Oscar-díjra.

Hazájában ugyancsak több díjat nyert a Rain című filmdráma, amelyben egy észt család életébe pillanthatnak be a nézők, ízelítőt kapva testvéri szeretetből, törődésből, gyűlöletből.

Az Észt Hét harmadik napján vetítik az Anton Hansen Tammsaare klasszikus regényéből készült, Orcád verítékével (Igazság és jog) című filmet, amely a 19. század végén játszódik. Az Egy évnyi dráma című dokumentumfilm az önállóságról, útkeresésről szól és arról, hogy néha egy egészen apró történés is megváltoztathatja az ember életét.

Észtországban 2017-ben megjelent egy álláshirdetés: olyan embert kerestek, aki még soha nem járt színházban, és végignézné a 2018-ban készült összes előadást.

A négyszázötven jelentkező közül a huszonegy éves vidéki varrónőt, Alissija-Elisabetet választották ki, akinek új hivatásával megváltozott az élete.

Fred Jüssi természetfilozófussal készült A létezés szépsége című dokumentumfilm. A természetfilozófus a természet és a kultúra metszéspontjában az emberi lét alapvető kérdéseiről gondolkodik. Egy biológus szemén keresztül nézi a világot, így egyetlen emberi lény sem idegen a számára.

Az Elfojtott emlékek című dokumentumfilm Észtország 20. századi történelmi traumáit Imbi Paju rendező-írónő családjának visszaemlékezésein keresztül mutatja be. A vetítések után a filmek alkotóival lesznek beszélgetések. A filmek mellett irodalmi, művészeti és nyelvi programok, valamint játékok is várják az érdeklődőket.

Május harmadikáig pedig feltöltekezhetsz művészi élményekkel az OFF Biennálé április 23-án indult folyamatos programjain, ha pedig nem láttad ezt a csodálatos flamencotáncos videót Budapestről, azonnal pótold!

(Forrás: MTI)

észt | észt hét | mozi | észt filmhét | észtország

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram