Close
Az opera szupersztárja és egyben Pavarotti utódja a legszebb áriákat énekli majd Budapesten

Az opera szupersztárja és egyben Pavarotti utódja a legszebb áriákat énekli majd Budapesten

Ha valakit Luciano Pavarotti örökösének tartanak, fellépett már a világ szinte összes neves operaházának színpadán, valamint Grammy-díjra is jelölték, arról alighanem csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. És ha hozzátesszük, hogy az illető mindössze negyvenesztendős, akkor tényleg úgy tűnik, jelen állás szerint csupán a bizonyos csillagos égnél jelölhetük ki a határt. Joseph Callejáról van szó, napjaink egyik legkeresettebb operaénekeséről, aki április 19-én Budapestre érkezik, hogy az operatörténet legszebb áriái közül válogasson.

Talán kevesen tudják, de a Máltai Tenorként emlegetett, akkoriban még szemtelenül fiatalnak mondható énekes 2007-ben már fellépett a fővárosunkban. Azóta olyan kultikus helyeken eresztette ki a hangját, mint a New York-i Metropolitan Opera, a Bécsi Állami Opera, és a Salzburgi Ünnepi Játékok.

Főként az olasz romantikus repertoárban tündököl; legújabb, Verdi-áriákat tartalmazó albuma 2018 februárjában jelent meg. Málta kulturális nagykövetének tartják az operát tizenkét évesen felfedező Calleját (Mario Lanzát hallva jött rá, hogy más zene is létezik a Metallicán és az Iron Maidenen kívül…), aki a műfaj legnagyobbjainak,  Pavarottinak és Lanzának a tiszteletére egy albumot is felvett Be My Love címmel.

Bár nem zenészcsaládból származik, édesanyja elmondása szerint hamarabb énekelt, mint beszélt.

Macbeth Macduffjaként debütált 1997-ben Máltán. Az elismerések sem várattak sokáig magukra: ugyanabban az évben díjat nyert a Nemzetközi Hans Gabor Belvedere Énekversenyen, 1998-ban megnyerte a milánói Enrico Caruso Énekversenyt, a következő évben pedig a Plácido Domingo által alapított Operalián is díjazták.
Pályafutása során több szólólemeze is megjelent. Renée Fleming partnereként énekelte Alfredo szerepét a Traviatá-ban: a Covent Gardenben rögzített előadás DVD-felvételét Grammy-díjra is jelölték.

Állandó vendége a világ legnevesebb operaházainak, ahol időről időre olyan partnerekkel áll színpadra, mint Anna Nyetrebko, Plácido Domingo, Elīna Garanča, Thomas Hampson vagy Angela Gheorghiu. Sőt, a műfajok közötti átjárást is fontosnak tartja: ennek jegyében 2009 óta egy fesztivál keretében nyaranta meghívja Máltára az opera és a popzene műfajának egy-egy sztárját.

Az első ilyen eseményen Michael Boltonnal lépett fel, de Dionne Warwick, Riccardo Cocciante, Ronan Keating, Leona Lewis, Gigi D’Alessio és Anastacia is elfogadta már a meghívását.

Az idei szezonban Verdi Luisa Miller című darabjának Rodolfójaként mutatkozik be, illetve egy régóta repertoárján lévő nagy szerepében, a Tosca Cavaradossijaként a New York-i Metropolitan Opera és az Aix-en-Provence-i Fesztivál új produkciójában lép színpadra.

Mi is részesülhetünk a zsenialitásából, hiszen április 19-én a romantikus olasz operák specialistájával, a világjáró Pier Giorgio Morandi karmesterrel karöltve válogat a zenetörténet legnépszerűbb áriáiból a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában. Jegyek itt kaphatóak. 

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Müpa)

Budapesti Tavaszi Fesztivál | máltai tenor | koncert | BTF | előadás

FOLYTASD EZZEL

Így csobbanhatsz idegenek medencéiben Amerikában

Ebben az egyszerű, de imádnivaló látványban már két éve nem volt részünk

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom