Close
Így készülnek a kultikus Tudor karórák szíjai

Így készülnek a kultikus Tudor karórák szíjai

A csúcsminőségű textilben utazó Julien Faure munkássága remek példája a jól ismert “Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi” reklámszöveg cáfolatának. Az ötödik generációs családi vállalkozást üzemeltető helyi legenda a gall és az európai divat legfelsőbb szintjét szolgálja ki, méghozzá régimódi technikával.

Faure dédnagyapja még az 1800-as évek második felében kezdett el selymekkel foglalkozni. Julien egy Lyonhoz közeli csendes kis faluban, Saint-Just-Saint-Rambert-ben szövi tovább a családi hagyományok fonalát, és a jelek szerint kiválóan teszi.

A cég kezdetben magánlakásokban vette fel a fonalat főként szorgos női munkások jóvoltából, akik mellékállásban dolgoztak a legfinomabb anyagokkal.

Napjainkra a szövőszékek átkerültek a gyárba, ám Faure szándékosan nem a legmodernebb technikával készít többek között királykategóriás óraszíjakat.

Ugyan számítógép programozza a minden apró lépést kontrolláló gyártási folyamatot, ám a művelet kicsit retrojellegű, nagyrészt fából készült masinákkal történik. A módszerrel naponta hatméternyi anyagot tudnak előállítani.

A patinás svájci óragyártó cég, a Tudor 2009-ben kereste meg Julien Faure-t, hogy alkossanak együtt valami különlegeset.

Azóta kerülnek le a gyártósorról a piacon kapható hagyományoshoz képest jóval kifinomultabb, kényelmesebb, tartósabb és vékony fonalakból összefűzött textilalapú szíjak.

A minden részletre kiterjedt céges archívumból kiderül, hogy sok-sok évvel ezelőtt a francia katolikus egyház és a vezető kulturális intézmények alkották a családi biznisz vevőkörét, míg a 20. században már tengerentúli egyetemeknek is exportáltak.

Manapság pedig olyan ismert márkákkal kollaborálnak, mint Lanvin, Christian Louboutin vagy Tudor.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: hodinkee.com, Greyson Korhonen)

Julien Faure | Lyon | textil | Tudor | szíj

FOLYTASD EZZEL

A japán origamiművészet világát megidéző high-tech szemüvegkerettel jött ki a Tipton

Csodálatos, exkluzív kapszulakollekció ünnepli Frida Kahlo örökségét

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram