Így készülnek a kultikus Tudor karórák szíjai

A csúcsminőségű textilben utazó Julien Faure munkássága remek példája a jól ismert "Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi" reklámszöveg cáfolatának. Az ötödik generációs családi vállalkozást üzemeltető helyi legenda a gall és az európai divat legfelsőbb szintjét szolgálja ki, méghozzá régimódi technikával.

Faure dédnagyapja még az 1800-as évek második felében kezdett el selymekkel foglalkozni. Julien egy Lyonhoz közeli csendes kis faluban, Saint-Just-Saint-Rambert-ben szövi tovább a családi hagyományok fonalát, és a jelek szerint kiválóan teszi.

A cég kezdetben magánlakásokban vette fel a fonalat főként szorgos női munkások jóvoltából, akik mellékállásban dolgoztak a legfinomabb anyagokkal.

Napjainkra a szövőszékek átkerültek a gyárba, ám Faure szándékosan nem a legmodernebb technikával készít többek között királykategóriás óraszíjakat.

Ugyan számítógép programozza a minden apró lépést kontrolláló gyártási folyamatot, ám a művelet kicsit retrojellegű, nagyrészt fából készült masinákkal történik. A módszerrel naponta hatméternyi anyagot tudnak előállítani.

A patinás svájci óragyártó cég, a Tudor 2009-ben kereste meg Julien Faure-t, hogy alkossanak együtt valami különlegeset.

Azóta kerülnek le a gyártósorról a piacon kapható hagyományoshoz képest jóval kifinomultabb, kényelmesebb, tartósabb és vékony fonalakból összefűzött textilalapú szíjak.

A minden részletre kiterjedt céges archívumból kiderül, hogy sok-sok évvel ezelőtt a francia katolikus egyház és a vezető kulturális intézmények alkották a családi biznisz vevőkörét, míg a 20. században már tengerentúli egyetemeknek is exportáltak.

Manapság pedig olyan ismert márkákkal kollaborálnak, mint Lanvin, Christian Louboutin vagy Tudor.

Ez is érdekelhet:

Svájci luxusóra, lengyel gyökerekkel – A Patek Philippe-sztori

A lengyel Piaskiból indult a történet, és meg sem állt Genfig.

(Fotók: hodinkee.com, Greyson Korhonen)

Tudor | szövés | szövet | Lyon | Julien Faure

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom