Close
Így készülnek a kultikus Tudor karórák szíjai

Így készülnek a kultikus Tudor karórák szíjai

A csúcsminőségű textilben utazó Julien Faure munkássága remek példája a jól ismert “Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi” reklámszöveg cáfolatának. Az ötödik generációs családi vállalkozást üzemeltető helyi legenda a gall és az európai divat legfelsőbb szintjét szolgálja ki, méghozzá régimódi technikával.

Faure dédnagyapja még az 1800-as évek második felében kezdett el selymekkel foglalkozni. Julien egy Lyonhoz közeli csendes kis faluban, Saint-Just-Saint-Rambert-ben szövi tovább a családi hagyományok fonalát, és a jelek szerint kiválóan teszi.

A cég kezdetben magánlakásokban vette fel a fonalat főként szorgos női munkások jóvoltából, akik mellékállásban dolgoztak a legfinomabb anyagokkal.

Napjainkra a szövőszékek átkerültek a gyárba, ám Faure szándékosan nem a legmodernebb technikával készít többek között királykategóriás óraszíjakat.

Ugyan számítógép programozza a minden apró lépést kontrolláló gyártási folyamatot, ám a művelet kicsit retrojellegű, nagyrészt fából készült masinákkal történik. A módszerrel naponta hatméternyi anyagot tudnak előállítani.

A patinás svájci óragyártó cég, a Tudor 2009-ben kereste meg Julien Faure-t, hogy alkossanak együtt valami különlegeset.

Azóta kerülnek le a gyártósorról a piacon kapható hagyományoshoz képest jóval kifinomultabb, kényelmesebb, tartósabb és vékony fonalakból összefűzött textilalapú szíjak.

A minden részletre kiterjedt céges archívumból kiderül, hogy sok-sok évvel ezelőtt a francia katolikus egyház és a vezető kulturális intézmények alkották a családi biznisz vevőkörét, míg a 20. században már tengerentúli egyetemeknek is exportáltak.

Manapság pedig olyan ismert márkákkal kollaborálnak, mint Lanvin, Christian Louboutin vagy Tudor.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: hodinkee.com, Greyson Korhonen)

FOLYTASD EZZEL
Elképesztő sikert arattak a hazai tervezők a Budapest Central European Fashion Weeken
A Budapest Fashion Week második napja is pazar bemutatókat hozott
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom