Így készülnek a kultikus Tudor karórák szíjai

A csúcsminőségű textilben utazó Julien Faure munkássága remek példája a jól ismert "Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi" reklámszöveg cáfolatának. Az ötödik generációs családi vállalkozást üzemeltető helyi legenda a gall és az európai divat legfelsőbb szintjét szolgálja ki, méghozzá régimódi technikával.

Faure dédnagyapja még az 1800-as évek második felében kezdett el selymekkel foglalkozni. Julien egy Lyonhoz közeli csendes kis faluban, Saint-Just-Saint-Rambert-ben szövi tovább a családi hagyományok fonalát, és a jelek szerint kiválóan teszi.

A cég kezdetben magánlakásokban vette fel a fonalat főként szorgos női munkások jóvoltából, akik mellékállásban dolgoztak a legfinomabb anyagokkal.

Napjainkra a szövőszékek átkerültek a gyárba, ám Faure szándékosan nem a legmodernebb technikával készít többek között királykategóriás óraszíjakat.

Ugyan számítógép programozza a minden apró lépést kontrolláló gyártási folyamatot, ám a művelet kicsit retrojellegű, nagyrészt fából készült masinákkal történik. A módszerrel naponta hatméternyi anyagot tudnak előállítani.

A patinás svájci óragyártó cég, a Tudor 2009-ben kereste meg Julien Faure-t, hogy alkossanak együtt valami különlegeset.

Azóta kerülnek le a gyártósorról a piacon kapható hagyományoshoz képest jóval kifinomultabb, kényelmesebb, tartósabb és vékony fonalakból összefűzött textilalapú szíjak.

A minden részletre kiterjedt céges archívumból kiderül, hogy sok-sok évvel ezelőtt a francia katolikus egyház és a vezető kulturális intézmények alkották a családi biznisz vevőkörét, míg a 20. században már tengerentúli egyetemeknek is exportáltak.

Manapság pedig olyan ismert márkákkal kollaborálnak, mint Lanvin, Christian Louboutin vagy Tudor.

Ez is érdekelhet:
Svájci luxusóra, lengyel gyökerekkel – A Patek Philippe-sztori

A lengyel Piaskiból indult a történet, és meg sem állt Genfig.

(Fotók: hodinkee.com, Greyson Korhonen)

textil | szövés | Tudor | szíj | Julien Faure | Lyon

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom