Close
Veszélyeztetett világörökséggé válhat a világ egyik legkülönlegesebb vulkáni régiója

Veszélyeztetett világörökséggé válhat a világ egyik legkülönlegesebb vulkáni régiója

Az Oroszország távol-keleti részén található kamcsatkai vulkánok 1996-ban kerültek fel az UNESCO Világörökség listájára.

Most azonban a szakemberek a beharangozott, nagyléptékű építkezésektől féltik a környéket, melyekre válaszul a jelenleg Rijádban ülésező Világörökségi Bizottság (WHC) úgy dönthet, hogy felveszi a veszélyeztetett örökségek listájára a területet.

Jelenleg autópálya épül a régió termálfürdője, Paratunka közelében, amely az egykor csupán terepjárókkal megközelíthető, aszfaltozott utat váltja fel, de szakértők szerint ez csak a kezdete a helyszín jelentősebb kiaknázásának. A tervek szerint egy Három Vulkán névre keresztelt park is épülne, melynek befektetői közé tartozik Vlagyimir Potanin, a Norilsk Nickel elnöke és a Bloomberg szerint Oroszország leggazdagabb embere, valamint Szergej Bachin, aki korábban részt vett a szintén sokat vitatott szocsi Rosa Khutor síközpont építésében.

Az új turisztikai központ keretében sípályákat, szállodákat és egy új kikötői terminált húznak fel, amely tengerjáró hajók fogadására is alkalmas, emellett két sífelvonó és egy kilátó is épülhet a Viljucsik vulkánon.

Ha a tervek megvalósulnak, Kamcsatka érintetlen vadonja, amelyet egykor csak a speciális felszereléssel rendelkező hegymászók vagy helikopterrel érkező turistacsoportok érhettek el, jelentősen nagyobb turistatömegek előtt nyílik meg.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen oroszországi természeti érték, amely miatt az UNESCO aggódik, a nemzetközi testület több más jogszabály-módosításra is felhívta a figyelmet, amelyek negatívan érinthetik többek között a Bajkál-tavat és a Vrangel-szigetet és a Nyugat-Kaukázust.

Nem ez ugyanakkor az egyetlen helyszín, amely veszélyeztetett világörökséggé válhat.

(Forrás: The Moscow Times, képek: Getty Images)

kamcsatka | oroszország | veszélyeztetett | világörökség | unesco

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram