Close
Kamionstop nyáron

Kamionstop nyáron

Fogalmi alapok

A kamionstop nem magyar találmány, a legtöbb európai országban bevett szokás, és nagy népszerűégnek örvend. Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz: miért van szükség a korlátozásra, milyen járművekre és útvonalakra vonatkozik, mikor lép érvénybe.

A családdal utazók nagy örömére kamionstop nyáron ugyanúgy lesz, mint az év többi, kevésbé forró hónapjában. A nyaralásra utazó, vagy onnan hazatérő, matracokkal és kerékpárokkal megpakolt személyautók így mérsékeltebb forgalomban, nagyobb biztonságban közlekedhetnek Magyarország útdíjköteles autópályáin, miközben a kipufogógázok okozta környezetterhelés is csökken némileg.

KÉP1: A kamionstop nyáron is megkönnyíti a személyautós közlekedést

A kamionstop egy olyan közlekedési szabályozás, ami kizárólag a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. A jogszabály értelmében Magyarországon a kamionok hétvégéken, továbbá ünnepnapokon kötelesek elhagyni a közutakat. Ezen időszakokban nem közlekedhetnek. A pontos részleteket, a szabály megsértésével járó következményeket, továbbá a korlátozás okait „A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) kormányrendelet” tartalmazza, melyet az érdeklődők akár online is elolvashatnak.

A jogszabály értelmében a kamionstop érvényes „minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja”.

Nyáron hosszabb

Júliusban és augusztusban hosszabb kamionstop van érvényben, azonban érdemes észben tartani, hogy a külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig, vagy az első lerakóhelyig ez idő alatt is eljuthatnak.

A kamionstop alapesetben rendszeresen, azonos időszakokban lép életbe. Magyarországon ez minden szombat 22.00 órától vasárnap 22.00 óráig tart, valamint minden munkaszüneti napra, egészen pontosan a megelőző nap 22.00 órájától a munkaszüneti nap 22.00 órájáig terjed. Nyáron azonban megváltozik az időszámítás: július 1. és augusztus 31 között már szombat 15.00 órától elkezdődik, és ugyanúgy vasárnap 22.00 óráig tart a kamionstop.

KÉP2: Kamionstop miatt veszteglő teherautók az autópálya mellett

A tehergépkocsik közlekedésének rendkívüli korlátozása

Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a kamionstop itthon is menetrend szerint érvénybe lépő szabályozás. Vannak azonban olyan alkalmak, ami a megszokott időintervallumokon túl is várakozásra kárhoztatja a teherautókat. A hatóságok vészhelyzetekben, rendkívüli körülmények esetén elrendelhetnek rendkívüli, vagy éppen feloldhatnak alapértelmezett kamionstop időszakokat. Ezek rendszerint eseti jellegű rendelkezések, melyek a vészhelyzet elhárultáig, a rendkívüli körülmények megszűnéséig hatályosak. 

(Szponzorált tartalom)

 

pr

FOLYTASD EZZEL

Nem bízol a kínai cuccokban? Alakíts ki egy európai okosotthon rendszert

Íme, egy divatos és kényelmes forgószék exkluzív irodákba!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom