Kamionstop nyáron

Fogalmi alapok

A kamionstop nem magyar találmány, a legtöbb európai országban bevett szokás, és nagy népszerűégnek örvend. Cikkünkből minden fontos információt megtudhatsz: miért van szükség a korlátozásra, milyen járművekre és útvonalakra vonatkozik, mikor lép érvénybe.

A családdal utazók nagy örömére kamionstop nyáron ugyanúgy lesz, mint az év többi, kevésbé forró hónapjában. A nyaralásra utazó, vagy onnan hazatérő, matracokkal és kerékpárokkal megpakolt személyautók így mérsékeltebb forgalomban, nagyobb biztonságban közlekedhetnek Magyarország útdíjköteles autópályáin, miközben a kipufogógázok okozta környezetterhelés is csökken némileg.

KÉP1: A kamionstop nyáron is megkönnyíti a személyautós közlekedést

A kamionstop egy olyan közlekedési szabályozás, ami kizárólag a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. A jogszabály értelmében Magyarországon a kamionok hétvégéken, továbbá ünnepnapokon kötelesek elhagyni a közutakat. Ezen időszakokban nem közlekedhetnek. A pontos részleteket, a szabály megsértésével járó következményeket, továbbá a korlátozás okait „A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) kormányrendelet” tartalmazza, melyet az érdeklődők akár online is elolvashatnak.

A jogszabály értelmében a kamionstop érvényes „minden olyan magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja”.

Nyáron hosszabb

Júliusban és augusztusban hosszabb kamionstop van érvényben, azonban érdemes észben tartani, hogy a külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig, vagy az első lerakóhelyig ez idő alatt is eljuthatnak.

A kamionstop alapesetben rendszeresen, azonos időszakokban lép életbe. Magyarországon ez minden szombat 22.00 órától vasárnap 22.00 óráig tart, valamint minden munkaszüneti napra, egészen pontosan a megelőző nap 22.00 órájától a munkaszüneti nap 22.00 órájáig terjed. Nyáron azonban megváltozik az időszámítás: július 1. és augusztus 31 között már szombat 15.00 órától elkezdődik, és ugyanúgy vasárnap 22.00 óráig tart a kamionstop.

KÉP2: Kamionstop miatt veszteglő teherautók az autópálya mellett

A tehergépkocsik közlekedésének rendkívüli korlátozása

Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a kamionstop itthon is menetrend szerint érvénybe lépő szabályozás. Vannak azonban olyan alkalmak, ami a megszokott időintervallumokon túl is várakozásra kárhoztatja a teherautókat. A hatóságok vészhelyzetekben, rendkívüli körülmények esetén elrendelhetnek rendkívüli, vagy éppen feloldhatnak alapértelmezett kamionstop időszakokat. Ezek rendszerint eseti jellegű rendelkezések, melyek a vészhelyzet elhárultáig, a rendkívüli körülmények megszűnéséig hatályosak. 

(Szponzorált tartalom)

 

pr

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom