Close
Újabb, súlyos járványkitörésre figyelmeztetnek, visszatérhet a halálos kanyaró

Újabb, súlyos járványkitörésre figyelmeztetnek, visszatérhet a halálos kanyaró

A rendkívül fertőző és halálos betegség súlyos kitörésére figyelmeztetik a brit szülőket a szakértők. Ennek oka, hogy tizenkét éves mélyponton van a beadott oltások száma, a vírusfertőzések pedig világszerte megszaporodtak.

2023. januárja és áprilisa között hatvanhét kanyarós esetet diagnosztizáltak az Egyesült Királyságban, ami jóval több, mint a 2022. teljes évében regiszitrált ötvennégy megbetegedés.

Közegészségügyi szakértők már kongatják a vészharangot és attól tartanak, az esetek száma tovább fog szaporodni.

Az ok, hogy a hivatalos szervek adatai szerint Angliában, azon belül is különösen Londonban jelentősen visszaesett a beadott kanyaró elleni védőoltások száma. A kelet-londoni Hackney-ben az ötévesek mindössze 55,2 százaléka kapta meg a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni oltásának mindkét dózisát, amit

a szakértők megdöbbentően rossz aránynak tartanak.

Alastair Sutcliffe, a University College London általános gyermekgyógyász professzora szerint az oltatlanok körében járványkitörés lehetséges, amely akár halálos áldozatokkal is járhat. Nagy-Britanniában a legfrissebb adatok szerint az ötévesek mindössze 85 százaléka van teljesen beoltva, a nyájimmunitáshoz 95 százalékos átoltottság szükséges. Úgy tudni, 2010 óta ez az első alkalom, hogy a beoltottak aránya 90 százalék alá esett.

Jonathan Ball professzor, a Nottinghami Egyetem virológusa elmondta kiemelte: a kanyaró az egyik legfertőzőbb, ha nem a legfertőzőbb vírus, mely futótűzként terjedhet olyan csoportokban, ahol alacsony az immunitás.

(Forrás: The Sun, fotó: Getty)

immunitás | járványkitörés | oltás | járvány | kanyaró

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A Himalája titkos paradicsomai, melyeket csak vészterhes időkben lehet felfedezni

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram