Close
Személyesen figyelmezteti a király a brit utazókat, ezt kéri mindenkitől

Személyesen figyelmezteti a király a brit utazókat, ezt kéri mindenkitől

Ügyeljenek a résre!

Mind the gap, vagyis ügyeljenek a szerelvény és a peron széle közötti résre – a koronázási hétvégén III. Károly király személyesen hívja fel erre a londoni metrón és a brit vasúthálózaton utazók figyelmét.

A vonatok és az állomások hangszóróin folyamatosan ismételgetett felhívás a nagy-britanniai metró- és vasúti közlekedés évtizedek óta elmaradhatatlan része, mivel a zömmel évszázados állomásépületek peronszélei és a modern szerelvények sokszor nem illeszkednek egymáshoz hajszálpontosan; egy-egy állomáson a rés olyan széles, hogy az óvatlan utazó lába is beleszorulhat.

Erre rendszerint gépi hang hívja fel az utasok figyelmét, ám a pénteki üzemkezdettől a 402 kilométeres londoni metróhálózat tizenkét vonalának szerelvényein és 270 megállójában, valamint a 2570 brit vasútállomáson személyesen III. Károly kéri óvatosságra az utazókat.
Károly és hitvese, Kamilla koronázása szombaton lesz. Az uralkodó a londoni közlekedési vállalat (Transport for London, TfL) által néhány hete rögzített felvételen felesége nevében is „csodálatos koronázási hévégét” kíván az utasoknak. Kamilla hozzáteszi: „bárhova utazzanak is, reméljük, biztonságos és kellemes útjuk lesz”.

„And remember, please mind the gap”, vagyis „ne feledjék, ügyeljenek a résre” – fejeződik be a rövid üdvözlés és felhívás ismét a király hangján.
A háromnapos koronázási hétvégén hallható felvétel – amelyet Károly vidéki rezidenciáján, Highgrove-ban rögzítettek a TfL munkatársai – országnyi embertömeghez jut majd el, hiszen csak a londoni metrón naponta átlagosan négymillióan utaznak, és egyes vonalak hétvégenként forgalmasabbak, mint hétköznap.

A királyt és hitvesét 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

károly | london | király | koronázás | kérés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram