Close
Jobb, ha felkészülünk, jelentős hiány várható a kedvenc italunkból

Jobb, ha felkészülünk, jelentős hiány várható a kedvenc italunkból

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint az idén is jelentős kínálati hiány várható a kávépiacon, elsősorban a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémái miatt.

A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, ahol a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az idei termésre vonatkozó előrejelzést.

A márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten tizenkilenc százalékkal csökkent, az Intercontinental Exchange (ICE) által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek.

Ezzel párhuzamosan 2023-ban a globális kávéfogyasztás várhatóan 1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban,

miközben a kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül. A Daxue Consulting piackutató cég szerint a kínai kávépiac becsült éves növekedése 2025-re eléri a 22 százalékot.

Az arabica mellett a fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnám és Indonézia.

Itt megtudhatod, hogy miért nem jó rögtön ébredés után kávézni, itt pedig arról írtunk, hogy megváltoztatja-e a kávézási szokásokat az évszakok váltakozása.

(Forrás: VG, képek: Unsplash)

kávétermesztés | arabica | kávétermelés | robusta | kávé

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram