Close
Készülj, februárban a finnek a nappalidba költöznek!

Készülj, februárban a finnek a nappalidba költöznek!

Méltó ünnepléssel érkezik a 10. Finn Filmnapok. Alig várjuk!

2021. február 3-a és 10-e között tizedik alkalommal érkezik Magyarországra a finn filmgyártás legszínesebb alkotásait bemutató Finn Filmnapok a FinnAgora szervezésében. Az eddigi rendezvényekkel ellentétben, most az ország teljes területén elérhetőek lesznek a filmek, hiszen a hétnapos fesztivál ezúttal online formában kínálja programját a Távmozi.hu-nak köszönhetően.

Az egy hét alatt különböző történetek elevenednek meg dokumentumfilmek, nagyjátékfilmek, valamint rövidfilmek formájában, ráadásul két alkalommal streamelt alkotói beszélgetéseket is követhetnek majd az érdeklődők.

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, amelyek idején bepillantást nyerhetnek a jegyvásárlók a finn kultúra és élet igazán érdekes világába a filmnézés élményén keresztül. Az időszak alatt közelebb kerülhetnek a finn emberek mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erős gondolkodásra késztetheti a nézőt. 2021-ben nem a Toldi mozi ad otthon az eseménynek, hanem a Távmozi.hu szolgáltatás segítségével juthat el a finn kultúra az ország terültén bárhová.

Újdonságok nosztalgiája

A fesztivál február 3-án indul a kritikusok által méltán elismert Games People Play című vígjátékkal. Az alkotás az örök fiatalság tragédiájáról szól. Idilli tengerparti villában régi baráti társaság készül Mitzi születésnapi meglepetéspartijára egy nosztalgikus hétvége keretein belül – ahogy kamaszkorukban is tették.

A jól ismert környezet és a régi rituálék visszaköszönése annyira megérintik őket, hogy teljesen megfeledkeznek felnőtt énjükről.

A további napok online vetítései közül kiemelkedik a február 5-i rövidfilmes szekció, amelyet végignézve közelebbről is megismerhető a finn kultúrkör és a benne élő emberek gondolkodása, a finnek mindennapjai. Moziban régen látott és szakmai díjakkal elhalmozott klasszikussal zárul az esemény február 10-én, hiszen Aki Kaurismaki rendezését, A múlt nélküli embert láthatják a kíváncsi nézők.

A finnek a kanapénkon beszélgetnek

A fesztivál ideje alatt két online beszélgetést tartanak a szervezők. Február 5-én 14 órakor Jenni Toivoniemi rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek, aki a fesztivál nyitófilmjét és a Force of Habit című darab hat epizódjának egyikét is rendezte. Február 6-án 14 órakor Ulla Heikkilä rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek a február 7-én látható Eden című film készítéséről, és annak kreatív folyamatairól. A beszélgetéseken való részvétel részleteit a finnagora.hu weboldalon és a Filmnapok Facebook-oldalán teszik közzé.

A Filmnapok jubileumi éve nem zárul le a fesztivállal, az érdeklődők egész évben láthatnak finn filmeket. Elsőként egy dokumentumfilmet mutatnak be márciusban Alvar és Aino Aalto-ról a Budapesti Építészeti Filmnapok fesztivál együttműködésével. Ezenkívül tavasszal és ősszel is folytatják a finn klasszikusok bemutatását a távmoziban angol felirattal.

Finnekre várva

Amíg a filmnapokra várunk, addig sem kell művészi alkotások nélkül tengetnünk a napjainkat: ha még nem láttuk, pótoljuk be a Szimbiózis című, 2021-es Oscar-longlistes magyar animációs rövidfilmet, ha nagyon ledobna az életkedvről a karantén, akkor pedig ezekkel a tényleg jó vígjátékokkal garantált a csí visszaállítása – és az utazáshiányra is van pár, kipróbáltan jó filmes ajánlatunk.

A teljes programot pedig itt találod!

(Forrás: KortársPr)

finn | filmek | filmnapok | force of habit | filmfesztivál

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram