Close
Készülj, februárban a finnek a nappalidba költöznek!

Készülj, februárban a finnek a nappalidba költöznek!

Méltó ünnepléssel érkezik a 10. Finn Filmnapok. Alig várjuk!

2021. február 3-a és 10-e között tizedik alkalommal érkezik Magyarországra a finn filmgyártás legszínesebb alkotásait bemutató Finn Filmnapok a FinnAgora szervezésében. Az eddigi rendezvényekkel ellentétben, most az ország teljes területén elérhetőek lesznek a filmek, hiszen a hétnapos fesztivál ezúttal online formában kínálja programját a Távmozi.hu-nak köszönhetően.

Az egy hét alatt különböző történetek elevenednek meg dokumentumfilmek, nagyjátékfilmek, valamint rövidfilmek formájában, ráadásul két alkalommal streamelt alkotói beszélgetéseket is követhetnek majd az érdeklődők.

A Finn Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, amelyek idején bepillantást nyerhetnek a jegyvásárlók a finn kultúra és élet igazán érdekes világába a filmnézés élményén keresztül. Az időszak alatt közelebb kerülhetnek a finn emberek mindennapjaihoz, megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erős gondolkodásra késztetheti a nézőt. 2021-ben nem a Toldi mozi ad otthon az eseménynek, hanem a Távmozi.hu szolgáltatás segítségével juthat el a finn kultúra az ország terültén bárhová.

Újdonságok nosztalgiája

A fesztivál február 3-án indul a kritikusok által méltán elismert Games People Play című vígjátékkal. Az alkotás az örök fiatalság tragédiájáról szól. Idilli tengerparti villában régi baráti társaság készül Mitzi születésnapi meglepetéspartijára egy nosztalgikus hétvége keretein belül – ahogy kamaszkorukban is tették.

A jól ismert környezet és a régi rituálék visszaköszönése annyira megérintik őket, hogy teljesen megfeledkeznek felnőtt énjükről.

A további napok online vetítései közül kiemelkedik a február 5-i rövidfilmes szekció, amelyet végignézve közelebbről is megismerhető a finn kultúrkör és a benne élő emberek gondolkodása, a finnek mindennapjai. Moziban régen látott és szakmai díjakkal elhalmozott klasszikussal zárul az esemény február 10-én, hiszen Aki Kaurismaki rendezését, A múlt nélküli embert láthatják a kíváncsi nézők.

A finnek a kanapénkon beszélgetnek

A fesztivál ideje alatt két online beszélgetést tartanak a szervezők. Február 5-én 14 órakor Jenni Toivoniemi rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek, aki a fesztivál nyitófilmjét és a Force of Habit című darab hat epizódjának egyikét is rendezte. Február 6-án 14 órakor Ulla Heikkilä rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek a február 7-én látható Eden című film készítéséről, és annak kreatív folyamatairól. A beszélgetéseken való részvétel részleteit a finnagora.hu weboldalon és a Filmnapok Facebook-oldalán teszik közzé.

A Filmnapok jubileumi éve nem zárul le a fesztivállal, az érdeklődők egész évben láthatnak finn filmeket. Elsőként egy dokumentumfilmet mutatnak be márciusban Alvar és Aino Aalto-ról a Budapesti Építészeti Filmnapok fesztivál együttműködésével. Ezenkívül tavasszal és ősszel is folytatják a finn klasszikusok bemutatását a távmoziban angol felirattal.

Finnekre várva

Amíg a filmnapokra várunk, addig sem kell művészi alkotások nélkül tengetnünk a napjainkat: ha még nem láttuk, pótoljuk be a Szimbiózis című, 2021-es Oscar-longlistes magyar animációs rövidfilmet, ha nagyon ledobna az életkedvről a karantén, akkor pedig ezekkel a tényleg jó vígjátékokkal garantált a csí visszaállítása – és az utazáshiányra is van pár, kipróbáltan jó filmes ajánlatunk.

A teljes programot pedig itt találod!

(Forrás: KortársPr)

FOLYTASD EZZEL
Hat program, amiről nem maradhatsz le a javában zajló Liszt Ünnepen
Tíz ország konyhájába kóstolhatsz bele egy hétvégén Badacsonyban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom