Close
Kiss Miklósék alaposan összezavarták a násznépet

Kiss Miklósék alaposan összezavarták a násznépet

A minden lében kanál dizájner feleségül vette a fotós barátnőjét, Esztert. Az esküvő csak nyomokban hasonlított egy hagyományos szertartásra – de jó-e, ha a násznép egy kiállításba csöppen, tortát viszont nem kap?

Mindent dühből csinálok” – jelentette ki nem is olyan régen Kiss Miklós a Roadsternek, de máris találtunk egy kivételt a szabály alól. A menő dizájner-grafikus a nyáron megházasodott, az előkészületeket a legkevésbé a düh vezérelte, az pedig szinte magától értetődő, hogy Kiss Miklós és a fotós párja, Eszter egy különleges esküvőt hozott össze.

Fotók: Campean Kevin (b), Cseh Eszter Sarah (j)

Eljegyzés

A rendhagyó esküvő ötlete az eljegyzés után merült fel először. Kiss Miklós New Yorkban folytatta az aranycsótányos akcióját, amelynek keretében arany svábbogarakat csempész be rangos kiállítótermekbe: miután elhelyezett egyet a Guggenheim múzeumban, a párja gyanútlanul sétált be vele a MoMa épületébe.

Ott azonban Goldenroach helyett egy angol feliratot helyezett el: Will you marry me?

Buster Keaton szelleme jelent meg a teremben, félreértés, kavarodás támadt. Eszter távol állt, nem vette észre a túl jól sikerült cselt, sürgette, hogy menjenek már, mielőtt lekapcsolják őket a biztonságiak, Miklós viszont intett, hogy „Gyere, nézd meg jobban!” – így modellezték önkéntelenül leendő házasságuk bonyodalmait.

Fotó: Campean Kevin

Végül csak odament Eszter, Miklós ugyan elfelejtett letérdelni, de a gyűrűt felhúzta a menyasszony ujjára, bár abban bizonytalan volt, hogy a megfelelő ujjára-e. „Magát a lánykérést nem látta senki, a táblát viszont elkezdték nézni, hogy ez most mi a fene?” – emlékezett Miklós.

Előkészítés

Az esküvőn szerettek volna közösen megvalósítani valamilyen rendhagyó ötletet. Mivel mindketten szeretik a múzeumokat, kitalálták, hogy híres páros festményekbe belemontírozzák a saját arcukat, a lehető legtökéletesebben, még az ecsetkezelést is utánozva.

Eszter a festményen lévő fényviszonyok tökéletes reprodukálása mellett fotózta le az arcukat, Miklós pedig tökéletesre retusálta a képeket.

„Egy csomó embernek nem is esett le egyből a poén, ha nem ismerték az adott festményt.”

Az ötlet pedig jóformán fejlesztette önmagát: saját kézzel címezték meg a meghívót, vagyis a festményekből készült képeslapokat, és lényegében egy valódi kiállításra hívták meg a násznépet. Ám mivel mindenki csak egy képeslapot kapott, nem tudhatta, mi vár rá, úgyhogy okoztak némi meglepetést a szabályos, félórás tárlatvezetéssel kísért kiállítással.

Fotó: Campean Kevin
Fotó: Campean Kevin

Csak tökéletes minőségben elérhető festmények alapján dolgoztak, mindegyik montírozott változata az eredetinek megfelelő méretben, vászonra nyomtatva került a falra, kis információs táblával, rajta a legfontosabb tudnivalókkal a festményről.

Esküvő

Az esküvőt tehát egy valós, nyitóbeszéddel kísért kiállítás vezette fel, ezért választották helyszínül a West Werk Stúdiót, amelynek fehér falai tökéletesen megfeleltek egy kiállításnak, és minden díszletnek.

Fotó: Campean Kevin
Fotó: Campean Kevin

De a kiállításon túl is előálltak egyedi ötletekkel. Készítettek egy kiadványt, amiben összeszedték, mi mindent szeretnek, ha „mondjuk elutazol Koppenhágába vagy Párizsba, szerintünk mit érdemes megnézni”. A füzetben megtalálhatóak a kedvenc kocsmáik és söreik, ajánl egy vasárnapi reggelit a másnaposságra, sőt még egy macskatartási tízparancsolatot is tartalmaz, utalva a pár háziállatára.

Fotó: Cseh Eszter Sarah
Fotó: Cseh Eszter Sarah

Gyártottak saját dizájnnal készült borokat is, igazodva a kiállítás/esküvő koncepciójához, úgy megtervezve, mintha rendesen kapható borok lennének.

Fotó: Cseh Eszter Sarah
Fotó: Cseh Eszter Sarah
Fotó: Campean Kevin

És volt képeslap is: mivel minden meghívott csak egyet kapott, az esküvőn ott volt a teljes sorozat – ugyanúgy el lehetett vinni a kiállítás végén, mint egy múzeumban.

Fotó: Cseh Eszter Sarah

Ám a legnagyobb sikere mégis a festményeknek volt:

„Az a vicc, hogy a végén több képet el is vittek.”

Hogy mi lesz a többi képpel? Gondolkoznak egy árverésen, amelynek bevételét felajánlják valamelyik kreatív alapítványnak, de ez egyelőre csak egy ötlet.

Fotó: Cseh Eszter Sarah
Fotó: Cseh Eszter Sarah

Jutott rendes szertartás is, de több, nélkülözhetetlennek tartott esküvői kelléket elengedtek. Nem volt torta, sem menyasszonyrablás, a zene laptopról szólt, és a ruhák kiválogatásával sem töltöttek heteket.

Fotó: Szigeti G. Csongor

Epilógus

Nem mintha ne lennénk meg egészen jól tanulságok nélkül, de ha akarjuk, könnyen továbbgondolhatjuk Eszterék történetét: egy esküvőnek csak jót tesz, ha a saját (világ)képünkre formáljuk, semmit nem veszít a jelentőségéből, ha nem ragaszkodunk mereven a szabályokhoz, sőt. Torta nélkül is kimondható az Igen, Igen, főleg ha sok más vonatkozásban tartalmasabb, személyesebb az est.

Ez is érdekelhet:

dizájn | nagy sztori | MoMA | festmény | Guggenheim Múzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram