Close
A komornyik mint intézmény él, és több kell belőle, mint valaha

A komornyik mint intézmény él, és több kell belőle, mint valaha

Kitalálod, melyik az az ország, amelyik a legtöbb libériás inast alkalmazná?

Az International Butler Academy, azaz a Nemzetközi Komornyik Akadémia a hollandiai Simpelveldben. Alapítója az a Robert Wennekes, aki az 1990-es évekig tehetős családok alkalmazásában állt, majd az egyre növekvő igény miatt felcsapott komornyik-fejvadásznak. Mivel nem talált elegendő szakképzett munkavállalót, 1999-ben úgy döntött, megalapítja saját akadémiáját.

Az első képzések egy kastély szobájában zajlottak, 2014-ben azonban már ott tart, hogy egy kolostorból átalakított uradalomban rendezhette be akadémiáját. Az ingatlanban 135 helyiség található, és megvan benne minden, ami a komornyikok kiképzéséhez kell: étkezők, szivarszobák, könyvtárak, bár, szalon, konyha, bálterem és ebédlő.

Soha nem élt még annyi gazdag ember a földön, mint most. Sokuknak akkora háztartása van, amit nem képesek maguk ellátni.

Robert Wennekes

A közel ötmillió forintot kóstáló képzés tíz hétig tart, a komornyikok pedig elsajátítják az etikettet, a helyes öltözködés és étkezés alapelveit, megtanulnak háztartást vezetni, főzni, személyzetet felvenni és kirúgni, és megtanulják kitakarítani a vécét is.

És hogy miért vonzó sok fiatal számára ez a szakma? A magyarázat a fizetésben rejlik: egy komornyik éves juttatásai 24 ezer fontról, azaz mintegy 9 millió forintról indulnak, de van példa havi ötmillió forintos fizetésre is.

Aki elvégzi a képzést, szinte biztosan talál munkát, a kereslet ugyanis nagyobb, mint valaha. Kína olyan elképesztő tempóban szívja fel ezt a fajta munkaerőt, hogy Wennekéék 2014-ben a kínai Csengtu városában is nyitottak egy iskolát.

– Adj nekem 100 ezer komornyikot, és én már holnap mindnek találok munkát Kínában – mondta az akadémia egyik oktatója, Paul Huizinga. – Szinte minden nap lesz egy új multimilliomos Kínában, és nem fogják kitalálni, mire van szüksége mindegyiknek: egy komornyikra.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, International Butler Academy)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom