Close
A komornyik mint intézmény él, és több kell belőle, mint valaha

A komornyik mint intézmény él, és több kell belőle, mint valaha

Kitalálod, melyik az az ország, amelyik a legtöbb libériás inast alkalmazná?

Az International Butler Academy, azaz a Nemzetközi Komornyik Akadémia a hollandiai Simpelveldben. Alapítója az a Robert Wennekes, aki az 1990-es évekig tehetős családok alkalmazásában állt, majd az egyre növekvő igény miatt felcsapott komornyik-fejvadásznak. Mivel nem talált elegendő szakképzett munkavállalót, 1999-ben úgy döntött, megalapítja saját akadémiáját.

Az első képzések egy kastély szobájában zajlottak, 2014-ben azonban már ott tart, hogy egy kolostorból átalakított uradalomban rendezhette be akadémiáját. Az ingatlanban 135 helyiség található, és megvan benne minden, ami a komornyikok kiképzéséhez kell: étkezők, szivarszobák, könyvtárak, bár, szalon, konyha, bálterem és ebédlő.

Soha nem élt még annyi gazdag ember a földön, mint most. Sokuknak akkora háztartása van, amit nem képesek maguk ellátni.

Robert Wennekes

A közel ötmillió forintot kóstáló képzés tíz hétig tart, a komornyikok pedig elsajátítják az etikettet, a helyes öltözködés és étkezés alapelveit, megtanulnak háztartást vezetni, főzni, személyzetet felvenni és kirúgni, és megtanulják kitakarítani a vécét is.

És hogy miért vonzó sok fiatal számára ez a szakma? A magyarázat a fizetésben rejlik: egy komornyik éves juttatásai 24 ezer fontról, azaz mintegy 9 millió forintról indulnak, de van példa havi ötmillió forintos fizetésre is.

Aki elvégzi a képzést, szinte biztosan talál munkát, a kereslet ugyanis nagyobb, mint valaha. Kína olyan elképesztő tempóban szívja fel ezt a fajta munkaerőt, hogy Wennekéék 2014-ben a kínai Csengtu városában is nyitottak egy iskolát.

– Adj nekem 100 ezer komornyikot, és én már holnap mindnek találok munkát Kínában – mondta az akadémia egyik oktatója, Paul Huizinga. – Szinte minden nap lesz egy új multimilliomos Kínában, és nem fogják kitalálni, mire van szüksége mindegyiknek: egy komornyikra.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, International Butler Academy)

Close