Close
Eljött a váltás ideje, ha még mindig öblös pohárból kortyolod a konyakod

Eljött a váltás ideje, ha még mindig öblös pohárból kortyolod a konyakod

A Hennessy egyik szakértője elárulta, milyen alakú pohárból érdemes fogyasztani a leghíresebb brandyfajtát, ha az ital minden elemét szeretnénk alaposan kiélvezni.

A legtöbben még mindig a tradicionális, hőlégballon alakú, öblös pohárból fogyasztják a brandyt, illetve a konyakot. Apropó, mi is a különbség a kettő között? A konyak alapanyaga a szőlő, a gyártási folyamata pedig évszázadok óta változatlan, hiszen szigorú előírásoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy konyaknak lehessen nevezni. A brandytől pedig az különbözteti meg, hogy Franciaország meghatározott régiójában készül.

Egy ilyen minőségi ital megérdemli, hogy rendesen megadjuk a módját. Ehhez pedig szükségünk van egy megfelelő pohárra, aminek a formája leginkább tulipánra hasonlít. Gwendoline Poirier, a Hennessy szakértője a következőképpen magyarázta ennek az okát: korábban azért ajánlottak öblös poharakat, mert úgy gondolták, hogy a poharat tartó kéz melegsége jó hatással van a konyak ízére, ez az elképzelés azonban mára megdőlt. Jelenleg a cél az, hogy a párlat komplex aromái eljussanak a megfelelő érzékszervekhez.

Az öblös poharakkal az volt a cél, hogy fel tudjuk melegíteni az italt, ezt azonban már nem tanácsoljuk manapság, hiszen a felmelegített konyakban inkább az alkoholt érezni, és kevésbé az aromákat. Ezzel szemben egy tulipán alakú pohár elősegíti, hogy az illatok eljussanak az orrunk felé.

Ugyanezt az elvet alkalmazza a világ legprofibb whiskyspohara is.

Ez is tetszeni fog:

(via)

Close