Így lett egy 18. századi haditengerészeti kórházból lüktető kortárs művészeti központ

A műemléki épület belsejében nyolc kiállítóteret és egy mediterrán éttermet alakítottak ki, a parkosított kertben pedig a helyi kortárs művészek alkotásai csodálhatók meg.

Kétéves átalakítási és restaurációs munkákat követően megnyílt a Hauser & Wirth művészeti központ a menorcai Mahon kikötőben. Az argentin építész, Luis Lapalce projektje egy csodálatos természetvédelmi területen, az Illa del Rei 18. századi haditengerészeti kórházábanvalósult meg. Az új művészeti központ elsőként Mark Bradford kiállításának ad otthont, hogy kortárs festmények és szobrok segítségével avassa fel a területet.

Az építész a munkálatok során arra törekedett, hogy megőrizze a hely egyedi természeti környezetét, sőt, a lehetőségeikhez mérten még védje is azt. Éppen ezért az épületbe esővízgyűjtő rendszereket építettek be, hogy aztán a csapadékot a kert öntözésére használják fel. Ezen kívül energiatakarékos klímaberendezéseket telepítettek, valamint olyan tetőablakokat és nagyméretű nyílászárókat használtak, amelyek segítségével természetes fénnyel tudják megvilágítani a galéria tágas tereit.

Az enteriőr kialakítása során sikerült megőrizniük az épületegyüttes eredeti fagerendáit, a cseréptető és a terrazzo padló pedig helyi alapanyagokból készült.

A Hauser & Wirth komplexumában összesen nyolc galériahelyet és egy éttermet rendeztek be. A teret azonban igyekeztek kiterjeszteni a kertbe is, így egy szabadtéri szoborutat alakítottak ki, ahol olyan helyi művészek alkotásai csodálhatók meg, mint Louis Bourgeois, Eduardo Chilled, vagy Franz West.

Itt pedig egy 17. századi kolostorból építették át szállodává a NOA építészei. Szerintünk nagyon sok megbízásuk lesz ezután.

(Forrás: Designboom, fotók: Daniel Schäfer)

kortárs | építészet | kórház | menorca | központ

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom